Visa alla bilder
Visa film

Volvo 854 GLT 2.5 — 1996

Grönmetallic Volvo 850 GLT med 1 ägare och endast 8000 mil på mätaren. Sällsynt tillfälle att köpa en lågmilad helt orörd Youngtimer.

Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"En Volvo 850 som går under begreppet youngtimer och är på gränsen till att bli 30-årig veteranbil. Man kan se det som ett tillfälle att komma in i veteranbilshobbyn. Inredningen har nybilskänsla. Vid provkörning känns det som bilen gått mindre än 8000 mil. Ytterst få anmärkningar på denna välbevarade och välservade Volvo 850. En omlackering av främre stötfångaren och bättring av insteget vid förardörren rekommenderas."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
45 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15467
HOTING
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"En Volvo 850 som går under begreppet youngtimer och är på gränsen till att bli 30-årig veteranbil. Man kan se det som ett tillfälle att komma in i veteranbilshobbyn. Inredningen har nybilskänsla. Vid provkörning känns det som bilen gått mindre än 8000 mil. Ytterst få anmärkningar på denna välbevarade och välservade Volvo 850. En omlackering av främre stötfångaren och bättring av insteget vid förardörren rekommenderas."

Beskrivning

Helt orörd original Volvo 850 GLT med endast 1 brukare sen ny. Första ägaren var en äldre herre som köpte bilen den 5 juni 1996. Sedan pedantskötte han bilen under 25 år och körde drygt 8 000 mil med den. År 2021 när han fyllt 94 år, så lämnade han in Volvon för försäljning hos sin lokala bilhandlare. När verkstadskillarna började syna bilen insåg man att den var något alldeles extra. Firmans ägare tog kontakt med Ivars Bilmuseum. Det slutade med att bilen införlivades i museets samlingar. Man valde att inte åtgärda de små skavanker som uppstått på bilen, då man ville ha den i orört skick. Säljs åt Ivars Bilmuseum som nu ändrar lite i utställningen och byter ut några fordon.

Den här bilen hoppas man går till någon med känsla för att bevara den. Original instruktionsbok och ifylld servicebok medföljer.

Fullt körklar och bara att vrida på nyckeln

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1996/1996 
 • Första registreringsdatum
  1996-06-05 
 • Avläst mätarställning
  082923 km 
 • Kw / hk
  125 / 170 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Automat 
 • Klädsel
  Textil och läder 
 • Färg
  Mörkgrön 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Kontinuerligt servad och underhållen. Kamremmen byttes 2019 vid 8 269 mil. Därefter har den endast rullat 23 mil. Utrustad med automatlåda och air-condition. Allt fungerar utan anmärkning. Original reservhjul på aluminiumfälg har aldrig varit monterat på bilen. Se bild. Utrustad med avtagbar dragkrok.

 • Skick interiör:

  Ljusbeige inredning i så nära nyskick man kan komma. En smutsfläck på höger sittdyna bak är det enda som drar ner betyget lite. Se bild

 • Skick exteriör:

  Fin originallackering i mörkgrön metallic. Det finns några få skavanker utvändigt samt några få stenskott längst fram på motorhuven.

  Vindrutan har en liten spricka högst upp på högersidan. Det finns lite färgskav på tröskeln vid förardörren, samt en ytterst liten skada där färgen skavts bort på kanten, längst ner på förardörren. Se bild. Finns även en liten bula på vänster bakdörr, en typisk dörruppslagsskada. Se bild. Främre stötfångarens nedre del har skav och repor. Se bilderna. Dragkroksbalken har ytrost, och bör få en rostskyddsbehandling.

 • Skick helhet:

  Mycket gott pedantskött originalskick med få anmärkningar. Bättre skick än man kan förvänta av en nästan 30 år gammal bil med 8000 mil på mätaren.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2021-08-24
Ursprungsbesiktning: 1996-05-09 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1996-06-05
Senast godkända besiktning: 2022-09-08
Besiktigad tom: 2023-11-30
Årsskatt: 2413 Kr
Körförbud: Nej
Antal ägare: 3

Fakta om modellen

Volvo 850 GLT var en prestandavagn. Motorn var en rak femma på 2,5 liters cylindervolym. Med dubbla överliggande kamaxlar, fyra ventiler per cylinder och högt kompressionsförhållande, 10,5:1, gav den 170 hästkrafter. GLT-modellen gjorde 0 till 100 km/h på 9,2 sekunder och toppade 212 kilometer i timmen.

När Volvo 850 presenterades den 11 juni 1991 var det stora förändringar från tidigare modeller. Den stora nyheten, och kanske överraskningen för inbitna Volvoägare, var framhjulsdrift och tvärställd femcylindrig motor. Man hade även utvecklat en halvstel så kallad deltalinkbakaxel.

Volvo 850 fanns i sedan- och kombiversion och tillverkades i Torslanda, Gent samt i Halifax.

850 var den första svenska personbilen från Volvo med tvärställd femcylindrig motor och framhjulsdrift.

1996 blev sista tillverkningsåret för Volvo 850.

Året därpå genomgick modellserien en stor facelift och döptes om till Volvo S70 och V70. Totalt tillverkades 716 903 exemplar av 850-serien.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Hoting

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2022-11-24.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG