Visa alla bilder

Saab 96 GL V4 Super — 1978

Tillfälle. Ovanligt hel och fin V4 med originallack som bara gått 9600 mil. Har gått i Skellefteå-trakten sedan ny, på saltfria vägar varför den klarat sig så bra.

Michael Luft
Värderingsman
Skicka E-post meddelande

"Går fint, några småbättringar fins på lacken men över det hela en ovanligt bra och fräsch bil, helt utan rost."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
67 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
12821
GÖTEBORG
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Saab 96 GL?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Michael Luft
Förordnad värderingsman museum och samlare
Skicka E-post meddelande

"Går fint, några småbättringar fins på lacken men över det hela en ovanligt bra och fräsch bil, helt utan rost."

Beskrivning

Fint exemplar i topputförandet 96 GL av minsta Saabmodellen. Sista versionen i modellens utveckling som började 1947 och byggdes i uppdaterade versioner fram till och med 1980. Ovanligt helt och fint exemplar som gått i Norrlands inland ända till i våras. Orenoverad med originallack och fri från rostangrepp. Hel och snygg invändigt och fin att köra. Har bara gått 9700 mil sedan ny.
Första ägaren, från Norsjö hade bilen till 2006. Härefter hamnade den i Skellefteå och under 2014 i Nordingrå, för att sedan komma till Göteborg våren 2020.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1978/1978 
 • Första registreringsdatum
  1977-09-20 
 • Avläst mätarställning
  96200 km 
 • Kw / hk
  48 / 65 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Textil 
 • Färg
  Blå 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Går fint och nybesiktigad på bilprovningen

 • Skick interiör:

  Hel och prydlig

 • Skick exteriör:

  Mycket bättre skick än normalt, orginallacken kvar och i fint skick, endast några småbättringar finns, främst på huven på grund av stenskott.

 • Skick helhet:

  Mycket bättre än normalt skick. Perfekt bil för kräsen samlare. En bil som skänker glädje, både för ägaren och för de som tittar på den.

Fakta om modellen

Saab 96 ritades av den kände industridesignern Sixten Sason och tillverkades av Saab mellan 1960 till 1980. Saab 96 var en vidareutveckling av Saab 93 och hade stora likheter med föregångaren, som i sin tur var en vidareutveckling av Saabs första personbil - Saab 92. Under 1967 gick man över från 2-taktsmotorer till V4 motorn. De sista två åren var modellbeteckningen för 96 GL V4 Super, då bilens motor fått några fler hästkrafter (65 Hkr) och inredning, isolering, krockskydd med mera förbättrats. Dessa bilar känns igen på de tjockare kofångarna och var toppmodellen på bilens utveckling under 20 års tid. Dessa GL-bilar byggdes ihop hos Valmet i Nystad i Finland, i samma fabrik som exempelvis Porsche Boxter monteras idag, sedan 1997). Dessa i Finlands byggda Saab-bilar är mer eller mindre handbyggda och anses därför av Saabentusister vara av högre kvalitet än de som byggdes i fabriken i Trollhättan (bland annat är alla karosskarvar tätade noga och bilarna har fått ett bättre rostskydd).
Under större delen av sin livstid tillverkades Saab 96 parallellt med kombimodellen som hette Saab 95. I Sverige kan man fortfarande finna Saab 96:or i bruksskick på vägarna, i norra Sverige då de är kända som lättkörda bilar med goda köregenskaper på vinterväglag.
Saab 96 var en mycket framgångsrik tävlingsbil, särskilt inom rally. Bland höjdpunkterna märks Erik Carlssons segrar i RAC-rallyt 1960, 1961 och 1962, Monte Carlo-rallyt 1962 och 1963. Stig Blomqvist segrade i RAC-rallyt 1971 och Svenska rallyt 1971, 1972 och 1973. Sista stora segern var Svenska rallyt 1976, med Per Eklund bakom ratten.
Riktigt fina exemplar, som denna med originallack, lite körda mil och utan rost är dock synnerligen sällsynta. Tillfälle för Saab-samlare alltså.

Lagerort och visningsinfo

Endast bokad visning
För visning av fordonet kontakta handläggare Michael Luft

Telefon: +46 708 20 21 13
Mail: michael.luft@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning sker efter tidsbokning. Vänligen boka tid genom att ringa till
Michael Luft på telefon +46 708 20 21 13

Hämtning skall ske senast fredagen den 18:e September 2020.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När du ropat in ett objekt och reservationspris uppnåtts, vill vi att du deponerar hela köpesumman på vårt klientmedelskonto innan hämtning kan ske.
 • När du skall hämta ett inropat objekt vill vi att du synar detta noga (undersöker det). Anser du då att objektet inte motsvarar vår beskrivning behöver du inte fullfölja köpet. Istället återbetalas i detta läge deponerad köpesumma samt inropsavgift
 • Om du ej synar/undersöker objektet på plats, debiteras inropsavgift, men du behöver ej fullfölja affären
 • Om du genomför hela köpet på distans har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG