Visa alla bilder
Visa film

Mercedes-Benz 280 S — 1973

Ett rullande objekt med en tung kunglig proveniens. Det här exemplaret tjänstgjorde i hovstallet från mars 1973 till 1979.

Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Ett fordon med proveniens är det många som uppskattar. Och ett objekt med en kunglig levande proveniens har en ännu bättre klang för några fler."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
72 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16493
SANDARED
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Mercedes-Benz 280 S?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Ett fordon med proveniens är det många som uppskattar. Och ett objekt med en kunglig levande proveniens har en ännu bättre klang för några fler."

Beskrivning

När Gustaf VI Adolf avled den 15:e september 1973 blev vår nuvarande regent kung när en adjutant på trappan utanför entrén till Helsingborgs lasarett skanderade: "Konungen är död, leve konungen"och han kröntes formellt och officiellt några dagar senare, den 19:e, till Carl XVI Gustaf. Redan som körglad kronprins var bilintresset stort och förstabilen Volvo 1800S och en Porsche 911 Targa med Silvia på Öland var två sportvagnar i hovstallet som kom att exponeras i media lite mer än de andra.

Tidigare det året, 1973, hade de fått leverans av en förhållandevis sparsmakad version av Mecedes S-klass, en 280S med förgasarmotor och en enkel tygklädsel. Sannolikt levererades flera S-Klass samtidigt, och Mercedes i Tyskland var väldigt måna om få leverera bilar till kungahuset, men så länge Gustaf VI Adolfs andra fru, drottning Louise, var i livet (hon dog 1965) fick inga tyska eller italienska bilar finnas i hovstallet. Medvetenheten om kriget dess folkmord var fortfarande stark hos drottningen.

Det är en välanvänd före detta hovstalletbil med drygt 33 200 mil på mätaren och som är i behov av en del hel omvårdnad och jobb. Men här är det proveniensen som avgör, en bil med en riktigt fin rojalistisk historik som dessutom går på auktion samtidigt som kungen firar 50 år på tronen och samtidigt som bilen som årsmodell 1973 i sig också fyller 50 år, även om den kanske tillverkades på hösten 1972. Det här exemplaret tjänstgjorde i alla fall i hovstallet från mars 1973 till juni 1979 och var därmed också ett av fordonen som vår kung använde sig av under sin Eriksgata 1974, och kanske även av Gustaf VI Adolf under hans sista halvår på tronen.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1973/1973 
 • Första registreringsdatum
  1973-03-05 
 • Avläst mätarställning
  332 619 km 
 • Kw / hk
  118 / 160 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Automat 
 • Klädsel
  Tyg 
 • Färg
  Svart 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Bilen kallstartar lätt med startgas och utan när den har varit igång en stund och förgasare och bränslepump har fått lite näring. Lådan växlar bra, men bilen är bara provkörd utanför förvaringslokalen och ingen längre sträcka. Senaste besiktningen gjordes 2010-12-06.

 • Skick interiör:

  Inredning i, som det ser ut, originaltyg. Sliten sittdyna med hål på förarplats, och även på höger nackskydd bak, lagat med silvertejp. I övrigt skulle en rejäl rengöring förmodligen räcka för att få säten och dynor att fina igen och matcha en i övrigt fint renoverad bil. Bra innertak och slitna gummimattor med bra textil under.

 • Skick exteriör:

  Omlackerad någon gång och idag är lacken i ett slitet skick. Bättringar, märken, rostskador och flagor syns hör och där. Äldre slitna däck på plåtfälg med original navkapslar.

 • Skick helhet:

  Ett rullande objekt eller ett komplett renoveringsobjekt att färdigställa till ett utställningsskick där värdet till stor del utgörs av historiken.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2011-05-12
Ursprungsbesiktning: 1973-02-26 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1973-03-05
Senast godkända besiktning: 2010-12-06
Besiktigad tom: 2012-10-31
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Ja
Antal ägare: 8

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Sandared

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Classic Car Depot
Shaun Major
+46 709 724007
shaun@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-10-12.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG