Visa alla bilder
Visa film

Citroen ID 19 Fyrcylindrig 1.9 — 1961

En verklig ikon och motorhistorisk klassiker - en Citroen ID 19 i härligt bruksskick med fin patina.

Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Att köra en DS/ID är en speciell känsla. Det är komfort och värdighet samt en smula egenhet. Tyvärr kunde vi inte njuta av fjädringskomforten vid provkörning men alla andra egenskaper fanns där."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
81 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15365
HÖGSJÖ
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Citroen ID 19?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Att köra en DS/ID är en speciell känsla. Det är komfort och värdighet samt en smula egenhet. Tyvärr kunde vi inte njuta av fjädringskomforten vid provkörning men alla andra egenskaper fanns där."

Beskrivning

ID-modellen var något enklare men för den delen en mycket modern bil för sin tid. Just ID-modellen togs fram som en enklare version av DS, när man upphörde med produktionen av den sedan 30-talet sålda Traction Avant. Detta är en tidig variant från 1961 i en härlig färgkombination. Vagnen är idag i ett gott patinerat bruksskick.

Efter en brand kom bilen att restaureras kring mitten av 80-talet, se bilder. Den har sedan passerat några entusiaster och för fem år sedan blev kopplingen och hydraulsystemet renoverat samt bromsoken fram bytta, av Rohdins i Trollhättan. Tyvärr var det luft (efter längre stillastående) i hydrauliksystemet vid besiktning- och fototillfälle, det har nu åtgärdats och systemet fungerar rappt och klanderfritt i alla lägen.

Bilen har körts sparsamt på senare år.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1961/1961 
 • Första registreringsdatum
  1984-04-27 
 • Avläst mätarställning
  23490 km 
 • Kw / hk
  49 / 67 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Tygklädsel, blå. 
 • Färg
  Blå 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Startar lätt och går fint i motor med smidiga växlingar. Antydan till mindre rostangrepp såväl under som vid någon skärm.

 • Skick interiör:

  Trevlig inredning som framstår som original med viss patina. Fina mattor. En speciell detalj är en inskription, på handskfackets insida, med autografer från Mikael Persbrandt och Mads Mikkelsen, då bilen använts vid en filminspelning.

 • Skick exteriör:

  Fint originaltak i glasfiber, lack i gott patinerat skick, glas och blankt i fint skick samt bra däck.

 • Skick helhet:

  En klassisk vagn som väcker uppmärksamhet och som nu väntar på en ny ägare som kan förvalta och förädla denna franska skönhet.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2018-11-29
Ursprungsbesiktning: 1984-04-18 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1984-04-27
Senast godkända besiktning: 2018-11-20
Besiktningbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 4

Fakta om modellen

På Parissalongen i oktober 1955 presenterades Citroën DS 19. Det var kanske inte en jordbävning som utlöstes men den var en av bilhistorians största "snackisar" och succés genom tiderna. En allt igenom futuristisk skapelse med mängder av ny teknik medförde en enorm uppmärksamhet och spring i vändkorsen. Bara under mässveckan tecknades 12.000 förhandsorders, trots krav på 10% i handpenning. Nåväl, resten är bilhistoria och en ikon föddes där och då. Visst det blev stora problem med leveranser och mängder av "barnsjukdomar" på den nya skapelsen men så småningom började såväl produktion som bilar att rulla på.

Utveckling och uppdateringar gjordes och i mars 1957 påbörjades produktionen av en förenklad version, ID 19. Den har konventionellt bromssystem, ingen styrservo, enklare inredning etc. På ett sätt kanske bättre och mer tillförlitlig. Modellen hittade tidigt sina köpare även här, enligt uppgift såldes 213 DS och 77 ID i Sverige av årsmodell 1957. ID-modellen var en enklare och billigare version som sedan i stort följde utvecklingen av DS-modellen, vid olika uppdateringar under 60-talet. Den enklare ID-modellen ersätts sedermera av D-super till årsmodell 1970.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Högsjö

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Tore Thallaug
+46 705 90 23 65
tore@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2022-10-25.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG