Visa alla bilder

SAAB 95 V4 — 1974

Unik bil i nästintill nyskick. Endast kört 840 mil sedan den var ny enligt intyg från säljaren.

Lennart Ström
Redaktör
Skicka E-post meddelande

"En nästan helt ny SAAB 95 från 1974. Hur många finns det kvar i världen?"

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
200 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
12905
VISBY
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande SAAB 95?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Lennart Ström
Redaktör
Skicka E-post meddelande

"En nästan helt ny SAAB 95 från 1974. Hur många finns det kvar i världen?"

Beskrivning

Bilen har gått 840 mil. Originaldäck från fabrik sitter på. Full historik finns. Nuvarande ägare är andre ägaren och har haft bilen undanställd i över 25 år.
Första ägaren - en äldre man - köpte bilen ny 1974. Han och hans hustru körde knappt 200 mil med bilen per år fram till 1979 då hustrun gick bort. Ägaren var maskinist och pedant med sin bil. Kromet smordes in med vapenfett under vintern. När hustrun gick bort ville ägaren inte längre använda bilen. Men han varmkörde den med jämna mellanrum utanför garaget när den inte användes i trafik. Ägaren lät sin verkstad köra den till och från besiktningen och det var också den enda resa bilen gjorde på väg under många år. Ett antal år senare senare fick ägaren av verkstaden köpa bilen och sedan dess har den förvarats i garage.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1974 
 • Första registreringsdatum
  1974-07-15 
 • Avläst mätarställning
  8400 km 
 • Kw / hk
  47 / 65 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Textil 
 • Färg
  Röd 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Alla hjulcylindrar renoverade på grund av ålder. Vattenpump även den bytt pga ålder och att bilen varit stillastående under många år. Kopplingslamell bytt. Alla originaldelar är sparade.
  Bilen har däcken kvar från fabrik men det finns en orundhet i ett av dem. Annars är det bra mönster kvar i alla och de har gått igenom besiktningen.
   

 • Skick interiör:

  Nyskick!

 • Skick exteriör:

  Det syns under på bärarmar och spindlar etc att bilen är 45 år. Ytrost på dessa ej åtgärdat. Några ytterst små rostfläckar på karossen. Lite spår av "lacksjuka" på bakluckan.

 • Skick helhet:

  Bilen är i princip som ny och har ju bara rullat 840 mil sen den lämnade fabriken.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2020-01-20
Ursprungsbesiktning: 1974-01-11 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1974-07-15
Senast godkända besiktning: 2020-02-21
Besiktigad tom: - 2022-02-28
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 2

Fakta om modellen

Saab 95 som var kombimodellen av Saab 96 ritades av den kände industridesignern Sixten Sason och tillverkades av Saab mellan 1960 till 1978. Saab 96 var en vidareutveckling av Saab 93 och hade stora likheter med föregångaren, som i sin tur var en vidareutveckling av Saabs första personbil - Saab 92. Under 1967 gick man över från 2-taktsmotorer till V4 motorn. De sista åren kallades kombin för 95 L V4 kombi, då bilens motor fått några fler hästkrafter (68 Hkr) och förbättrats på flera punkter. Dessa bilar känns igen på de tjockare kofångarna och var toppmodellen av Saab 95. Saab 96 var en mycket framgångsrik tävlingsbil, särskilt inom rally. Bland höjdpunkterna märks Erik Carlssons segrar i RAC-rallyt 1960, 1961 och 1962, Monte Carlo-rallyt 1962 och 1963. Stig Blomqvist segrade i RAC-rallyt 1971 och Svenska rallyt 1971, 1972 och 1973. Sista stora segern var Svenska rallyt 1976, med Per Eklund bakom ratten. På många av dessa rallyn fungerade kombibilarna, Saab 95, som servicebilar och fick gå lika hårt som tävlingsbilarna då de skulle hinna fram till nästa etapp i rätt tid för reservdelar och underhåll. Dessa servicebilar var ofta mer trimmade än tävlingsbilarna för att klara tunga laster. Fina exemplar, som denna bil, fullt funktionsdugliga och utan rost är idag sällsynta, då de slitits ut eftersom de var mycket praktiska och prisvärda.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Visby

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Lennart Ström
+46 705-24 94 10
lennart@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2021-09-30.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG