Visa alla bilder
Visa film

SAAB 95 — 1969

Den här Saaben rymmer många spännande och oväntade lösningar. Projektbil iordningställd i början av åttiotalet som stått sig bra sedan dess.

Mårten Carlsson
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"En fascinerande och intressant bil där inte inget lämnats åt slumpen. Ett bygge som lyser av både stort kunnande och envishet."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
77 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16435
TIMMERSDALA/SKÖVDE
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande SAAB 95 ?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Mårten Carlsson
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"En fascinerande och intressant bil där inte inget lämnats åt slumpen. Ett bygge som lyser av både stort kunnande och envishet."

Beskrivning

I början av åttiotalet drogs den här Saab 95:an hem och var då i princip en rosthög. Köpeskillingen var 200 kronor. Hopplöst kan man tycka men för en flygingenjör som till vardags reparerade Viggenplan på Såtenäs var det en kul utmaning. Ledordet för projektet var hållbarhet. Den här bilen skulle aldrig rosta mer. Därför byttes all skadad plåt - och det var nästan allt utom taket - ut mot rostfritt stål. Golv, trösklar, dörrskinn, bagagelucka med mera. Nya framskärmar och huv göts upp glasfiber. Invändigt kom det att bli helt nya dörrsidor och instrumentpanel efter eget huvud. V4 motorn var slut och byttes mot en bättre maskin från Volkswagen Passat. För att lösa det fick kylaren flytta ut sidan och huseras i en kåpa av aluminium. All vanlig plåt som var kvar tectylades omsorgsfullt före lackering. Fästen och förstärkningar i motorrum gjordes också det i rostfritt.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1969/1969 
 • Första registreringsdatum
  1969-01-27 
 • Avläst mätarställning
  67325 km 
 • Kw / hk
  63 / 86 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  tyg 
 • Färg
  Gul 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Det är lite överraskande att hitta en rak VW-fyra under huven i en Saab. Men det fungerar riktigt bra. Startar lätt och känns att vara i mycket god kondition. Motorn kommer från Audi 80 och är på 75 hästkrafter.

  I mittkonsolen sitter bilens elcentral med alla relän och säkringar. Här finns även ett reglage för att justera bränsleblandningen. I övrigt är det mesta mekaniskt intakt och fullt fungerande. En annan modifiering som gjorts är att kolvarna i bromsoken svarvats i rostfritt.

 • Skick interiör:

  Här känner man inte igen mycket från Saab 95. Allt gjort efter eget huvud från instrumentering till säten. Mycket kluriga lösningar och snygg instrumentering av okänt ursprung. Skick överlag väldigt gott.

 • Skick exteriör:

  När bilen var färdig 1984 lackerades den först blå för att några år senare byta färg till gräddvit. Hållbarhet var den röda tråden i detta projekt så lacken blandades med en specialhärdare. Med tanke på att den här bilen brukades året om i 30 år, mycket på grusvägar så kan man dra slutsatsen att det här receptet för lack skulle kunna göra billackerare arbetslösa. Det finns ingen nämnvärt att anmärka på det yttre. En modifiering som gjorts är kanten runt baklamporna. Sargen är borta och ersatt av egentillverkade lister i rostfritt. Likaså är kofångare bak av egen konstruktion också i rostfritt stål.

 • Skick helhet:

  Skicket är fortfarande gott med tanke på den här bilen användes som bruksbil under 30 års tid efter den byggdes.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 1995-10-11 (Konvert)
Ursprungsbesiktning: 1969-01-27 (regbes) (Ombes:19951012)
Datum i trafik första gången: 1969-01-27
Senast godkända besiktning: 2019-10-24
Besiktningsbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 8

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Timmersdala/Skövde

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Mårten Carlsson
+46 734 17 49 90
marten@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-10-26.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG