Visa alla bilder
Visa film

Bolinder-Munktell T 36 3-cyl (T3) — 1952

Tidigt tillverkad BM 36:a i fint renoverat skick, troligtvis äldst i landet.

Ted Gryth
Värderingsman
Skicka meddelande

"Detta är kanske Sveriges äldsta T 36:a med tillverkningsnummer 5. Den är utrustad med en renoverad original Injector pump. Renoveringen av traktorn är snyggt utförd med de rätta färgkulörerna. Enda som behövs är ett nytt batteri."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
44 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
13535
SKRUV
BEDÖMT VÄRDE
RESERVATIONSPRIS
35 - 45 000 SEK
Ej uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Ted Gryth
Värderingsman öst och syd
Skicka meddelande

"Detta är kanske Sveriges äldsta T 36:a med tillverkningsnummer 5. Den är utrustad med en renoverad original Injector pump. Renoveringen av traktorn är snyggt utförd med de rätta färgkulörerna. Enda som behövs är ett nytt batteri."

Beskrivning

Traktor museét i Skruv startades av Boije Håkansson som under många år samlade på sig och renoverade sina traktorer till ett fint originalskick. De flesta traktorer har har brukats i Småland och Blekinge. Nu efter hans bortgång har de anhöriga beslutat sig för att sälja av samlingen och låta några andra entusiaster ta hand om Boijes ögonstenar.

Köpt till museét av Lantmännen i Växjö på en av dem arrangerad auktion. Denna har kvar Injectorpumpen (renoverad) som endast satt på de första. Tillverkningsserien började på nummer 1000. Denna har tillverkningsnummer 1005, alltså nr 5. (10051070)
Renoverad efter köp till originalskick. Såldes en gång i tiden av Lantmannaföreningen i Karlshamn.

Teknisk data

 • Årsmodell/modellår
  1952/1952 
 • Första registreringsdatum
   
 • Avläst mätarställning
   
 • Regnr
  ALN172 
 • Chassinummer
  10051070 
 • Kw / hk
  28 / 38 
 • Drivmedel
  Diesel 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
   
 • Färg
  Grön 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Går mycket bra, allt fungerar. Renoverad till originalskick, även den ovanliga Injector pumpen är renoverad och fungerar klanderfritt. Behöver bara ett batteri.

 • Skick exteriör:

  Snyggt utförd originalrenovering med bra lack och fina dekaler. Fälgar och motor i rätt kulör. Däcken är halvslitna med en del torrsprickor.

 • Skick helhet:

  Snyggt utförd originalrenovering med bra lack och fina dekaler. Går mycket bra, allt fungerar.

Fakta om modellen

Bolinder-Munktell BM 35 och 36 var en tvåhjulsdriven traktor med trecylindrig dieselmotor på 43 hk, som tillverkades mellan 1952 och 1959 av AB Bolinder-Munktell. Med denna modell tog BM:s tändkuleepok slut som varat från 1913 på traktorsidan, och dieselmotorn gjorde sitt intåg. Motorn baserades på Volvos sex-cylindriga VDA modell och bakänden togs från Volvos T-30 serie. Modellerna 35 och 36 var i princip identiska, modell 36 hade bakdäck i dimension 11-38" samt ställbar framaxel för justering av spårvidd, medan 35:ans hade fast framaxel och bakhjul med dimension 13-30". Modellerna såldes även som Volvo T 35 och T 36, och var då rödmålade.

Tidiga årsmodeller (1952 till 1954) hade insprutningspump från Injector, senare modeller hade pumpar från Bosch. Tidiga årsmodeller hade orange färg på motor och fälgar, senare blev röda på gröna BM traktorer. Motorn är en Bolinders diesel 1053 med 105mm cylinderdiameter och 3 cylindrar.
Tillverkningsår: 1952-1959
Motor: Bolinders 1053, 3-cylindrig 4-takts dieselmotor, slagvolym 3,4 liter
Cylinderdiameter: 104,77mm
Slaglängd: 130mm
Kompressionsförhållande: 16,5
Varvtal: (Tomgång) 450-500 r/min - (Rusningsvarvtal) 1950 r/min
Motoreffekt: 42,5 hp, 1 800 r/min
Vridmoment: 21 kpm (ca. 206Nm) vid 1100 r/min
Transmission/hastighet: 5 fram, maxfart 26,6 km/h. 1 back, maxfart 4 km/h
Bränsletank: 65 L
Kylsystem: 15 L
Vikt: 2 460 kg
Oljerymd motor: 8L (motorer med tillv.nr. t.o.m 11500-3589. Senare 9,5L
Oljerymd transmission: Växellåda 16L (+ slutväxlar 2,75L/sida)

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Skruv

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Ted Gryth
+46 705-65 67 27
ted@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2021-07-01.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG