Visa alla bilder
Visa film

Volvo 1800 ES B20E — 1972

Renoverad från grunden utan prut. Det sparades inte på krutet i maskin och transmission heller.

Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"En riktig finrenovering och en rejäl prestandainjektion i motor och drivlina. Homogen och positivt stabil känsla i körupplevelsen."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
461 999SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15408
VÄNERSBORG
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volvo 1800 ES?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"En riktig finrenovering och en rejäl prestandainjektion i motor och drivlina. Homogen och positivt stabil känsla i körupplevelsen."

Beskrivning

Den här bilen såldes ny i Kalifornien och kom tillbaka till Sverige efter 26 år. Bilen har renoverats och byggts till en standard med en härligt entusiastisk och fri tanke på vad som egentligen är värt att kosta på en älskad bilmodell. Först renoverades bilen 2016-2017 till nyskick, (utifrån helt ren glasblästrad kaross där allt som finns att köpa/går att byta har ersatts med nytt eller nytillverkat i originalutförande). När bilen var klar och använd en sommar ville ägaren få modern sportbilsprestanda. Detta gjordes under 2017-2018, ny specialbyggd B20 motor på 2,4 liter och 240 hästar (registrerad med den effekten) och ny femväxlad låda, diffad bakaxel, förstärkta bromsar och chassi (kvitton från renoveringen på mer än en miljon kronor följer med bilen). Motorn har till exempel en trimningsgrad som på sin tid skulle höra hemma på racerbanan eller i rallyskogen i en Amazon eller 140. Renoveringen är professionellt utfört av verkstaden på HRM-bil i Lidköping utan att, som sagt, spara på kostnaderna. Resultatet är en av de absolut finaste, snabbaste, registrerade och godkända 1800 ES i originalutseende. Ljudet från insuget när bilen kommer mot dig och motorn sjunger i de högre tonerna påminner lite om högvarviga racemaskiner från racingens Super Touring-era. Så vackert kan bara en riktigt vässad sugmotor ljuda. När det ljudet dessutom harmonierar med en klassiskt vacker karossform blir det uppenbart att den här bilen har just extra allt. Mer information om renoveringen finner du längst ner beskrivningen.

Tekniska data

  • Årsmodell/modellår
    1972/1972 
  • Första registreringsdatum
    2002-08-16 
  • Avläst mätarställning
    150 km 
  • Kw / hk
    91 / 124 
  • Drivmedel
    Bensin 
  • Växellåda
    Manuell 
  • Klädsel
    Skinn 
  • Färg
    Blå metallic 

Skickbedömning

  • Skick tekniskt:

    Motorns specifikation finns på ett charmigt handskrivet papper (bild) från en mycket kunnig motorbyggare, känd bland entusiasterna. Här kan man läsa och låta sig berusas av material, funktion och definitioner. Transmissionen i sig är femväxlad låda M47 och längre bak det sitter en Sellholm-diff.

  • Skick interiör:

    Nytillverkat eller NOS från hyllan; skinnet är mjukt och följsamt, och mattorna nya. En tidstypisk Nardi-ratt understryker bilens ambition tillsammans med läderremmarna som ska hålla ett tänkt exklusivt resväske-set på plats i bagageutrymmet.

  • Skick exteriör:

    Vackert yttre i omtyckt kulör. Krom, lack och detaljer; allt är nytt och bearbetat. Förardörrens lås kan behöva en justering för en smidigare dörrstängning.

  • Skick helhet:

    En ES, en vacker svensk sportvagn i den omtyckta, Volvocharmigt och torrt benämnda kulören Ljusblå metallic 111, är en ikonisk uppenbarelse i kraft av att vara en sportbil från Volvo-tryggheten och i att ha en spännande formgivning. Det här exemplaret representerar på alla sätt allt det fina som en entusiast kan önska i genren "Fantastiskt fin ljusblå metallicVolvo 1800 ES".

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2022-08-08
Ursprungsbesiktning: 2002-07-22 (regbes)
Datum i trafik första gången: 2002-08-16
Senast godkända besiktning: 2022-08-19
Besiktningsbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 10

Fakta om modellen

Professionellt utförd av HRM Bil AB i Lidköping, för en kunds räkning under åren 2016-2018. Bilen totalrenoverades först till nyskick under 2016-2017. Karossen demonterades totalt och glasblästrades. Golvet byttes tillsammans med andra plåtdelar som visade spår av gravrost efter blästringen. Hela bilen epoxygrundadades och lackades i Volvo originalkulör 111. Därefter renoverades chassi, axlar och alla lösa detaljer under och inuti bilen. All isolering, mattor, klädsel ersattes med nytt liksom elsystem och instrumentpanel. Säten klädes i svart skinn i originalutförande. Alla lister, lampor, gummilister och detaljer samt framruta och emblem ersattes med nytt. Motorn renoverades liksom förgasare, växellådan fick en översyn, ett nytt avgassystem monterades tillsammans med renoverade nyare fälgar och nya däck. När bilen var klar i detta renoverade utförande kunde kvitton för arbetstid och material tillsammans med inköpet av bilen summeras till nästan 900.000:-. Efter en sommars körning blev det en nybyggd motor, växellåda, bakaxel, delar av chassi och bromsar, för en kostnad om drygt 200.000 kr.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Värnersborg

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Peter Sundfeldt
+46 0705-38 80 22
peter@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2022-11-10.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
  • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
  • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
  • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
  • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
  • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
  • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
  • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
  • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG