Visa alla bilder

Saab 92A 2T — 1950

Ett minst sagt spännande renoveringsobjekt från 1950 med en fin dokumentation och historik.

Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Ett hardcore-objekt för entusiasten, och tänk när vederbörande är klar och kan skruva dit de nygamla registreringsskyltarna på en renoverad 92:a från 1950. Fint. Om den stannar i Sverige, vill säga."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
29 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15718
KARLSKOGA
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Ett hardcore-objekt för entusiasten, och tänk när vederbörande är klar och kan skruva dit de nygamla registreringsskyltarna på en renoverad 92:a från 1950. Fint. Om den stannar i Sverige, vill säga."

Beskrivning

Den ser ut vara såld ny i Norrland, men hittade ned till Karlskoga redan 1958. Med fler utskrifter från Riksarkivet kan säkert mer detaljerad research göras på historiken. Den är i alla fall tilldelad ett registreringsnummer från den datoriserade registret. Ett set nya skyltar finns bevarade i originalkartong. Bilen säljs av den nuvarande ägaren som har tagit över den från sin far som i sin tur var en stor SAAB-entusiast. Den har huserat i den nuvarande ägarens garage i över 30 år och många delar till bilen har lokaliserats i garagen som disponerades av pappan.

Teknisk data

 • Årsmodell/modellår
  1950 
 • Första registreringsdatum
   
 • Avläst mätarställning
  4 645 km 
 • Kw / hk
   
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Tyg 
 • Färg
  Grön 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Två motorer och en växellåda följer med, ingen av dem är originalmotorn.

 • Skick interiör:

  Stolar och baksäte finns, liksom ett specialvävt tygstycke i originalmönster. Resten av inredningen är bevarad för att använda som mallar och mönster.

 • Skick exteriör:

  Ett extra tak och nytillverkat golv med balkar tillsammans med skärmar och dörrar ingår. Originalgolvet är i princip bortrostat. Fälgarna är av nyare V4-typ och bilen rullar förhållandevis lätt på pumpade gamla däck.

 • Skick helhet:

  En tidig Trollhätteprodukt i ett grovt men vettigt grundskick med all gammal flygfabriksfeeling att renovera in i objektet. Bra historik och fina reservdelar.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 1983-11-25 (Förreg)
Ursprungsbesiktning: -
Datum i trafik första gången: -
Senast godkända besiktning: -
Besiktigad tom: -
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 2

Fakta om modellen

I sin första bilkonstruktion använde SAAB naturligtvis både ingenjörer och idéer från flygplanssidan. Med god aerodynamik och en liten och lätt motor med färre hästkrafter blev köregenskaperna minst lika bra, om inte till och med bättre än samtida större fordon, och konceptet höll i stora drag ända fram till 1980. Huvudkonstruktör och drivande kraft bakom projektet var Gunnar Ljungström medan den bland entusiasterna ofta mer kända industridesignern Sixten Sason stod för formgivningen. Sason hade för övrigt en tung lista över lyckade formgivningar i sin portfölj med produkter för till exempel svenska industriella stoltheter som Hasselblad, Husqvarna och Electrolux.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Karlskoga

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Peter Sundfeldt
+46 0705-38 80 22
peter@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-04-13.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG