Visa alla bilder

Volvo PV544 Sport B18D "Tävlingsbil" — 1962

Fullfjädrad racerbil med dokument och vagnbok. Tävlades med under många år av Marianne Sterner - sen tog Christer Glenning över ratten.

Mårten Carlsson
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Välhållen racerbil med intressant historik som får ses som ett bra utgångsobjekt."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
50 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15075
SANDARED
BEDÖMT VÄRDE
RESERVATIONSPRIS
260 - 290 000 SEK
Ej uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Mårten Carlsson
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Välhållen racerbil med intressant historik som får ses som ett bra utgångsobjekt."

Beskrivning

År 1971 fick den unge Marianne Sterner den här PV:n i present av sina föräldrar. Hon var redan då rutinerad kartläsare i rally samt utbildad journalist. PV:n var trimmad redan då och användes både som vardags och tävlingsbil. 1994 såldes bilen till TV-profilen Christer Glenning som renoverade och förvandlade bilen till ren racerbil för bana.

PV:n har vagnbok sedan länge, fick även FIA-papper och dokument för tävlingsbruk i diverse klasser främst i historisk racing. Behöver troligen förnyas då dessa numera bara gäller i 5 år. Efter Glennings bortgång hamnade bilen hos Jan Andersson i Skåne som tävlade vidare med den en period.

Teknisk data

 • Årsmodell/modellår
  1962/1962 
 • Första registreringsdatum
  1962-01-01 
 • Avläst mätarställning
   
 • Regnr
  BLG580 
 • Chassinummer
  386223 
 • Kw / hk
  66 / 90 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
   
 • Färg
  Röd 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  B18D motor med dubbla SU med gemensamt flottörhus. Egentlig choke finns inte utan har istället en slags primer för förgasarna. Bränslecell bak med elpump, tryckregulator och avluftning.

  Bakaxel med Salisbury Powr-Lok differential. Fyrväxlad låda. Trumbromsar med servor runt om.

  Vad som är gjort i motor och mekanik är okänt, bilen startar och går rätt fint med bra drag och distinkt i växlarna. En hel del delar följer med som extra förgasare, motordelar, nya drev och delar för växellåda med mera, Det skall finns två olika utväxlingar för bilen enligt pappren.

 • Skick interiör:

  Spartansk - här går funktion före komfort och finish. Originalbräda sitter kvar om än i lite bedagat skick. Här finns ingen klädsel, innertak eller något sånt. Istället sitter här bur, förarstol och extra mätare. Rått, avskalat och funktionellt. Men det sitter dock ett solskydd på förarplatsen.

  Stol, bur och diverse säkerhetsutrustning är saker som måste bytas och inspekteras med jämna mellanrum. Så för att få den godkänd som tävlingsbil måste sådana detaljer bytas ut. Bilen behöver också ny validering och nya papper för bli fullt godkänd igen.

 • Skick exteriör:

  Hel i karossen med plåtskärmar. Huv och bagagelucka sitter med stroppar för enkel åtkomst. Extern huvudströmbrytare och bogseröglor på racingmanér. Trots närmare femtio år i tävlingssvängen verkar den inte farit särskilt illa eller varit med om något allvarligt tillbud. Kaross, skärmar och golv i fint skick, rost finns i dörrar.

  En del reservdelar som extra grill och annat medföljer. Samt en hel pärm med dokumentation om bilen genom åren.

 • Skick helhet:

  En sund bil med intressant proveniens. Bra utgångsobjekt för att klassa som racerbil igen.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2015-10-09
Ursprungsbesiktning: 1962-01-01 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1962-01-01
Senast godkända besiktning: 1977-01-12
Besiktigad tom: 1979-01-31
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Ja
Antal ägare: 4

Fakta om modellen

Lite om personerna bakom bilen. Marianne Sterner född 1948 började åka rally i unga år. Främst som kartläsare redan på sextiotalet. I många år var hon co-driver åt Ruben Börjesson - dom blev också ett par utanför rallybilen. Senare var hon flera år kartläsare åt Susanne Kottulinsky.

Vid sidan hade Marianne även en karriär inom journalistiken, först på Sörmlands Nyheter och Enköpingsposten. 1974 började hon på Teknikens värld och gjorde snabbt en namn om sig som duktig skribent och biltestare. Ingen körde testbilarna snabbare och hårdare än Marianne. Skrev även en bok ihop med Stig Blomqvist. År 1984 kom hon till Vi Bilägare och blev sedermera testchef där. Vid sidan av det ingick hon även i juryn bakom Årets bil. Marianne stannade på Vi bilägare fram till pensionen 2014 - men fortsatte sedan som frilansande konsult åt desamma ett par år till. Marianne gick ur tiden 2020.

Bilen köptes av Christer Glenning. Välkänd journalist och TV-profil i programmet Trafikmagasinet där han medverkade från starten 1978 till sin död 1998.

Vid sidan av TV var han även Aftonbladets motorredaktör under flera år samt medarbetare på Teknikens Värld. Christer skrev även flera böcker om bilar, att meka själv och redaktör för svenska upplagan av Allt om bilen.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Sandared

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Classic Car Depot
Shaun Major
+46 709 724007
shaun@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2022-10-13.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG