Visa alla bilder

Saab 900 CD turbo sedan — 1983

CD-turbo är Wallenbergs lyxversion av Saab 900, som var 20 cm förlängd och bara byggdes i 480 exemplar mellan 1981 till 1986.

Michael Luft
Värderingsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Bilen har stått avtställd i 14 år i en carport. Startar ej men motorn går runt. Behöver teknisk genomgång, service och rekond."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
60 500SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15339
OLOFSTRÖM
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Michael Luft
Förordnad värderingsman museum och samlare
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Bilen har stått avtställd i 14 år i en carport. Startar ej men motorn går runt. Behöver teknisk genomgång, service och rekond."

Beskrivning

Säljs för Saab entusiast som haft bilen sedan 1991, men inte brukat den efter 2008. Modellen är ovanlig då den byggdes för hand i Nystad i Finland, (som den mest lyxiga Saabmodellen innan Saab 9000 och cabrioleten kom 1986). Bakgrunden var att när Wallenbergs investerade i Saab i slutet av 1970-talet ville man att näringslivets pampar skulle åka Saab. Därför togs förlängda CD-modellen fram. Modellen var 20 cm förlängd vid bakdörrarna och hade alltid turbomotor på 145 hkr och lyxigare inredning mm. Aktuell bil är av årsmodell 1983, men uttagen 1984.1983 var året då flest CD-bilar byggdes (153 st) så vi misstänker att denna blev stående i ett år hos någon Saab handlare innan den såldes. CD-modellen kostade nämligen nästan 30 % mer än en vanlig 900 turbo sedan.
Detta exemplar har bara gått 13700 mil och ställdes undan i en carport hemma hos ägaren i nordöstra Skåne hösten 2008. Sedan blev den stående här av åldersskäl. Bilen är hel och prydligt men har några rostangrepp i nederkanter (se bilder). Den ser bra ut undertill och uppepå. Inredningen är i normalt skick. Bilen har inte varit startad på flera år. Motorn går runt och den tänder med startgas, men startar ej. behöver teknisk genomgång, nytt batteri och service. Original turbin TRX-alumniumfälgar följer med. Vinterhjul sitter på.

Teknisk data

 • Årsmodell/modellår
  1983/1983 
 • Första registreringsdatum
  2007-04-24 
 • Avläst mätarställning
  136647km 
 • Kw / hk
  107 / 145 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Automat 
 • Klädsel
  velour 
 • Färg
  Silvermetallic 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Behöver lämnas till verkstad för startservice, bromsservice och teknisk koll mm. Sedan till Bilprovningen. Ej körbar idag. Motorn går runt. Tank och bräslsystem behöver troligtvis rengöras. Batteri saknas. Säljs som projektbil.

 • Skick interiör:

  Inredning i normalt skick för 13000 mil. Behöver en rengöring.

 • Skick exteriör:

  Karossen hel och fin och lacken ok men stenskott och smårepor samt rostangrepp finns, nertill men inte särskilt allvarligt.

 • Skick helhet:

  Bra helhetsintryck men kräver en del service / mek-arbete innan den kan tas i bruk igen. Historiskt intressant modell som är mycket sällsynt och har ett stort samlarvärde i Saab-kretsar.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2007-12-28
Ursprungsbesiktning: 1984-09-21 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1985-11-01
Senast godkända besiktning: 2007-04-24
Besiktigad tom: 2008-06-30
Årsskatt: Ja
Körförbud: Ja
Antal ägare: 7

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Olofström

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Brocenter Olofström
Ulf Olsson
Telefon: +46 706 34 05 12

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2022-10-13.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG