Visa alla bilder

Volvo Amazon 4-dr B16 — 1961

Amazon orört originalskick med alla originaldetaljer i behåll. Har bara rullat 9 000 mil sedan ny!

Michael Luft
Värderingsman
Skicka E-post meddelande
Frans Johansson
Värderingsman
Skicka E-post meddelande

"En orenoverad tidig Amazon i mycket sällsynt samlarskick, bara körd 9 000 mil sedan leverans."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
77 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
11073
GÖTEBORG
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volvo Amazon 4-dr?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Michael Luft
Förordnad värderingsman museum och samlare
Skicka E-post meddelande
Frans Johansson
Värderingsman
Skicka E-post meddelande

"En orenoverad tidig Amazon i mycket sällsynt samlarskick, bara körd 9 000 mil sedan leverans."

Beskrivning

Bilen köptes ny av en SL-busschaufför 1961 och ägdes av honom fram till 2017. Vid hans bortgång sålde sonen bilen till en Volvosamlare i Göteborg som nu säljer den vidare. Bilen hade ej körts på många år av hälsoskäl och ramlade därför ut bilregistret och behövde registreringsbesiktigas 2017, för att få nya skyltar. All dokumentation finns och gamla ägarens körkort. Nu tekniskt genomgången och går jättefint. Har bara gått 9 000 mil och aldrig varit skadad. Till och med däcken med vit sida är original. Vid köpet medföljer ytterligare en grillhalva och fyra snobbringar. Garantibok, samt besiktningsprotokoll och kvitton följer också med.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1961/1961 
 • Första registreringsdatum
  2017-06-05 
 • Avläst mätarställning
  90392 km 
 • Kw / hk
  45 / 60 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Blå galon/textil 
 • Färg
  Flerfärgad 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Startar lätt och går ok. Provkörd kortare sträcka. Nytt avgassystem. Underredsbehandlad. Motorrum i fint bruksskick. Däck 30%.

 • Skick interiör:

  Slitage och någon mindre skada på säten och dörrsidor. Lite smutsigt innertak. Golvmatta skadad på vissa ställen. Lite lackskador på instrumentpanel, sprickor på ratt men i övrigt i helt och välhållet original skick.

 • Skick exteriör:

  Äldre omlackering? Ingen rost, orört i mycket fint originalskick. Några penselbättringar finns. Reflektorer något prickiga. Liten buckla vänster bakdörr. Några mindre dörruppslag finns på bilen . Krom har några bulor på lister, lackrepor finns. Mycket går att polera bort så blir bilen i nästintill utställningsskick.

 • Skick helhet:

  Fint fungerande bil i bästa bruksskick. Div kaross, lack och kromprickar bör poleras och bättras för att göra bilen till toppskick.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus Avst 2017-12-02
Ursprungsbesiktning 2017-06-05 (regbes)
Datum i trafik 1:a gång 2017-06-12(610101)
Senast godk besiktning 2017-06-05
Körförbud Nej
Skattebefriad Ja

Ägarens kommentar

Tidiga två-färgade amazoner i första utförande vann många designpris när de kom. Fortfarande en mycket vacker bil som väcker uppseende på träffar och möten.

Fakta om modellen

Lite historia från Amazonklubbens hemsida.
Få industriprodukter har betytt mer för Sverige än Volvo Amazonen. PV:n tände ett utlandsintresse för svenska bilar, men det var Amazonen som blev den första stora exportframgången. Mannen bakom formgivningen var Jan Wilsgaard, då blott 23 år gammal
Det var framgångarna för Amazonen som gjorde det möjligt att investera i nya fabriker, i ett nytt tekniskt centrum och i nya produkter.
Bara i Sverige såldes det, under de fjorton Amazonåren, 297.000 stycken och totalt byggdes 668.000 bilar i olika fabriker. Bland annat i Sverige, Belgien, Holland och Sydafrika. För många svenskar var Amazonen ett mål. Den var drömbilen, den var välfärdsbeviset. En hel del har aldrig kört annat än Amazon. Fortfarande är Amazonen drömbilen för många. Den är 18-årsbeviset. Den är ungdomsbilen framför andra. Den går att meka själv, allt är lättåtkomligt, reservdelar finns fortfarande, både hos Volvohandlaren och på skroten.
Sista bilen som byggdes; En varm julidag 1970 tillverkades chassinummer 359.726. Det blev den sista, en mörkblå tvådörrars. Då hade produktionen pågått i fjorton år. Nu tog 140-serien över alla produktionsresurser. Den sista Amazonen kostade 17.100 kr plus tillval. Den första kostade 13.610kr.
Volvobilarna har den högsta livslängden av alla bilmärken i Sverige. Det är svensk Bilprovning som redovisar de siffrorna. 19,3 år är medianlivslängden för Volvo. Det betyder att hälften av alla Volvo-bilar blir mer än 19,3 år, medan samtliga bilar på den svenska marknaden bara har en medianlivslängd på 15,5 år.
Av alla Amazoner som såldes i Sverige finns fortfarande 35.000 registrerade. Några av dessa är avställda, men man kan säkert räkna med att 15.000 fortfarande rullar.

Lagerort och visningsinfo

Välkomna på visning enligt nedan:
·     Tisdag 19 juni kl. 13:00 till 18:00
·     Tisdag 26 juni kl. 15:00 till 20:00


Visningsadress: Göteborg, Agnesbergsvägen 28, 424 38 Agnesberg

Hämtning

Hämtning sker efter tidsbokning. Vänligen boka tid genom att ringa till kundtjänst på 0723-705928.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning. Hämtning skall ske senast 14 dagar efter auktionsdagen, därefter debiteras 100 kr/dag i garageavgift om inte annat överenskommits.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När du ropat in ett objekt och reservationspris uppnåtts, vill vi att du deponerar hela köpesumman på vårt klientmedelskonto innan hämtning kan ske.
 • När du skall hämta ett inropat objekt vill vi att du synar detta noga (undersöker det). Anser du då att objektet inte motsvarar vår beskrivning behöver du inte fullfölja köpet. Istället återbetalas i detta läge deponerad köpesumma samt inropsavgift.
 • Om du ej synar/undersöker objektet på plats, debiteras inropsavgift, men du behöver ej fullfölja affären.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG