Visa alla bilder
Visa film

Hudson Commodore 8 Coupé — 1950

En fantastisk uppenbarelse i ett lika fantastiskt skick. På sin tid en framsynt konstruktion med framgångar i motorsporten som i sin tur stärkte varumärktets marknad.

Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Exempariskt skick på en ovanlig modell som sällan finns till försäljning. Tung amerikansk motorhistoria att förvalta."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
Mäklas info_outline
Objektet är sålt efter förhandling eller förhandling pågår
OBJEKTNR
LAGERORT
12089
BORÅS
RESERVATIONSPRIS
Ej uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Hudson Commodore 8 Coupé?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Exempariskt skick på en ovanlig modell som sällan finns till försäljning. Tung amerikansk motorhistoria att förvalta."

Beskrivning

En 1950 Hudson Commodore 8 Coupé i en grå/grå metallic som skiftar snyggt i midjehöjd är rätt på alla sätt i en vacker Hudson-värld och för många andra också. Rätt årsmodell, rätt utrustning, rätt motor, rätt färg och rätt inredningstyg gör den till en av de mest eftertraktade.

Den första ägaren var en stridsflygare från andra världskriget som livnärde sig på uppvisningsflygning på femtio- och sextiotalen. Han flög sedermera och föga överraskande ihjäl sig, bilen blev stående, såldes, blev stående, och köptes 1984 från ett dödsbo av en svensk i LA för vidare befordran till Sverige. Här blev den stående igen, i Hallstavik, tills nuvarande ägare 2004 äntligen blev den som gjorde slag i saken och så småningom började med bilens sedan länge förtjänade renovering. 2010 var den klar och har sedan dess rullat drygt 1000 mil till i huvudsak utställningar och träffar.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1950/1950 
 • Första registreringsdatum
  1991-04-11 
 • Avläst mätarställning
  105000 miles 
 • Kw / hk
  95 / 128 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell med overdrive 
 • Klädsel
  Tyg 
 • Färg
  Twilight Gray/Gray Mist 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Den raka åttan och lådan med elektrisk överväxel har en härlig gång och symmetri. Motorutrymmet är välputsat och motorn, som inte behövde någon åtgärd, fick 2018 nya ventiler och kolvringar. Det innebär att dessa faktiskt är under inkörning just nu.

 • Skick interiör:

  Nyvävt tyg efter originalspecifikation i USA. Smakfullt och för USA ovanligt återhållsamma mönster och färger. Hastighetsmätargraderingen till km/h har lösts på ett innovativt och snyggt sätt med gamla siffror från en original klocka som har samma siffertypsnitt.

 • Skick exteriör:

  Vacker two-tone grå metallic-lack som behöver ett solljus för att subtilt riktigt komma till sin rätt. Enda lilla anmärkningen är några små lackblåsor på motorhuven, men dessa har ägaren i samförstånd till en ny ägare en bra lackeringslösning på.

 • Skick helhet:

  Som helhet en eftertraktad och fantastisk bil. Vacker, trevligt historik, innovativ konstruktion med i sig också en intressant historik och snygg lack/interiör-kombination. Årsmodell 1950 var den enda med den lilla bakrutan och en för året egen kylardesign.
  Och naturligtvis; det här är en Hudson-individ i ett exemplariskt skick.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2011-04-21
Ursprungsbesiktning: 1991-04-11 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1991-04-11
Besiktigad tom:
Senast godkända besiktning:
Körförbud: Nej
Skattebefriad: Ja
Årsskatt: -
Antal ägare: 3

Fakta om modellen

Hudson var nytänkande när nya Hornet presenterades 1948 som den första amerikanska bilen med en självbärande kaross. Vidare hade den Panahard-stag i bakaxeln, krängningshämmare fram och… istället för gummibussningar i hjulupphängningens fästpunkter en så kallad trapetzgänga, två gängade fästpunkter i varandra som krävde mycket smörjfett men var å andra sidan solida med minimala rörelser, viktigt på en tävlingsbil. De raka sexcylindriga och åttacylindriga sidventilsmotorerna var den svagaste länken i kedjan.
Commodore var den högsta utrustningsnivån, strax ovanför Hornet som var den mer kända i racingsammanhang.

Rollfiguren/bilen Doc Hudsons tre Piston Cup-pokaler i den animerade filmen "Cars” har en sanning i sig då Hudson just dominerade NASCAR 1951-54 tack vare en självbärande kaross, låg tyngdpunkt, bra aerodynamik och mer utvecklade hjulupphängningar än konkurrenterna. Under 1951, -52 och -53 vann Hudson 23 av 26 race. Man kan ana manusförfattarens lojalitet och fascination för det avsomnande märket som gick i upp konstellationen AMC, American Motor Company. Dessutom, i den andra filmen är alla AMC-bilar på den fula och elaka sidan. Gott om Easter Eggs, som verkliga och filmiska referenser ibland kallas, i de där filmerna.

Lagerort och visningsinfo

Endast bokad visning

För visning av fordonet kontakta handläggare Peter Sundfeldt

Mail: peter.sundfeldt@bilwebauctions.se
Telefon: +46 705 38 80 22

Hämtning

Hämtning sker efter tidsbokning.
Vänligen boka tid genom att ringa till Peter Sundfeldt på telefon +46 705 38 80 22 eller maila till peter.sundfeldt@bilwebauctions.se

Hämtning skall ske senast fredagen den 3:e april 2020.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När du ropat in ett objekt och reservationspris uppnåtts, vill vi att du deponerar hela köpesumman på vårt klientmedelskonto innan hämtning kan ske.
 • När du skall hämta ett inropat objekt vill vi att du synar detta noga (undersöker det). Anser du då att objektet inte motsvarar vår beskrivning behöver du inte fullfölja köpet. Istället återbetalas i detta läge deponerad köpesumma samt inropsavgift.
 • Om du ej synar/undersöker objektet på plats, debiteras inropsavgift, men du behöver ej fullfölja affären.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG