Visa alla bilder
Visa film

Mercedes-Benz 220SE 6-cyl — 1959

Landsfiskalens tjänstebil. Denna sällsynta W128 köptes som ny av landsfiskalen i Norrbotten – och är fortfarande idag kvar i samma familj. Orenoverad och bara omsorgsfullt omhändertagen.

Michael Luft
Värderingsman
Skicka E-post meddelande
Krister Cervin
Värderingsman
Skicka E-post meddelande

"Orört originalskick. Bara körd på sommarhalvåret, vi bedömer att bilen gått 17100 mil. Fräsch kaross och jättefin inredning."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
105 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
11097
GÖTEBORG
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Mercedes-Benz 220SE?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Michael Luft
Förordnad värderingsman museum och samlare
Skicka E-post meddelande
Krister Cervin
Förordnad värderingsman
Skicka E-post meddelande

"Orört originalskick. Bara körd på sommarhalvåret, vi bedömer att bilen gått 17100 mil. Fräsch kaross och jättefin inredning."

Beskrivning

Denna Ponton med den stora sexcylindriga motorn och SE-utrustning specialbeställdes 1958 och hämtades som ny i Tyskland av landsfiskalen i Norrbotten. Detta var hans ögonsten som användes på längre och viktigare tjänsteresor under sommarhalvåret. För vanliga rutinärenden nyttjades istället en vanlig 180.
Den här bilen som han ägde hela livet kördes bara sommartid – och vid hans bortgång i mitten av 1990-talet togs den över av dottern som fram till nu sparsamt nyttjat den för finåkning.
De senaste tio åren har den stått undanställd. Eftersom den inte rullat på några år behöver den dock en ordentlig service. SE-modellen som tillverkades mellan oktober 1958 och november 1960 hade insprutning och sammanlagt byggdes bara 1 978 exemplar.
Vi har låtit en verkstad starta upp bilen och smörja upp bromsarna. Den går jättefint och är i ett otroligt bra orört originalskick både på ut- och insidan. Sätena har alltid haft överdragsklädsel och på dörrsidorna sitter forfarande skyddsplasten kvar på passagerarsidan.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1959/1959 
 • Första registreringsdatum
  1959-01-01 
 • Avläst mätarställning
  71156 Km 
 • Kw / hk
  85 / 115 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Textil 
 • Färg
  Svart 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Motor startar lätt och går bra. Något ojämn gång när den är kall. Koppling, broms känns ok. Motorrum i bruksskick. Bruksskick under bil, underredsmassa finns. 50-procentiga däck. Bil blinkar åt höger, går ej att stänga av. Radio ur funktion. Höger ventilationsruta mycket svårt att öppna. Vred till vänster ventilationsfönster trasigt. Nyckel sitter i tändningslås – går ej att ta ur. Svårt att vrida om tändningslås. Tanklock saknar nyckel.

 • Skick interiör:

  Grå originalklädsel som är hel och fräsch Ratt och reglage normalt slitage. Komplett invändigt. Bagagerum i orört original bruksskick, ytrost finns under gummimatta. Trä på dörrar och instrumentpanel har spruckit, klarlack delvis borta. Innertak är helt men lite fläckigt/smutsigt.

 • Skick exteriör:

  Originallack med normalt patinaslitage. Kromlister, rutlister, handtag med mera är i bra skick. Obetydliga små skador och rostprickar finns. Strålkastare och övrig belysning i bra skick.

 • Skick helhet:

  Komplett originalbil med fin patina, bra objekt att bevara. Bil behöver teknisk service och mindre reparation/renovering.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2007-01-09
Datum i trafik 1:a gång: 1959-01-01
Ursprungsbesiktning: 1959-01-01 (typbes)
Senast godk besiktning: 2004-08-19
Körförbud: Ja
Skattebefriad : Ja

Fakta om modellen

I juli 1953 ersatte den 170-serien som utvecklats innan kriget. Pontonmodellerna blev snart storsäljare och tillverkades till 1962, när Heckflosse-modellerna med fenor slog igenom som ersättare. Jämfört med sina föregångare hade Pontonserien självbärande kaross som kraftigt bättrade på komforten. Den 1,8-liters fyrcylindriga motorn från 170S behölls i volymmodellen men karossen var märkbart rymligare.
Bilen byggdes med fyrcylindrig motor som W120 och W121, och med sexcylindrig motor som W105, W180 och W128. 220 med interna beteckningen W180 hade sexcylindrig motor och fanns förutom som fyrdörrars sedan även som tvådörrars coupé och cabriolet. W180 tillverkades mellan 1954 och 1959, och delade kaross med de fyrcylindriga men med längre front för att rymma motorn. 1956 kom 220S med dubbla dubbelportsförgasare och mer krom. Sammanlagt tillverkades 55 279 stycken 220S. SE-modellen med insprutning byggdes i bara knappt 2 000 exemplar, mellan 1958 och 1960.

Lagerort och visningsinfo

Välkomna på visning enligt nedan:
·     Måndag 1 oktober kl. 15:00 till 19:00

Visningsadress: Göteborg, Agnesbergsvägen 28, 424 38 Agnesberg

Hämtning

Hämtning sker efter tidsbokning. Vänligen boka tid genom att ringa till kundtjänst på 0723-705928. Hämtning skall ske senast fredagen den 19 oktober.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När du ropat in ett objekt och reservationspris uppnåtts, vill vi att du deponerar hela köpesumman på vårt klientmedelskonto innan hämtning kan ske.
 • När du skall hämta ett inropat objekt vill vi att du synar detta noga (undersöker det). Anser du då att objektet inte motsvarar vår beskrivning behöver du inte fullfölja köpet. Istället återbetalas i detta läge deponerad köpesumma samt inropsavgift.
 • Om du ej synar/undersöker objektet på plats, debiteras inropsavgift, men du behöver ej fullfölja affären.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG