Visa alla bilder

Morris Minor four-door saloon "Splitscreen" — 1955

Engelsk klassiker i originalkostym. Svensksåld som ny. Bara tre ägare varav senaste haft den sedan 1997.

Lennart Ström
Redaktör
Skicka E-post meddelande

"En originalbil i bra skick. Fin läderklädsel. Framskärmarna omlackerade. Fungerar fint."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
45 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
13443
GÖTEBORG
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Morris Minor four-door saloon?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Lennart Ström
Redaktör
Skicka E-post meddelande

"En originalbil i bra skick. Fin läderklädsel. Framskärmarna omlackerade. Fungerar fint."

Beskrivning

Bilen är en gåva till nuvarnande ägare från hennes veteranbilskunnige och veteranflygskunnige pappa. Pappan restaurerade bland annat flera T-ford och Northern. Han var mycket kunnig och tillverkade och sålde trächassi till exempelvis T-Ford. Han byggde också veteranflyg bla en Pietenpol. Eftersom han själv gillade flyg och bilar ville han även skicka med intresset till sina tre barn. Han köpte Morrisen 1997 i Dalby i Skåne av den då enda ägaren till bilen. Bilen var då i det skick den är idag. Nuvarande ägare har servat och gjort underhåll genom alla åren hon har ägt den. Den har aldrig varit ute i regn och förutom omlackerade framskärmar är den helt i originalskick. Nuvarande ägare är bara den tredje genom alla år.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1955/1955 
 • Första registreringsdatum
  1955-01-01 
 • Avläst mätarställning
  23240 km 
 • Kw / hk
  22 / 30 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Röd läder 
 • Färg
  Grå 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Bra och välservat originalskick.

 • Skick interiör:

  Mycket fin röd läderklädsel. Alla instrument fungerar. Originalverktyg i bagageutrymmet.

 • Skick exteriör:

  Originallack förutom omlackerade framskärmar. En polering gör bilen jättefin.

 • Skick helhet:

  En fin klassisk efterkrigsbil i orört originalskick. Ovanligt fint exemplar, bra samlarskick.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 1997-06-01
Ursprungsbesiktning: 1955-01-01 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1955-01-01
Senast godkända besiktning: 1999-07-08
Besiktigad tom: - 2001-07-31
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Ja
Antal ägare: 2

Fakta om modellen

Saxat ur tidningen Klassiker:
"Den 20:e september 1948 visades nya Minor upp på Earls Court.  Vad besökarna såg var en för tiden modern kaross, med en rad finesser som tidigare varit förbehållt större bilar.  Torsionsfjädring fram,  kuggstångstyrning med mera.    
Den stora idésprutan bakom Minor, och för den delen de större Oxford och Sixmodellerna som presenterades samtidigt, var Alec Issigonis.  Han ville att även en billig enkel bil skulle kännas säker och trygg att köra.
Minor var modern i mycket för sin tid, men den hade fått ärva två saker.  Sidventilsmotorn på 918cc hade rötter i 20-talet och namnet,  Minor hade funnits förut i Morris modellflora, åren 1928-33.
De tidiga modellerna såg lite molokna ut med strålkastarna lågt monterade i grillen.  Detta ändrades ganska snart.  1950 kom en fyrdörrars Minor med lamporna på skärmarna istället.  Successivt bytte de plats på resten av modellerna en tid in på 1951.
I övrigt var det rätt klent med uppdateringar, men med sammanslagningen med Austin 1952 fick man en modernare drivlina. Austins toppventilare var lite mindre, 808cc men lite piggare vilket gjorde att Minorn för första gången kunde komma över 100km/h, nätt och jämnt.   1953 kom kombin kallad Traveller med träkonstruktion, samt en pickup och en skåpbil.  
1956 hände det grejer, ny större motor, ny växellåda och större rutor runtom var de stora skillnaderna.  Under skalet kröp det in mer och mer Austindelar. Det gällde att rationalisera produktionen med att införa mer och mer gemensamma komponenter.  En ny grill  hade bitvis börjat införas 1954, alla uppdateringar gick liksom lite olika fort, och för 1956 och framåt kallades den Minor 1000.

1960 blev Minorn historisk, den första brittiska bilmodell som sålts i en miljon exemplar.
1962 kom en större motor och fler förändringar med modernare interiör, större blinkers och baklampor med mera gjordes fram till 1964 för att försöka hänga med i moderna tider.  Men efter det slutade man totalt uppgradera den. Minor hade ju redan fått betydligt modernare syskon i form av Austin/Morris 1100, och inte minst det nya stora lilla stjärnskottet, Mini, eller Mini Minor som den ju hette hos Morris.

Ändock höll man kvar Minorn i programmet ända fram till 1970, den öppna Minorn som kallades tourer ströks 1969. Men Travellern och skåpbilen var alltjämt populära och slutade göras först 1971"  

 

Lagerort och visningsinfo

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Lennart Ström
+46 705-24 94 10
lennart@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2021-05-06.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG