Visa alla bilder
Visa film

SAAB 900 GLi Polis — 1984

En äkta polis-Saab som återställts till det utförande dessa bilar såg ut i tjänst 1984.

Mårten Carlsson
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"En ovanlig och minutiöst återställd veteranpolisbil - ett mycket gott skick med en del spår av tjänstgöringsepoken."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
125 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16455
ARVIKA
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande SAAB 900 GLi Polis?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Mårten Carlsson
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"En ovanlig och minutiöst återställd veteranpolisbil - ett mycket gott skick med en del spår av tjänstgöringsepoken."

Beskrivning

Den här Saaben togs ut ny 1984 till Polisskolan i Sörentorp. Bilarna på Polisskolan var likadant utrustade som de som gick ute på distrikten. Eleverna skulle kunna träna skarpt och känna igen utrustningen när de kom ut på fältet. Saaben tjänstgjorde fram till 1992 då den avrustades och såldes. Den hade då gått drygt 5000 mil. Nuvarande ägare fann bilen 2020 och började ett omfattande detektivarbete med att återställa den till tjänsteskick. Bland annat letades en sats NOS-dekaler från 1980-talet upp med den så kallade 'hockeyklubbedekoren' Texten på dörrarna är nytryck.

Utrustningen är omfattande - med bilen följer: Kartbok Stockholm Norra 1984, Koldioxidtestare , RPS liten förbandslåda, trafikfacklor 2 kartonger. 2 stycken mörkerkappor. Brandsläckare från tiden. 2 uppsättningar trafikmanschetter. Handbojor 1 par (saknar nyckel). Den klassiska alcomätaren med ampuller och ballong. 1 styck stavlampa Trafyr orange. 1 styck blå Trafyr trafiklampa. 2 styck Trafyr orangea trafiklampor. 1 styck KLAS hoppfällbar spade. 1 styck specialanpassad piassavakvast. Fodral med skyddsutrustning för serumhepatit. 1 styck RPS anropssignalförteckning. En uppsättning nycklar finns.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1984/1984 
 • Första registreringsdatum
  1984-11-05 
 • Avläst mätarställning
  123114 km 
 • Kw / hk
  87 / 118 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Automat 
 • Klädsel
  Plysch 
 • Färg
  Vit 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  I princip fullutrustad med allt som en polispatrull hade med sig då . De blå rotorljusen på taket är inte inkopplade. Komradion i bilen är Ericsson C-602 i RPS-utförande med rätt märkning på baksidan. Visst kablage saknas -ej funktionstestad. .Sirenhögtalare och förstärkare medföljer löst. Saab original kopplingsschema för polisbilar medföljer.

 • Skick interiör:

  Insidan har klarat sig mycket fint under alla år. Lite släpp i innertak framtill och en skada på stolpen bak. två små hål har uppstått i passagersäte fram. Förarsäte i fin form.

 • Skick exteriör:

  Vid renoveringen/återställningen kom bakskärmarna lackas om. Som övningsbil fick dom vara med om tuffa tag. De flesta blessyrer på bilen är tjänsterelaterade. Här finns repor, lackbättringar någon buckla kan syns på förardörren. Vad som däremot inte finns är rost. Ett stötdämparfäste bak är nyligen bytt, utöver det har den klarat sig närmast rostfri genom åren. Enstaka småbubblor finns. Fin undertill och har nyligen fått en underredesbehandling. Bakre kofångare lite bulig.

 • Skick helhet:

  Väldigt få äldre polisbilar har släppts ut i omlopp av naturliga orsaker. Oftast som den här, avrustad och såld civilt. Här har det lagts ner ett stort arbete att återställa en patrullbil så som den var specificerad från början. Helt enkelt en nästan komplett polisbil från 1984 i ett mycket gott skick.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2021-02-11
Ursprungsbesiktning: 1984-05-22 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1984-11-05
Senast godkända besiktning: 2022-09-29
Besiktigad tom: 2024-09-30
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 11

Ägarens kommentar

Mitt samlarintresse handlar om att bevara det rullande kulturarvet. Så här såg en svensk polisbil ut för 40 år sedan. Det är samtidigt 30 år sedan de upphörde att se ut på detta sätt. Det är även 30 år sedan Saab 900 OG upphörde att tillverkas. Angående lagen om falska polisbilar. 2017 infördes Lagen (2016:1122) om skydd för vissa polisiära kännetecken på motorfordon. Jag har tillstånd för att använda polisiära tecken på detta veteranpolisfordon (Se bild). Tillståndet är personligt och följer EJ med till nästa ägare. Det är alltså upp till köparen att ansöka om ett sådant tillstånd. Tillstånd lämnas endast efter godkänd prövning av ägarens lämplighet och syftet med innehavet av fordonet. Ett tillstånd kan innehålla villkor. Ett sådant villkor kan vara att texten POLIS måste täckas vid olika situationer. Läs mer på polisens hemsida. https://polisen.se/lagar-och-regler/trafik-och-fordon/tillstand-malade-polisfordon/ Till bilen medföljer även magnetskyltar för att kunna täcka över texten POLIS. Bilen besiktades på Opus bilprovning 2023-09-13. Den fick en anmärkning på ett bakre stötdämparfäste. Detta kommer att åtgärdas och bilen levereras med godkänd besiktning när auktionen är avslutad.

Fakta om modellen

Saab 900 av första generationen var en av de mest långlivade polisbilarna. Från Introduktionen 1978 och fram till nedläggningen 1993 köpte Rikspolisstyrelsen in cirka 1000 exemplar av Saab 900 i olika versioner. Både som radiobilar och civilbilar. 900'an delade poliskåren i mitten. De fanns de som gillade bilen och de som skarpt ogillade den. Mest positiva verkar trafikpolisen ha varit. Kanske beroende på att de ofta fick turboversionen.

Trots att så många Saab 900 tjänstgjorde som polisbilar finns i dag praktiskt taget inga av dessa sparade. 1978 när de första Saab 900 köptes in av polismyndigheten var alla svenska polisbilar målade svartvita.

1984 infördes en ny dekor på polisbilarna. Istället för traditionella svartvita skulle nu bilarna vara helvita med reflekterande stripes. Detta var för att spara kostnader när bilarna avrustades. Dekoren har sedermera fått namnet "Hockeyklubban". Beroende på att sidodekoren, med lite fantasi, liknar en liggande hockeyklubba med bladet upp över bakskärmen. Trots att Saab 900 polisbilar tillverkades i mängder finns det i dag praktiskt taget inga kvar. Det finns i dag endast 2 stycken kända Saab 900 veteranpolisbilar med hockeyklubbadekoren. Båda ägs av privata samlare. Varken Polismuseum eller Saab Car Museum i Trollhättan har någon 900 radiobil med hockeyklubbadekor i samlingarna.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Arvika

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Mårten Carlsson
+46 734 17 49 90
marten@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-10-12.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG