Visa alla bilder

DKW 3-6 3-cyl 2-takt — 1957

Ovanlig DKW med 4 dörrar i mycket bra bruksskick. Besiktigad för alltid och körklar.

Ted Gryth
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Körklar bil med ett fåtal yttre skavanker men går fint i maskin. Inredningen behöver åtgärdas för att bilen ska bli riktigt fin."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
32 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15130
HURVA
RESERVATIONSPRIS
Ej uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande DKW 3-6?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Ted Gryth
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Körklar bil med ett fåtal yttre skavanker men går fint i maskin. Inredningen behöver åtgärdas för att bilen ska bli riktigt fin."

Beskrivning

Bilen renoverades av entusiastisk och kunnig ägare för ett antal år sedan och har efter det körts sparsamt med sommartid.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1957/1957 
 • Första registreringsdatum
  1959-02-13 
 • Avläst mätarställning
  77313 km 
 • Kw / hk
  33 / 45 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Textil 
 • Färg
  Gul 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Går bra med härligt 2-takts ljud, fungerar fint mekaniskt med bromsar och växlar.

 • Skick interiör:

  Interiören är sliten men i originalskick, fungerar att använda i nuvarande skick men en omklädsel av sätena skadar inte. Ett bra baksätes ryggstöd medföljer.

 • Skick exteriör:

  En äldre lackering som har hållt sig mycket fin genom åren, har fått några mindre skavanker. Kromet delvis angripet, bra däck och fälgar.

 • Skick helhet:

  Mycket sällsynt 4 dörrars DKW som är körklar, kommer att väcka uppmärksamhet på sommarens träffar.

  Kul detalj är torkare och fläkt på bakrutan.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2022-06-07
Ursprungsbesiktning: 1959-01-29 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1959-02-13
Senast godkända besiktning: 2021-08-12
Besiktigad tom: -
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 6

Fakta om modellen

Så här skriver tidningen Klassiker om DKW:DKW 1950–1963Tvåtaktsmotor med tre cylindrar ska det vara om det är mjuk motorgång du vill ha. Det är ingen slump att DKW döpte sin bil till 3=6 (tresex) där likhetstecknet gjorde klart att den lilla 900-kubikaren bjöd på samma raffinemang som en rak sexcylindrig motor. DKW är märket som Saab kopierade och sanningen är nog den att de tyska motorerna inte bara var större och starkare utan också bättre. Detta ihop med en vacker kaross med inbjudande interiör gör DKW-bilarna från 1950- och 60-talen till attraktiva köp. Prisbilden är fortfarande behagligt låg i Sverige men DKW-beståndet börjar tunnas ur. Köp nu!Men DKW nuförtiden. Är inte det gammelmannens val?

Nu tar du väl i. Det finns märken med ungdomligare profil, men det ägarna för länge sedan har förstått är att DKW erbjuder massor av bilglädje för vettiga pengar. Och en bättre förstabil i veteransvängen är svår att tänka sig.Vad är det egentligen för märke?

DKW ingick i Auto Union, köptes senare av Mercedes och till slut Volkswagen som lade ner produktionen 1966. DKW var stort i Sverige redan på 1930-talet. Man gjorde välbyggda småvagnar med ram, framhjulsdrift och tvåtaktsmotor. Karossen var av trä och pegamoid. Det kan låta lådbilsmässigt, men bilarna höll vettig kvalitet och tack vare låg vikt och bra väghållning var DKW en populär tävlingsbil ända in på 1950-talet, inte minst på isbanor. När DKW väl fick upp farten efter kriget fortsatte man i samma anda och den helt nya konstruktionen med stålkaross hette F89.Dom ser ju ganska lika ut allihop. F89 hade väl två cylindrar?

Ganska rätt. Grundstilen sattes redan före kriget i en experimentmodell kallad ”Hohe Klasse” tänkt för både DKW och Horch och utifrån den utvecklades DKW-bilarna ända in på 1960-talet. Det mest radikala ingreppet var när karossen breddades en decimeter hösten 1955! Karossen var kontinentalt tjusig med en strömlinje som få kunde matcha. Fram till 1953 hängde den tvåcylindriga motorn med och den är inte alls lika skön som den trecylindriga. Glöm den om du inte har djupt liggande personliga skäl.En trecylindrig motor. Alltså tre cylindrar. Tre. Hallå!

Det är då en tvåtaktare går som allra bäst! Den har lika många tändpulser per motorvarv som en rak sexcylindrig motor. Därav den lena, nästan turbinlika, motorgången. Känslan blir snabbt en drog. Men bara vid belastning. På tomgång märks tvåtaktsmotorns inbyggda ”svaghet”, den dåliga gasväxlingen i form ett popcornljud i avgasröret. Men idag hör det till bilens charm.Ram, tvärställda bladfjädrar och 38 hästar. Kul att köra eller?

Japp! Här finns massor av karaktär även om acceleration och toppfart i reella tal är blygsamma. Men motorn är varvvillig och alert i reaktionerna. Bladfjädrarna ger bättre komfort än vad man kan ana och styrningen är en kontaktgivande kuggstång. Glöm inte frihjulet som gör körningen roligare – i en DKW har du alla möjligheter att bli en riktig lirare bakom ratten.Vilken trecylindriga DKW ska jag ha?

Ett tips kan vara en fyrdörrarsbil (4-dörrars Coupé). Den har en decimeter längre axelavstånd vilket ger bättre komfort. Panoramarutan och instrumenteringen som kom 1959 är en smakdelare, men Klassikers råd lyder: breda karossen och coola självmordsdörrar. Alltså årsmodellerna 1956?–?58. Men låt skicket styra. Köp ingen rishög, fina bilar är fortfarande billiga. Till skillnad från snikna Saab fanns DKW i flera läckra karossvarianter inklusive Universal – herrgårdsvagnen, ovanlig idag. En cabriolet (både två- och fyrsitsig!) lär du inte hitta, men en tvådörrars coupé med riktig hardtop är ett smakligt val. Somrigt, snyggt – och helst ska den vara tvåfärgad i grått och vitt!Hur är det med delar?

Det är lättmekat och ganska väl försett med delar. Enklast är att gå med i klubben. Där kan du köpa delar som packningar, bussningar, kopplingsvajer, brytare – massor. Med dina nyvunna vänner löser sig snart alla problem. Verkstäder med kunnande och öppet sinnelag mekar gärna DKW, men det mesta går att klara själv med lite händighet och en verkstadshandbok.Text Claes Johansson.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Hurva

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Ted Gryth
+46 705-65 67 27
ted@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2022-07-14.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG