Visa alla bilder
Visa film

Volvo Amazon 121 B18 — 1965

Genuin orenoverad och välbevarad originalbil. Omhändertagen i samma familj sedan ny!

Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Den här vagnen med sin unika historia är en del av det rullande svenska kulturarvet. En riktig önskebil för alla samlare av Volvo Amazon. När vi provkörde bilen fick vi flera spekulanter direkt på plats!"

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
185 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16559
ARVIKA
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volvo Amazon 121?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Den här vagnen med sin unika historia är en del av det rullande svenska kulturarvet. En riktig önskebil för alla samlare av Volvo Amazon. När vi provkörde bilen fick vi flera spekulanter direkt på plats!"

Beskrivning

En fantastiskt välbevarad Volvo Amazon i den snygga gyllengula kulören. Samma ägarfamilj i 3 generationer i rakt nedstigande led. Den här Värmlandsbilen fick regnummer S85422 vid registreringen 1965. När centrala bilregistret infördes i mitten på 1970-talet fick den sitt nuvarande regnummer. Nuvarande ägares mormor och morfar köpte bilen ny 1965. 1985 övertog deras dotter ägarskapet. 2015 tog nästa generation formellt över förvaltandet av släktklenoden. Således står det 3 ägare i bilregistret. Bilen har funnits på samma adress i Arvika sedan den var ny och har alltid stått i garaget när den inte använts. Vi ska ha klart för oss att den här bilen har varit omtyckt och ompysslad. När det var dåligt väder tog man helst inte ut den. Mätaren står i dag på 1970 svenska mil. Mätaren har slagit runt ett varv och den totala körsträckan sedan ny är alltså endast 11 970 mil. Detta garanteras av ägarfamiljen. När man ser bilen råder det heller ingen tvekan om att det stämmer. Generation 4 har inget intresse för bilen så familjen låter den nu gå vidare. Originalverktyg, instruktionsbok, reservfläktrem och domkraft medföljer.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1965/1965 
 • Första registreringsdatum
  1965-04-15 
 • Avläst mätarställning
  19715 km 
 • Kw / hk
  55 / 75 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Kod 159-204. Läderfärgad 
 • Färg
  Kod 84. Gyllengul 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Utrustad med Volvos klassiska B18 motor och fyrväxlade M40 växellåda. Startar lätt och låter normalt i motorn. Går mjukt och fint i växellägena. Bilen levereras nyservad med såväl genomgått tändsystem som ny motorolja och filter. Nytt bakre avgassystem monterat.

 • Skick interiör:

  Suttit överdragsklädsel på sätena från det att bilen var ny och fram tills nyligen, vilket gjort att sätena är i utmärkt skick utan slitage. Allt är genuint och inget är ändrat eller sönderskruvat. Syna gärna det fina skicket på instrumentpanelen, mätartavlans lackering och ratten.

  Vi hittade ett litet hål på gummimattan, vid gaspedalen, efter sulan på skon där föraren vilat foten. Detta är en ren bagatell som här omnämns enbart p g a att resten av inredningen är så osannolikt välbevarad. På hatthyllan bak finns den klassiska nickade hunden från 1960-talet. (Se filmen)

  Välvårdat bagageutrymme med original gummimatta samt klädselpapp i fint skick.

 • Skick exteriör:

  Originallackering från 1965 i mycket bra skick. För 4 år sedan lät familjen lackera trösklarna. En namnkunnig lackerare på orten utförde arbetet. Samtidigt lät man åtgärda skruvhål efter backspeglar. Den bättringen går knappt att se. Nya Volvo dörrbackspeglar i kartong medföljer. Nya ägaren får avgöra om han vill montera dem eller skaffa skärmspeglar istället. Finns lite bättrade stenskott i fronten. Se bild. Även några stenskottsbättringar vid bakre sandplåtar. Se bild. Finns några rostprickar på översidan av höger stötfångarhalva fram. Se bild. Bilen har aldrig svetsas på. Det har helt enkelt inte behövts. Underredsbehandlad med tectyl redan från början på 1960-talet.

 • Skick helhet:

  Genuint välskött originalbil. Svårt att hitta en bättre som ändå använts under årens lopp och inte är renoverad. En sån här vagn tilltalar alla som gillar Volvo Amazon.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2007-03-07
Ursprungsbesiktning: 1965-04-15 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1965-04-15
Senast godkända besiktning: 2017-03-07
Besiktningsbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 3

Ägarens kommentar

Minns mycket väl när den nya Amazonen rullade in på gårdsplanen första gången 1965. Den var min mormors ögonsten. 2015 tog jag och min bror över bilen. Vi har använt den väldigt lite sedan dess. Vi har dock varit noga med att hålla den i ordning och körklar, samt besikta den hos bilprovningen, m m. 2017 var sista året med obligatorisk besiktning av bilen. Den går numera som veteran och är skatt- och besiktningsfri. Vid uppstart i somras märkte vi att det blivit en litet hål på bakre ljuddämparen. Vi har därför monterat en sprillans ny ljuddämpare. Vi tycker att det ska vara ordning på grejerna. När jag i min ungdom arbetade på Texaco-macken här i Arvika med smörjning och rostskydd så tog jag in den på smörjbryggan och gjorde rejäl tectylbehandling av bilens underrede. Då låg man bra till sen hos mormor och morfar!

Fakta om modellen

Som vanligt presenterade Volvo sina nyheter inför årsmodell 1965 i augusti året innan. Den här gången var nyheterna ovanligt många men det största var kanske ändå att alla modellerna fått skivbromsar fram. Utseendemässigt hade Amazon fått ny grill, hålade fälgar och nya navkapslar i rostfritt. En annan nyhet var de nya framstolarna som Volvo utvecklat ihop med medicinsk expertis. Hela den nya inredningen var klädd i perforerad vinyl och på köpet hade man fått en inredning som kändes mycket modern, ändå lätt att hålla ren.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Arvika

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Mathias Casserlund

mathias.casserlund@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-11-23.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG