Visa alla bilder

Volvo PV 444 H-Special B4B — 1954

Fantastisk bil som stått på museum i mer än 40 år och bara gått 6200 mil, garanterat. Nu tekniskt genomgången och körklar. Orört originalskick med endast en äldre omlack.

Michael Luft
Värderingsman
Skicka E-post meddelande

"I princip orenoverad, endast omlackad på 1970-talet och fortfarande lika fin, både på utsidan, inuti och undertill. Går fint i motor och växellåda. Komplett nya bromsar samt däck runtom."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
78 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15156
GÖTEBORG
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Michael Luft
Förordnad värderingsman museum och samlare
Skicka E-post meddelande

"I princip orenoverad, endast omlackad på 1970-talet och fortfarande lika fin, både på utsidan, inuti och undertill. Går fint i motor och växellåda. Komplett nya bromsar samt däck runtom."

Beskrivning

Denna bil har tillhört personen bakom Arvika bilmuseums samlingar från mitten av 1970-talet fram till 2021. Den har stått på museet och i tillhörande garage i 42 år. Förra våren köptes den av en Volvoentusiast i Värmland som ville få ut den på vägarna igen. Under hösten och vintern har den fått en omfattande teknisk genomgång med motor- och chassiservice samt helt nya bromsar, rör och slangar samt däck. Allt i originautförande och utfört av anrika Högdahls veteranbilsverkstad i Koppom, med flera fina renoveringar bakom sig. Här behövdes dock endast det tekniska ses över för karossen är helt rostfri och lacken klar och blank, trots att den lackades om för drygt 45 år sedan, när bilen var cirka 20 år gammal och hade gått 6000 mil. Inredningen är helt original och har fortfarande den formsydda skyddsklädsel över säten och dörrsidor som var vanligt att man satte på på nya bilar på den tiden. Vi har inte tagit av klädsen. Istället har vi lyft på några kanter och kikat under. Det fina grårandiga ylletyget som är originalklädsel sitter under skyddsklädseln och är fortfarande i nyskick, helt utan slitage, blekning eller fläckar. (se bild med hålet i skyddsklädseln på förarstolen). Även dörrsidorna kläddes med skyddande grå galon. Deta kan avlägsnas och då framträder klädsel som matchar sätena, helt i nyskick.
Bilen visas hos Autocenter Väst i Bohus, Djupedalsliden 1, vardagar 10-18, tel:0735070411.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1954/1954 
 • Första registreringsdatum
  2022-05-19 
 • Avläst mätarställning
  61980 km 
 • Kw / hk
  33 / 54 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Ylletyg 
 • Färg
  svart 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Startar lätt och går mycket fint på vägen. Det känns att bilen är lite körd. Avställd sedan 1973 fram till 2022. Eftersom bilen ställdes av i början av 1970-talet så kom den inte in nya bilregistret 1973, utan har hela tiden stått med de gamla länsskyltarna från Värmland, reg nr S34480 monterade på bilen. Dessa sitter alltjämt kvar och de nya med registreringsnummer ZML02S får köparen själv montera, de ligger i bilen. Bilen registreringsbesiktigades i april 2022, och är nu klar att tas i trafik.

 • Skick interiör:

  Hel och fin originalinredning, fint innertak, instrumentbräda och mattor. Säten med överdragsklädsel sedan bilen var ny.

 • Skick exteriör:

  Fin kaross och lack. Bilen har aldrig varit skadad eller upplagad. Stått som utställningsbil sedan början av 1970-talet och endast fått lite smårepor från förbipasserade eller när den flyttats. Ett skav finns på vänster hörne bak, på bakskärmen, se bild. Uppepå vänster framskärm kan skönjas några pyttesmå blåsor. I övrigt är lacken i toppskick och skulle bli ännu finare med en maskinpolering/behandling.

 • Skick helhet:

  Synnerligen fin Volvo PV av första utförandet med hel bakruta och nya vackra baklamporna, men gamla grillen och emblem mm. Bilen firade sin återkomst på vägarna med en tur till Tjolöholms Classic car show i slutet av maj. Där fick den stor uppmärksamhet och uppskattning för sitt fina skick. Fina PV 444 bilar är sällsynta idag, då de levt ett hårt liv som tåliga bruksfordon. Att hitta en så orörd som denna, i det finare Specialutförandet är nära unikt, vill vi påstå. Tillfälle för samlare.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2022-05-19
Ursprungsbesiktning: 2022-04-07 (regbes)
Datum i trafik första gången: 2022-05-19
Senast godkända besiktning: 2022-04-07
Besiktigad tom: -
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 1

Fakta om modellen

PV444H/HS/HE 1954-55. Antal tillverkade: 29 045. Tjänstevikt: 990 kg (Export). Pris: 7 475 kr (Export), 8 500 kr (Standard), 9 075 kr (Special). Övrigt: En årsmodell med många nyheter, varav en hel del var relaterade till säkerhet. Exteriört gjordes bakrutan hel och dubbelt så stor. Även framrutan blev större genom att stolparna gjordes smalare och den övre kanten höjdes. Bakljusen flyttades upp från bakskärmarna till karossidorna och blev betydligt större. Strålkastarna gjordes starkare och antalet domkraftsfästen dubblerades. Bland övriga exteriöra nyheter kan två nya lacker nämmnas: kejsargrön & midnattsblå. Under 1955 övergavs cellulosalack för syntetisk dito och man testade svart, pärlgrå och den ovanliga kejsargröna syntetlacken sommaren 1955. När syntetlack blev standard hösten samma år fanns inte den gröna färgen kvar. Ny var även Exportmodellen, en betydligt sämre utrustad variant än Standard. Den innehöll endast sådant som var absolut nödvändigt; t.ex. var stolarna mycket enkla och oljefiltret togs bort, vilket innebar byte var 200-250 mil.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Göteborg

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Michael Luft
+46 708-20 21 13
michael@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2022-07-14.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG