Visa alla bilder

Trabant P601 LX 2-cyl — 1990

En helt ny oanvänd Trabant. En tidskapsel i nyskick. En ägare sedan ny!

Michael Luft
Värderingsman
Skicka E-post meddelande

"Vad ska man säga?! En helt ny bil. Tillverkad i forna Östtyskland. Ett stycke historia att spara på. Oöppnade originaltillbehör från fabrik finns, sidobackspegel, inplastade vindrutetorkare, glasburk med bättringslack, mutterkåpor av plast, extra glödlampor, originalverktyg, och bränslesticka för att mäta bränslenivån i tanken, och papperspåsen från fabriken som allt levererades i.
Ägs och är undanställd av samlare sen ny."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
51 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
11131
GÖTEBORG
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Trabant P601 LX ?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Michael Luft
Förordnad värderingsman museum och samlare
Skicka E-post meddelande

"Vad ska man säga?! En helt ny bil. Tillverkad i forna Östtyskland. Ett stycke historia att spara på. Oöppnade originaltillbehör från fabrik finns, sidobackspegel, inplastade vindrutetorkare, glasburk med bättringslack, mutterkåpor av plast, extra glödlampor, originalverktyg, och bränslesticka för att mäta bränslenivån i tanken, och papperspåsen från fabriken som allt levererades i.
Ägs och är undanställd av samlare sen ny."

Beskrivning

Detta är en Trabant P601 LX. LX betyder lyxmodellen, med bland annat navkapslar och andra detaljer av plast, innertak av tyg, extraljus fram och backljus bak, och elektronisk mätare för bränsleförbrukning. Bränslekran med reservläge finns under instrumentpanelen.
Det är årsmodell 1990, och detta är en av de sista tillverkade med tvåtaktsmotor.
Den köptes ny av nuvarande ägare direkt ifrån fabriken i Zwickau, i februari 1991, via en tysk bilförmedlare. Sedan dess har den stått förvarad och aldrig använts.
När muren föll i november 1989 ville folk i Östtyskland inte ha dessa bilar längre utan vill hellre köpa till exempel en Volkswagen Polo. De försökte sedan tillverka den med en fyrtaktsmotor, innan tillverkningen ganska snart lades ner. Bilen levererades ny bland annat med en glasburk med bättringslack, som man skulle kunna använda vid mindre skador. Karossen är gjord av en plast som kallades Duroplast och som enligt uppgift ska ha bestått av rysk hårdpressad bomull. Med bilen följer bland annat original snökedjor. Se bild.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1990/1990 
 • Första registreringsdatum
   
 • Avläst mätarställning
  53 km 
 • Kw / hk
  19 / 25 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Textil 
 • Färg
  Vit 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  När bilen sista startades för 25 år sedan gick den alldeles utmärkt. Behöver genomgång innan uppstart. Originalbatteriet från fabrik sitter i. Dock förmodligen oanvändbart.

 • Skick interiör:

  Fantastisk inredning! Brun, beige. Och plastig, men helt i nycskick!

 • Skick exteriör:

  Den är i nyskick. Passning och finish är dock bedrövlig. Men så var dessa bilar. Någom mindre ytrost finns på nån fälg.

 • Skick helhet:

  En fantastisk känsla att sätta sig i en ny bil, konstruerad på 50-talet, och tillverkad 1989/90. Inregistrerad men ej registreringsbesiktigad. Bilen måste alltså registreringbesiktigas för att få köras.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus Avst 1990-08-08 (Förreg)
Direktimport Ja EGET (privatimport från icke EU-land)
Körförbud Nej
Skattebefriad Ja

Ägarens kommentar

En Trabant är alltid en Trabant! I Berlin kan man åka på safari med gamla Trabanter. Det finns gott om reservdelar och detaljer att köpa från Tyskland om man skulle behöva.

Fakta om modellen

Östtyska Trabant började tillverkas 1957 och produktionen löpte på till 1991. Sammanlagt tillverkades drygt tre miljoner bilar och såldes framför allt i Östeuropa. Visionen var att skapa en folkbil och redan 1954 var första prototypen klar med Lioyd som förebild. På grund av den stora bristen på råvaror gjordes karossen i Duroplast.
Efter tidiga varianter kom i början av 1960-talet den Trabantmodell som kom att se likadan under hela den resterande DDR-tiden, nämligen Trabant 601. Trabanten var mycket liten och blev snabbt omodern. Bilen var framhjulsdriven och hade en tvåcylindrig motor av tvåtaktstyp, de sista årgångarna hade motorn en cylindervolym på 0,6 liter med en effekt på 26 hk. Utvecklingen under den resterande tillverkningstiden sträckte sig enbart till några få detaljer. Den fanns även i en kombi-version. Namnet Trabant togs fram genom en undersökning och betyder reskamrat.

Lagerort och visningsinfo

Välkomna på visning enligt nedan:
·     Måndag 1 oktober kl. 15:00 till 19:00

Visningsadress: Göteborg, Agnesbergsvägen 28, 424 38 Agnesberg

Hämtning

Hämtning sker efter tidsbokning. Vänligen boka tid genom att ringa till kundtjänst på 0723-705928. Hämtning skall ske senast fredagen den 19 oktober.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När du ropat in ett objekt och reservationspris uppnåtts, vill vi att du deponerar hela köpesumman på vårt klientmedelskonto innan hämtning kan ske.
 • När du skall hämta ett inropat objekt vill vi att du synar detta noga (undersöker det). Anser du då att objektet inte motsvarar vår beskrivning behöver du inte fullfölja köpet. Istället återbetalas i detta läge deponerad köpesumma samt inropsavgift.
 • Om du ej synar/undersöker objektet på plats, debiteras inropsavgift, men du behöver ej fullfölja affären.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG