Visa alla bilder

Porsche Diesel traktor AP22 — 1957

Tvåcylindrig luftkyld dieselmotor med underbart ljud. Mycket fint exemplar. Bästa samlarskick.

Michael Luft
Värderingsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Mycket fint renoverat exemplar, som startar lätt och går fint. Inga anmärkningar."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
85 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15208
OLOFSTRÖM
BEDÖMT VÄRDE
RESERVATIONSPRIS
130 - 160 000 SEK
Ej uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Michael Luft
Förordnad värderingsman museum och samlare
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Mycket fint renoverat exemplar, som startar lätt och går fint. Inga anmärkningar."

Beskrivning

Porsche-klassiker i traktorvälden. Detta exemplar har gått i södra Sverige, förhållandevis lite brukad och har alltid förvarats inomhus. För 15 år sedan bestämde sig förra ägaren för att renovera traktorn. Det blev en mycket noggrann sådan, som tog fem år och resultatet blev det bästa. Många nya delar och däck med mera. Fin lack. Teknisk översyn av alla slitdelar. Traktorn startar lätt och går fint. Låter underbart med luftkyld diesel motor. Detta är En AP 22, föregångaren till storsäljaren Standard, vilket är den näst minsta och mycket behändig och lagom stark modell. Ett perfekt samlarobjekt som man också kan ha mycket kul med. Till Porschetraktorer säljs fortfarande alla delar och det ordnas genom Porsche Diesel-klubbar och vanliga Porscheklubbar träffar och event året runt.

Teknisk data

 • Årsmodell/modellår
  1957 
 • Första registreringsdatum
   
 • Avläst mätarställning
  1908 
 • Regnr
  oreg 
 • Chassinummer
  22-6282 
 • Kw / hk
  25 /  
 • Drivmedel
  Diesel  
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
   
 • Färg
  Röd 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  1500 cc 2 cyl luftkyld diesel. Trevlig att köra. Känns bra på vägen och motor och växellåda fungerar fint.

 • Skick interiör:

  Inga anmärkningar. Klädd sittdyna. Bänk för passagerare på skärmen.

 • Skick exteriör:

  Inga anmärkningar. Välrenoverad och mycket fin lack samt fina i alla detaljer. Lastlåda tillhör.

 • Skick helhet:

  En av de bättre Porschtraktorer vi sett. Fint samlarskick som också tål att användas.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Oregistrerad.

Fakta om modellen

Historien om Porsche Diesel är intressant. 1936 beställde Hitlers administration ett förslag av Dr Ingenjör Porsches tekniska byrå, på en folktraktor, som skulle vara enkel, driftssäker och stark. Detta ingick i ett program med bättre vägar, en folkbil (Bubblan) och en folktraktor. 1937 visade Porsche sin konstruktion (och fick patent), men luftkyld dieselmotor och en speciell koppling som gjorde traktorn lättkörd. Någon produktion hann dock aldrig komma igång före kriget. Efter kriget var behovet av traktorer jättestort. 1948 började företaget Allgaier tillverka traktorer och efter något år, fick de använda Porsches patent på motor och koppling med mera. Porsches företag blev mer involverad i produktionen och 1953/54 bytte de namn till Porsche Diesel. Junior var grundmodellen, senare kom även två (AP22 och Standard), tre (Super) och fyrcylindriga (Master) luftkylda diesel motorer i större modeller. Junior är idag den mest populära, eftersom den har så fin design och bara väger 950 kg och marschar runt 20-25 km per timma, (varför många har den för finåkning och enklet kör den på släpkärra när de skall längre bort på träffar och event).
I början av 1960-talet började marknaden för små traktorer bli mättad och Porsche Diesel såldes 1963 till Renault tractors och då upphörde produktionen i Tyskland, men flera tekniska lösningar levde vidare.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Olofström

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Brocenter Olofström
Ulf Olsson
Telefon: +46 706 34 05 12

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2022-09-29.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG