Visa alla bilder

Volvo PV 444 B4B — 1947

Vill man ha en riktig folkhemsbil så är det PV 444 som gäller. Denna bilmodell som satte hjul på svenska folket. Här ett ovanligt välvårdat exemplar i originalskick.

Michael Luft
Värderingsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Välservad och fullt fungerande bil med spår av tidens tand och brukande genom åren, vilket ger en fin originalkänsla."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
81 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15259
KIL
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volvo PV 444?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Michael Luft
Förordnad värderingsman museum och samlare
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Välservad och fullt fungerande bil med spår av tidens tand och brukande genom åren, vilket ger en fin originalkänsla."

Beskrivning

Vill du ha möjlighet att bruka och förvalta en tvättäkta folkhemsbil så är detta bilen för dig. Det unika med bilen är inte att den funnits i samma släkt länge, utan att den verkligen är som som PV var när de användes. Så här såg de ut när de användes till både fest och vardag. Svenskt stål brummandes fram längs riksvägen i ur och skur. Alltid underhållen och reparerad vid behov, men med integriteten i behåll. Mätarställningen visar 6605 mil. Även vid ett måttligt brukande under 75 år så är det troligt att mätaren snurrat runt ett varv, för så gör dessa gamla mätare vid 10 000 mil. Så
den troliga körsträckan är nog 16 605 mil. Säljaren fick överta bilen från en släkting 1998. Han låter den nu gå vidare då han på ålderns höst slutat köra bil. Bilen har haft 4 brukare. Instruktionsbok, reservhjul och verktyg medföljer. Det bästa av allt är att du inte behöver oroa dig för bilens 6 volts elsystem. Bilen har nämligen både nytt batteri och halvljusdispens.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1947/1947 
 • Första registreringsdatum
  1947-01-01 
 • Avläst mätarställning
  66050km 
 • Kw / hk
  29 / 39 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  textil 
 • Färg
  Svart 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Volvos slitstarka B4B motor på 1,4 liter och 40hk. Växellådan är original 3-växlad med osynkroniserad lågväxel. Startar lätt och går fint. Dessa äldre fordon med osynkad 1’a kräver en avstressad och harmonisk körstil. Bilen är fullt fungerande och körklar. 6 volts elsystem med nytt startbatteri. Utrustad med värmepaket, något som faktiskt var tillval när PV 444 introducerades. Här har man monterat dubbla värmepaket. En viktig sak att tänka på är att bilen endast har original körriktningspilar. Detta är godkänt av svensk bilprovning, men moderna bilister missar ofta när man fäller ut pilen. En uppdatering med små diskreta blinkerslampor rekommenderas för säkrare färd i modern trafikmiljö.

 • Skick interiör:

  Välbevarad inredning med fint innertak. Vi tror att sätena är original och att främre dörrsidor bytts ut på 1990-talet. Mycket fin instrumentbräda och fina gummimattor på golvet. Lite slitage på ratten som bidrar till den charmiga patinan. Fina gummilister.

 • Skick exteriör:

  Låt oss genast slå fast att den här bilen inte har renoverats till nyskick, så som man gjort med många andra tidiga PV 444. Den här bilen har underhållits och reparerats, inte renoverats. Det betyder att lacken har visst slitage, stenskott och små skador som är helt naturligt för en bil som är 75 år gammal. Det finns även en del äldre bättringar av lackeringen. Några mindre bucklor finns också runtom bilen. Se bilderna. Varav kan nämnas intryckning på vänster bakskärm, skrapmärken nedefter på vänster dörr och ett veck på torpeden framför höger framdörr. I det senare fallet var det en trasig (numera utbytt) dörrstopp som för länge sen orsakade att dörren tog i torpeden. En polering av lacken skulle få upp mer glans och lite försiktigt plåtmasserande skulle kunna räta ut några av bulorna utan omlackering. För övrigt rekommenderar vi att bilen avnjuts i sitt orörda skick. Krom och lister är i fint bruksskick. Utrustad med äldre diagonaldäck som ger bilen den rätta profilen. Takräcket på bilen är ett Volvo original takräcke.

 • Skick helhet:

  Fullt användbar och trevlig klassiker med stort historiskt värde. Bra helhetsintryck och fin patina.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: trafik 1998-09-14 (Konvert)
Ursprungsbesiktning: 1947-01-01 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1947-01-01
Senast godkända besiktning: -
Besiktningsbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 5

Fakta om modellen

Volvo PV 444 och dess efterföljare 544 var under flera decennier Volvos storsäljare. Volvo PV i olika utföranden användes både som bruksbilar, nyttofordon och som rallybilar. Många nybakade bilförare gjorde sina första stapplande rattsvängningar och draglägesförsök i just en PV.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Kil

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Michael Luft
+46 708-20 21 13
michael@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2022-09-29.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG