Visa alla bilder

Albin Brandspruta — 1950-tal

Med den här vinner du sommarens vattenkrig! Motorspruta tillverkad och utvecklad av svenska Albin Motor AB i Kristinehamn.

Michael Luft
Värderingsman
Skicka E-post meddelande
Frans Johansson
Värderingsman
Skicka E-post meddelande

"Utan den här ingen komplett brandbil. Albin brandspruta i bra skick."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
12 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
11086
SKÅNES-FAGERHULT
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Albin Brandspruta?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Michael Luft
Förordnad värderingsman museum och samlare
Skicka E-post meddelande
Frans Johansson
Värderingsman
Skicka E-post meddelande

"Utan den här ingen komplett brandbil. Albin brandspruta i bra skick."

Beskrivning

Albin brandspruta troligen tillverkad någon gång under 1950-talet. Modellstorleken är oklar men den har bensinmotor. Pump, slangar och andra tillbehör ingår. Troligen mycket lite använd.
Svenska Albin Motor AB började framgångsrikt att utveckla motorbrandsprutor under 1930-talet och blev snart en stor leverantör till bland annat brandförsvaret. En av de verkliga storsäljarna var Albin 800 med kapacitet på 800 minutliter, som kom i produktion 1941.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1950-tal 
 • Första registreringsdatum
   
 • Avläst mätarställning
   
 • Kw / hk
   
 • Drivmedel
   
 • Växellåda
   
 • Klädsel
   
 • Färg
  Röd 

Skickbedömning

 • Skick exteriör:

  Fint skick.

Fakta om modellen

Albin Motor AB startades redan år 1900, av Albin Larsson under namnet L A Larssons gjuteri och mekaniska verkstad. Till de första produkterna hörde den pump som Albin Larsson tidigare konstruerat för Bäckefors bruk. Sedan detta gjort konkurs återköpte Albin Larsson sitt patentet och upptog produktionen vid sin firma i Kristinehamn. Albinpumpen blev snart en stor framgång, och pumpsortimentet breddades samtidigt som även ångmaskiner och lokomobiler togs i produktion. Under den efterföljande tiden blev Albins båtmotor firmans främsta produkt.
På 1930-talet börjande man även tillverka motorbrandsprutor, något som utvecklades till flera modeller. En av de verkliga storsäljarna var Albin 800 med kapacitet på 800 minutliter som kom i produktion 1941. Bland annat köpte Luftskyddsinspektionen drygt tusen stycken, vilket gav utrymme för att utveckla nya pumpar. Motorsprutan Albin 800 var dock den enda tillsammans med den lilla Albin 200 den enda som inte hade egentillverkad motor. Till 800 valde man en motor från Ford Prefect men under andra kriget blev det stopp på leveranserna, vilket resulterade i att Albin Motor demonterade en Prefect-motor och gjorde en egen kopia.

Lagerort och visningsinfo

Välkomna på visning enligt nedan:
·     Söndagen den 17 juni kl 13-19
·     Måndagen den 18 juni kl 15-20
·     Måndagen den 25 juni kl 15-20

Visningsadress: JÄNNAHOLM 8510, 280 40 Skånes Fagerhult

Hämtning

Hämtning sker efter tidsbokning. Vänligen boka tid genom att ringa till kundtjänst på 0705-656727.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning. Hämtning skall ske senast 14 dagar efter auktionsdagen, därefter debiteras 100 kr/dag i garageavgift om inte annat överenskommits.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När du ropat in ett objekt och reservationspris uppnåtts, vill vi att du deponerar hela köpesumman på vårt klientmedelskonto innan hämtning kan ske.
 • När du skall hämta ett inropat objekt vill vi att du synar detta noga (undersöker det). Anser du då att objektet inte motsvarar vår beskrivning behöver du inte fullfölja köpet. Istället återbetalas i detta läge deponerad köpesumma samt inropsavgift.
 • Om du ej synar/undersöker objektet på plats, debiteras inropsavgift, men du behöver ej fullfölja affären.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG