Visa alla bilder
Visa film

Volvo P1800 (förseriebil) B18-Sport — 1961

Förseriebil, Jensenbyggd, med chassinummer 38 i fint skick och med en intressant historik. Säljs nu för ägare som haft bilen i nästan 50 år. Tidstypiskt uppdaterad 1972 och lackad 2013. Fortfarande lika fin.

Shaun Major
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Mycket fint bruksskick både utseendemässigt och tekniskt. Säten från 1972 års ES-modell."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
460 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15112
SANDARED
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volvo P1800 (förseriebil)?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Shaun Major
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Mycket fint bruksskick både utseendemässigt och tekniskt. Säten från 1972 års ES-modell."

Beskrivning

Bilen köptes 1973 av nuvarande ägare (en dam bosatt på Tjörn). Hon körde med bilen några år och ställde sedan undan den i familjens garage, då den fått en skada i fronten efter krock med ett rådjur (vid Varekil). 2013 togs bilen fram och lämnades till en verkstad i Charlottenberg (Ämteruds Bensin och Verkstad) som är Volvoexperter. De fick i uppdrag att laga plåtskadan runt grillen och lacka tillbaka bilen till sin originalkulör. 2014 var bilen klar och kördes till Bilprovningen efter mer än 30 års stillestånd. Den använts ett tjugotal gånger vid utflykter, högtidliga tillfällen och bilträffar.

Bilens historia före 1973 är intressant. Bilen har chassinummer 38 och är en förseriebil i en serie om 40 bilar som byggdes 1959 England för att testa modellen innan den lanserades hösten 1961. Denna bil är enligt bilregistret uttagen januari 1960 men rätt uppgift (efter nu genomförd kontroll hos Volvo) skall vara att karossen producerades i England under januari 1960 och bilen var färdigbyggd hos Jensen ett år senare. Så småningom såldes den genom Volvos återförsäljare i Luleå och ägdes av en privatperson till 1972, då en bilhandlare på västkusten köpte den. Han lät göra en på den tiden typisk modernisering och lite styling. Han monterade mer modern grill, nyare säten, fram och bak i skinn från ES-modellen och polerade breda JP-mags fälgar med ballongdäck. Toppen på detta blev en lack i ljus mintgrön metallic. Modellen var ju på sluttampen och denna bil var ju i första utförandet. Med dessa förändringar var den svår att skilja från senaste utförandet och såg med dåtidens blick dessutom jätteläcker ut. Ägaren som då var ung hade en av Orust och Tjörns tuffaste bilar vi denna tid har hon stolt berättat. Efter skadan med rådjuret skulle en bekant laga den och skruvade loss kylare och annat men sedan blev den stående.
En ovanligt fin P1800, som bara gått 14500 mil och aldrig varit rostskadad. De flesta detaljer utom säten och grill är original (till och med navkapslarna). Egentligen bara använd i 15 år, av sitt idag 62-åriga liv.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1961/1961 
 • Första registreringsdatum
  1960-01-01 
 • Avläst mätarställning
  45 241 km 
 • Kw / hk
  74 / 101 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell  
 • Klädsel
  Skinn 
 • Färg
  Röd 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Startar lätt och känns fin att köra. Tekniskt genomgången med nya bromsar, avgassystem, tank, däck, stötdämpare, kylare och lister 2014. Härefter knappt använd. Kan eventuellt behöva en service/översyn och nytt batteri då den stått nästan helt stilla den senaste 4 åren.

 • Skick interiör:

  Hel och fin inredning i originalutförande, förutom säten som är av nyare utförande, se bilder. Mattor och gummilister bytt 2014.

 • Skick exteriör:

  Rak och fin kaross som aldrig varit upplagad. Proffslackad både på in- och utsidan. Några dammkorn går att hitta. En polering hade tagit bort detta. Några noppror finns på krom och lister om man tittar noga.

 • Skick helhet:

  En fin och ovanligt hel tidig P1800. Har aldrig varit rostig eller allvarligt skadad. Mycket fint helhetsintryck.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2014-10-25
Ursprungsbesiktning: 1960-01-01 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1960-01-01
Senast godkända besiktning: 2019-08-19
Besiktningsbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 2

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Sandared

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Classic Car Depot
Shaun Major
+46 709 724007
shaun@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2022-09-15.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG