Visa alla bilder
Visa film

Volkswagen 1200 Karmann Ghia — 1962

En svensksåld Karmann-Ghia med museumhistorik nu i ett körklart och trevligt skick.

Nisse Brandt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"En tidig 60-tals Karmann-Ghia som bidat sin tid på museer."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
175 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16443
VALLENTUNA
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volkswagen 1200 Karmann Ghia?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Nisse Brandt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"En tidig 60-tals Karmann-Ghia som bidat sin tid på museer."

Beskrivning

Karmann-Ghian köptes ny från Dieselprodukter i Norrköping 1962 av en ung 27-årig kvinna. Bilen var hennes första och enda bil. Efter ett femtontal år, troligtvis 1979, såldes bilen vidare. Efter att ha rullat både i Söderköping och Vimmerby köpte en bilhandlare i Borås bilen 1984 som därefter hamnar på ett VW-museum i källarlokalen under bilhandlaren.

Det är härifrån en av ägarna köper bilen 1993 och ställer den på sitt VW-museum i Pålsboda utanför Örebro. 2018 stänger mannen sitt museum och auktionerar ut sin bilsamling. Då hade den inte brukats på 33 år, alltså sedan 1985. Från 2018 befinner sig bilen i Täby/Vallentuna och går under namnet ”Leonard ” och vid köpet gicks den igenom av professionell bilrestaurerare. Bromsar och trösklarna renoverades. Motorn har servats, nytt batteri, nya tätningslister runt dörrar och luckor är på plats, ny gummibälg till handbroms och en bättre begagnad askkopp som inhandlades från en entusiast i USA. Stolarna stoppades om och originalklädseln behölls. Ny matta i kupèn från Tyskland beställdes och lades in. Bilen fick nya däck med vita sidor och nya stötfångare monterades både fram och bak. Bilen besiktigades med godkänt betyg i november 2018 och därmed är den färdigbesiktigad. Sedan dess har bilen rullat sparsamt på sommarresor inom Sverige och till närliggande glasskiosker. Bilens typintyg från 1962 finns bevarat och den första ägarens namn sitter ännu kvar i bilen på en liten dekal. 2019 slöts cirkeln. Den unga kvinnan som köpte bilen ny 1962 fick som äldre dam återse sin första och enda bil. Ett kärt återseende som dokumenterades och där hon också bjöd på en bild av henne som ung förare i bilen.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1962/1962 
 • Första registreringsdatum
  1962-01-01 
 • Avläst mätarställning
  62281 km 
 • Kw / hk
  25 / 34 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Vinyl 
 • Färg
  Vit 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Motorn startar lätt och har jämn och fin gång. Den låter som den ska. Inga problem att växla. Bromsarna tar jämnt och mjukt.

 • Skick interiör:

  Omstoppade säten som behållit originalklädseln i fint skick. Ny golvmatta och fina gummimattor. Fina dörrklädslar i bra skick. Innertak i bra skick men det finns lite missfärgning ovanför rutor och dörrar. Klädsel på hatthyllan något lös mot bakruta.

 • Skick exteriör:

  Exteriören är i ett fint bruksskick. Äldre omlackering i ok bruksskick men det finns några små blåsor och sprickor i lacken. Kromverk i bra skick. Nya tätningslister på dörrar och luckor. Gummilister runt fram och bakruta något torra.

 • Skick helhet:

  En trevlig och omskött Karmann-Ghia i ett körklart bruksskick. Denna bil kan glädja en ny ägare i många mil.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2018-10-18
Ursprungsbesiktning: 1962-01-01 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1962-01-01
Senast godkända besiktning: 2018-11-26
Besiktningsbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 7

Fakta om modellen

Byggd av specialbilsföretaget Karmann i Osnabruck på Volkswagens bottenplatta med kaross ritad av italienska designhuset Ghia. Linjesköna Karmann-Ghia presenterades på Frankfurtsalongen 1955 och när serieproduktionen kom i gång året efter dröjde det inte länge förrän man började rita på cabrioletversionen som kom 1957.

Så värst mycket sportbil var inte Karmann-Ghia med all mekanik hämtad från Typ 1, bubblan, men däremot en trevlig och vacker söndagsbil. 1961 gjordes fronten om med större grillar och strålkastarna högre upp. Samtidigt fick den större bakljus och hjulhus.

1970 gjordes lamporna bak än större och 1972 kom de stora stötfångarna som ersättare till de smäckra originalen. 1974 lades modellen ner tillförmån för nya Golf-baserade sportcoupén Scirocco.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Vallentuna

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Nisse Brandt
+46 707 50 89 99
nisse@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-10-12.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG