Visa alla bilder
Visa film

SAAB 900 GL Sedan 2,0 — 1984

En vagn i ett sällsynt orört originalutförande. En ägarfamilj, som har kört endast 12.792 mil på 40 år.

Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"En basic Saab från 80-talet i ett ovanligt fint originalskick, trots sin enkelhet var den många gånger mer avancerad än konkurrenterna. Såväl tekniskt, som exteriört och interiört är detta en trevlig och välbevarad vagn, med potential att lyftas än mer med enkla medel."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
30 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16343
HUDDINGE
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande SAAB 900 GL Sedan?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"En basic Saab från 80-talet i ett ovanligt fint originalskick, trots sin enkelhet var den många gånger mer avancerad än konkurrenterna. Såväl tekniskt, som exteriört och interiört är detta en trevlig och välbevarad vagn, med potential att lyftas än mer med enkla medel."

Beskrivning

Förste ägare, en entusiast som endast ägt och kört Saab-bilar, tog ut denna vagn som tjänstebil i sitt företag i juni 1984. När det var dags för ny tjänstebil tre år senare, behöll han bilen. Den skrevs då på hustrun. I oktober 2000 skrevs bilen över på honom och fick nu tjänstgöra som entusiastbil och kördes bara om sommaren, i övrigt alltid i garage. Mätarställning är nu 12.792 Mil, vilket betyder att den har gått mindre än 1.000 Mil de sista 10-12 åren.

Bilen beställdes med femväxlad låda (tillval) och är utrustad med tidstypisk Clarion Stereo med radio och kassettspelare samt kardankonsol för band etc. Värmare med tidur, osäker funktion. Sitter också en infällbar dragkrok i bilen. Original Saab skyddsmattor i gummi. Medföljer mapp med instruktionsbok, servicehäfte och manual till stereon. I mappen ligger även äldre besiktningsprotokoll samt kvitton. Körklar med nytt batteri nu i augusti och nybesiktigad den 2 september.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1984/1984 
 • Första registreringsdatum
  1984-06-21 
 • Avläst mätarställning
  127920 km 
 • Kw / hk
  73 / 99 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Ljusblå tygklädsel med tygmattor. 
 • Färg
  Blå 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Startar lätt (manuell choke) och gick fint i motor. Växlar, koppling och bromsar väl fungerande. Alla funktioner förefaller fungera. Underrede ser bra ut och alla dörrars undersidor är hela och intakta. En liten jäsning på tröskeln vid insteg vänster bak. En bil som har körts lite på senare år, bör kontrolleras och servas.

 • Skick interiör:

  Inredningen är hel och i originalskick. Bekväma stolar och baksäte, fina dörrsidor och mattor. Fint innertak, som sitter uppe och där det skall vara. En varsam rengöring kommer att lyfta inredningen än mer.

 • Skick exteriör:

  Fin och blank lackering med små repor och något stenskott men i övrigt mycket fin för sin ålder. Glas, gummi och blankt i samma nivå. Fälgar och navkapslar bra med lite patina. Olika däck fram och bak, GoodYear/Nokian. Motor- och bagageutrymmen i fint skick.

 • Skick helhet:

  Under sina snart 40 år har denna vagn gått igenom tre stadier, tjänstebil, andrabil och sommarbil - alltid med entusiasm och ett Saabhjärta från ägaren. På nästa Saab-träff kommer denna vara mer unik, än floran av Turborenoveringar. Den är i ett fint och välbevarat originalskick och framstår som en verklig folkhemsklassiker.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2023-08-19
Ursprungsbesiktning: 1984-06-13 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1984-06-21
Senast godkända besiktning: 2023-09-02
Besiktigad tom:2025-09-30
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 3

Fakta om modellen

Saab kämpade på och sålde relativt bra under 70-talet. Modellerna började bli lite till åren, inte minst gällde det 96:an. I maj 1978 debuterade så den nya modellen 900, som var en vidareutveckling av 99.an men med en helt annan aura. I och med den stretchade karossen upplevdes den annorlunda och fann många nya köpare världen över. Under modellåren 1979-1994, tillverkades en mängd olika versioner med 2-, 3-, 4- och 5- dörrars karosser. Allt från praktiska familjebilar med fina utrymmen till flärdfulla cabrioletbilar.

Sedanmodellen med fyra dörrar premiärvisades vid bilsalongen i Genève våren 1980. Till 1984 fick alla modeller en ny grill och alla modeller fick även eluppvärmda framstolar. Motorn i GL-modellen var den ordinära och beprövade två liters maskinen med enkelförgasare och manuell choke om 100 hkr.

Under de här åren bjöd SAAB på en mängd tekniska innovationer och säregna lösningar, vilket många gånger blev ett ställningstagande och gav en image hos köparna. SAAB-föraren var inte en mainstream person, de var Saab-folk och över hela härligheten svävande en Turbo-ande. Starkt jobbat av en liten fabrikant uppe i det kalla norden.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Huddinge

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Tore Thallaug
+46 705 90 23 65
tore@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-09-28.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG