Visa alla bilder
Visa film

Fiat 128 3P Coupé — 1978

Ovanlig överlevare från 70-talet, sportig Fiat Coupé i trevligt entusiastskick. Läcker kombination med orange lack och grön interiör. Körklar och besiktigad till 2025-06-30.

Ted Gryth
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Bilen fungerar fint och har klarat sig väl från rostangrepp tack vare ett väl inoljat underede samt i alla hålrum. Ger ett gott intryck med en mycket fin originalinredning som andas 70-tal."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
28 SEP 16:30
25 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16430
VETLANDA
BEDÖMT VÄRDE
RESERVATIONSPRIS
70 - 80 000 SEK
Ej uppnått
LÄGG DITT BUD (MINST 26 000 SEK)
Budgivningen sker inklusive, ej avdragbar moms.
SEK
Inropsavgift tillkommer med 5% (inkl moms)
BUDHISTORIK
24135
21 SEP 11:39
25 000 SEK
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Ted Gryth
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Bilen fungerar fint och har klarat sig väl från rostangrepp tack vare ett väl inoljat underede samt i alla hålrum. Ger ett gott intryck med en mycket fin originalinredning som andas 70-tal."

Beskrivning

Bilen har endast haft 2 ägare innan nuvarande. De har varit mycket rädda om den och skött servicar samt oljat in den väl i alla skrymslen. Nuvarande ägare har gjort en service samt recond både ut och invändigt. Vidare har snygga Abarth fälgar köpts och nya däck monterats.

Teknisk data

 • Årsmodell/modellår
  1978/1978 
 • Första registreringsdatum
  1978-06-27 
 • Avläst mätarställning
  18750 Km 
 • Regnr
  KDB148 
 • Chassinummer
  128AC0316727 
 • Kw / hk
  54 / 73 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Textil 
 • Färg
  Orange 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Bilen är välservad och går mycket fint, allt fungerar väl. Treans växel kräver lite tillvänjning för att lägga i smärtfritt.

 • Skick interiör:

  Originalinredning i ett otroligt fint skick, överdrag har suttit på sedan ny. En härlig kombination av konstläder och textil i en läcker grön nyans.

 • Skick exteriör:

  En bra lack som har ett fåtal bättringar och ser bra ut. Vettigt krom samt tidsenliga Abarth fälgar med nya däck.

 • Skick helhet:

  En ovanlig Fiat på svenska vägar idag, pigg bil med mycket körglädje.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2023-06-26
Ursprungsbesiktning: 1978-05-12 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1978-06-27
Senast godkända besiktning: 2023-06-22
Besiktigad tom: 2025-06-30
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 3

Fakta om modellen

Bilen presenterades 1969 och var den första framhjulsdrivna modellen från Fiat, starten på en ny epok. Motorn var tvärställd, och bilen hade därför mycket goda innerutrymmen i förhållande till sin storlek. Utseendet påminde om de större modellerna 124 och 125.

1971 kom en sportkupé som fick namnet Sport Coupé, 1975 fick den beteckningen 128 3P.

En mindre ansiktslyftning gjordes 1976, när 128:an fick rektangulära strålkastare, och en större gjordes 1978 då front och akter moderniserades.

Modellen finns i tre karossversioner: combi, sedan och sportcupé (halvcombi) och med två olika motorer, en 1100 och en 1300.

I Sverige såldes 1100 sedan, Rally och kombi, samt 1100 och 1300 coupé fram till 1975. Då infördes svenska avgasreningsregler och då importerades 1300 special och combi special samt 1300 coupé, som uppdaterats och kallades 128 3P. 1978 fick sedan- och combi-versionerna ny front och nya bakljus (enbart sedan) och kallades 1300CL. 1980 var sista året modellen såldes i Sverige.

I början på 70-talet fanns en variant av sedanen som kallades 128 Rally. Fiat importerade 300 stycken under åren 1972-74. Skillnader mot vanliga 128:an: Större motor, 1300 cc, på 67 hk samt tuffare fjädring och givetvis dubbelportsförgasare. Tyvärr behölls standardgrenröret medan Fiat 128 coupén hade ett grenrör med dubbla utblås. Anledningen till detta var att annars skulle 128 Rallyn vara snabbare än den tyngre 128 coupén. Varvräknare, oljetemperaturmätare och oljetrycksmätare samt sportratt invändigt. Svart grill, fyra runda baklysen med backljus och blinkers. Rallyn hade H1-strålkastare för halvljuset och helljuset kom från de separata fristående (extraljusen)lyktorna, som var monterade på den delade framkofångaren med rallybåge. I Sverige ersattes H1-strålkastarna med H4 och de separata lyktorna fick tjänstgöra som riktiga extraljus. 128 Rallyn hade även helsvart inredning i galon. Också innertaket var helsvart och även golvmattan. En strömbrytare för ytterbelysningen och en separat brytare till instrumentbelysningen. Så redan 1972 fanns möjligheten att köra med "Black panel" som SAAB har marknadsfört hårt. Sidorutorna bak var även öppningsbara.

Teknikens Värld genomförde ett bantest på Ring Knutstorp och 128 Rally ansågs ha den klart bästa väghållningen i testgruppen, som bestod av Audi 80 GT, Simca 1100 TI, Opel Ascona 19SR samt Ford Escort Mexico. Trots namnet blev den ingen rallybil, vilket berodde på att det inte fanns någon 1300 cc-klass i Sverige. 128 Rally är idag mycket ovanlig och är ett hett samlarobjekt för Fiat-älskare. Uppskattningsvis finns det 10 stycken kvar i Sverige.

Under sin glansperiod var både Fiat 128 och 127 bland de tio mest sålda bilarna i Sverige. Byggkvalitén och rostskyddet var inte marknadens bästa men inte heller direkt dålig, men 127 och 128 betraktades som en billig "slit och slängprodukt" av sina ägare och sköttes därefter. De är inte direkt ovanliga idag, men i procent av sålda exemplar återstår inte många.

Fiat 128 korades till Årets bil 1970.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Vetlanda

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Ted Gryth
+46 705-65 67 27
ted@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-10-12.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG