Visa alla bilder
Visa film

Volvo Amazon 123 GT B18 — 1967

En möjligheternas bil. En tämligen orörd bil med många specifika originaldelar för 123 GT i behåll.

Nisse Brandt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"En eftertraktad Volvo Amazon 123 GT. En bil i bruksskick från det glada 60-talet."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
195 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16509
ÖSTANSJÖ
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volvo Amazon 123 GT?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Nisse Brandt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"En eftertraktad Volvo Amazon 123 GT. En bil i bruksskick från det glada 60-talet."

Beskrivning

Denna 123 GT började sitt liv 1966 som visningsvagn hos Rejmes bilaffär i Askersund. Paret Sätterqvist skulle köpa en ny bil och Volvotrogna som de var så åkte de till den lokala bilhandeln. Egentligen var bilen för dyr, men den var ju så sportig och snygg att paret förälskade sig i Amazonen. Familjen Sätterqvist slog till på den mörkgröna skönheten i hallen och den fick följa med hem till gården i Viby. 1970 övertog frun Amazonen. Det berättas i bygden om hur man stannade och kastade avundsjuka blickar efter fruns GT när hon kom åkandes. Bilen brukades under 70-talet året runt, främst till och från affären. Frun fortsatte att köra bilen nästan hela sitt liv. Under 80-talet brukades den allt mer sällan och sista besiktningen skedde 1985 då sonen tog över bilen från sin mor. Mätaren stod då på drygt 16 000 mil. Sonen arbetade under hela sitt yrkesliv som ingenjör inom motorkonstruktion hos Volvo i Skövde. Han hade ett brinnande bil- och i särklass Volvointresse. Han hade en mindre bilsamling som bestod av allt från denna Amazon, P1800 och 142 till 240 turbo och 945 Classic. Mannen förvarade alla sina bilar i varmgarage. Han pysslade om dem, körde kortare sträckor på grusvägen där hemma och höll dem igång. Fram till 2020 kördes bilen årligen några kortare turer. Efter 2020 så blev bilarna mer stillastående. Bilen bytte ägare till nuvarande innehavare som fick frågan om han ville köpa två av bilarna från familjen. Denne har genomfört service och uppstart samt besiktigat bilen, utan anmärkning. Enligt utsago så är Amazonen aldrig svetsad eller renoverad mer än den omlackering som genomfördes under sent 70-tal då bilen fick nya framskärmar och front av glasfiber. Under 80-talet så monteras ett rostfritt avgassystem på Amazonen. På 90-talet så inhandlas nya originalframskärmar och frontplåt från Volvo men de blev liggandes. Dessa medföljer Amazonen. Nya bromsar monterades runt om på bilen 2010. Amazonen har även fått NOS stötfångarhorn monterade fram och NOS stötfångarhorn till bakre stötfångare medföljer bilen löst, nya vätskor nya tändkablar samt en allmän översyn gjordes 2023.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1967/1967 
 • Första registreringsdatum
  1966-10-04 
 • Avläst mätarställning
  16888 km 
 • Kw / hk
  71 / 97 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Vinyl 
 • Färg
  Mörkgrön 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Bilen går fint utan anmärkning. Motorn är lättstartad och växellådan fungerar som den ska. Bilens bromsar tar mjukt och jämnt. Tidstypiska radion, varvräknaren och yttertemperaturmätaren fungerar. Stödlager till kardan är bytt.

 • Skick interiör:

  Original och orörd inredning. Spår av brukande kan ses på förarstolen men i övrigt är sätena i ett mycket bra skick. Även dörrpaneler, innertak, GT-ratten och golvmattor är i ett bra sick. Instrumentpanelen är också den i ett helt och fint skick.

 • Skick exteriör:

  Bilen har en äldre omlackering som utfördes på 70-talet. Glasfiber front och framskärmar är på plats men NOS (new old stock) frontplåt och framskärmar medföljer bilen, så även NOS stötfångarhorn, bak. Enligt utsago, och vad vi såg vid fotograferingstillfället så är bilen osvetsad. Rost/ytrost finns lite varstans men med tanke på bilens ålder och att den förefaller vara ganska oskruvad är detta normalt, se bilder. Snobbringarna som tillhör modellen finns kvar och medföljer löst, se bild.

 • Skick helhet:

  Ett mycket bra objekt att utveckla eller bara ha den som den är.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 1987-04-24
Ursprungsbesiktning: 1966-10-04 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1966-10-04
Senast godkända besiktning: 2023-09-27
Besiktningsbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 3

Fakta om modellen

När Volvo presenterade Amazon 123 GT 1967 var den avsedd för de som inte hade råd med en 1800S – eller kanske behövde en mer praktisk men sportig vagn. Nya GT byggde på tvådörrars Amazon. Växellådan var samma fyrväxlade med Overdrive.

123 GT var bland annat utrustade med dubbla backspeglar på skärmarna, Hella dim- och fjärrljus, snobbringar, varvräknare på instrumentbrädan och treekrad sportratt, radialdäck, starktonshorn, kromade fällbeslag samt belysning i motorrum och bagage.

123 GT var utan tvekan den dyraste Amazonen. 1967, när den billigaste Favoritmodellen med treväxlad låda kostade 15 300 kronor gick en 123 GT på hela 18 800 kronor.

Under 1967 var Volvo Amazon Sveriges mest sålda bilmodell men under andra halvåret passerade nya 142 och 144.

1968 försvann Amazon 123 GT från svenska marknaden och året därpå herrgårdsvagnen. Sommaren 1970 tillverkades den sista Amazonen.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Östansjö

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Nisse Brandt
+46 707 50 89 99
nisse@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-11-09.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG