Visa alla bilder
Visa film

Allgaier Porsche Diesel AP22 — 1952

Finrenoverad och i princip nybyggd tidig Allgaier/Porsche av den ovanliga aluminium-modellen.

Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Härligt orange piggelin som fungerar väl, luftkyld diesel om 22 hkr som gör jobbet."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
70 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16411
SKOGÅS/HUDDINGE
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Allgaier Porsche Diesel AP22?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Härligt orange piggelin som fungerar väl, luftkyld diesel om 22 hkr som gör jobbet."

Beskrivning

Det här exemplaret hittades hos en traktorsamlare i Skåne där traktorn hade stått länge i samlingen. Sannolikheten att den är såld ny i Sverige är hög då export-versionerna av modellen som såldes här på femtiotalet utmärkte sig, genom att vara just orange. Lågt chassinummer i serien.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1952 
 • Första registreringsdatum
   
 • Avläst mätarställning
   
 • Kw / hk
   
 • Drivmedel
  Diesel 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
   
 • Färg
  Orange 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Traktorn startar som en äldre traktor gör; med glödning och många varv på startmotorn. Lättkörd med fin och solid gång.

 • Skick interiör:

  Nyklädda säten och bänkar, blankt, fint och rent överallt.

 • Skick exteriör:

  Vacker och väldigt orange ner på detaljnivå. Skicket håller utställningsklass, men klarar också utan problem aktiv hantering.

 • Skick helhet:

  Oklanderligt traktorskick. Redo för träffarna och lite vintage arbetsuppgifter på åkrar, skog och fält. En härlig klassiker och ett fint samlarobjekt

Fakta om modellen

I jakten på att modernisera Tyskland gav Adolf Hitler Ferdinand Porsche uppdraget att bygga inte bara en folkbil utan också en traktor. Porsche hade redan år 1934 prototyper till en "folktraktor" i samma anda som den senare "folkvagnen". Inledningsvis hade traktorn luftkyld bensinmotor men kom senare med dieselmotorer. År 1936 beställde så Hitlers administration ett förslag av Dr Ingenjör Porsches tekniska byrå, på en folktraktor, som skulle vara enkel, driftssäker och stark. Detta ingick i ett program med bättre vägar, en folkbil (Bubblan) och en folktraktor. År 1937 visade Porsche sin konstruktion (och fick patent), med luftkyld dieselmotor och en speciell koppling som gjorde traktorn lättkörd. Någon produktion hann dock aldrig komma igång före kriget.

Efter kriget var behovet av traktorer stort. År 1948 började företaget Allgaier tillverka traktorer och efter något år, fick de använda Porsches patent på motor och koppling med mera. Första modellen AP17 började tillverkas 1950. Med tiden blev Porsches företag allt mer involverad i produktionen och 1953/54 bytte de namn till Porsche Diesel Motorenbau GmbH. Junior var grundmodellen, senare kom även två (AP22 och Standard), tre (Super) och fyrcylindriga (Master) luftkylda diesel motorer i större modeller. Junior är idag den mest populära, eftersom den har så fin design och bara väger 950 kg och marschar runt 20-25 km per timme, (varför många har den för finåkning och enkelt kör den på släpkärra när de skall längre bort på träffar och event).

I början av 1960-talet började marknaden för små traktorer bli mättad och Porsche Diesel såldes 1963 till Renault tractors och då upphörde produktionen i Tyskland, men flera tekniska lösningar levde vidare.

Till Porschetraktorer säljs fortfarande alla delar och det ordnas genom Porsche Diesel-klubbar och vanliga Porscheklubbar träffar och event året runt.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Skogås

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Tore Thallaug
+46 705 90 23 65
tore@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-10-26.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG