Visa alla bilder
Visa film

Volvo Amazon 122S B20 — 1969

Den senare modellen av Amazon 122S såldes i Sverige och har en svensk/fransk ägare som också äger många andra klassiska bilar. Bilen importerades nyligen tillbaka till Sverige och har genomgått nästan en fullständig mekanisk renovering eller utbyte av delar. Den kördes 300 kilometer till vår depå utan några problem.

Shaun Major
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Det här måste vara en av de bästa Amazon-bilarna jag har kört på senare år, ingenting behöver fixas eller bytas ut på förhoppningsvis många år framöver."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
191 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15715
SANDARED
RESERVATIONSPRIS
Ej uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Shaun Major
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Det här måste vara en av de bästa Amazon-bilarna jag har kört på senare år, ingenting behöver fixas eller bytas ut på förhoppningsvis många år framöver."

Beskrivning

En sen modell av en Amazon 122S som såldes ny i Sverige och har en svensk/fransk ägare som också äger många andra klassiska bilar. Bilen importerades helt nyligen tillbaks till Sverige och har därefter genomgått en nästan fullständig mekanisk renovering och med utbyte av diverse slitdelar. Den har nu inför auktionen körts 30 mil till vår depå, något som skett helt utan incidenter eller problem. Den 10 maj 1969, så levererades bilen till Herr och Fru Peijne från Vetlanda, Den nuvarande ägare köpte sedan bilen i Stockholm 2014, där den delvis renoverades, lackerades om och även fick inredningen uppfräschad. Efter att ha sedan tillbringat en tid i Sverige, så exporterades bilen till Frankrike under fyra år innan den återigen importerades och registrerades i Sverige. Alla äldre handböcker, serviceböcker samt äldre registreringshandlingar finns och ingår.

Bilens originalmotor hade med åren blivit utsliten och behövde renoveras, så den nuvarande ägaren skaffade så istället en ersättningsmotor till bilen. Det blev en B20-motor med K-kam som sedan helrenoverades och utrustades med bl.a. dubbla förgasare. Växellåda, koppling, bromssystem, avgassystem, elsystem, kylsystem, fjädring, har sedan blivit genomgånget och setts över. Den nuvarande ägaren värdesätter pålitlighet och njuter av att köra sin klassiska bil, vilket bl.a. bevisas av det fina skicket och dess fina prestanda på vägen.

Vi kan tyvärr inte verifiera dess mätarställning, men den har gått 16100 mil eller mer.

Teknisk data

 • Årsmodell/modellår
  1969/1969 
 • Första registreringsdatum
   
 • Avläst mätarställning
  61 642 km 
 • Kw / hk
  74 / 101 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Vinyl 
 • Färg
  Mörkblå  

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Underbar att köra. Motorutrymmet är fläckfritt och utan läckor eller andra defekter

 • Skick interiör:

  Bra och ren originalinredning med fina säten, mattor och en instrumentpanel utan sprickor. Förra året byttes bl.a innertaket ut. Även dörrarnas gummilister byttes och säkerhetsbälten i baksätet installerades. Det finns en liten reva på förarsätets baksida (se bild).

 • Skick exteriör:

  Karossen är rak, slät och fri från rost eller kosmetiska skador och kromet är i utmärkt skick. Det finns inga spår av tidigare svetsarbete på underredet. Den tidigare lackeringen har hållit bra men kan absolut förbättras med en polering, och de flesta väldigt små lackdefekter som syns på bilderna, kommer då att försvinna.

 • Skick helhet:

  Denna Amazonen är idealisk för den som söker en välbevarad klassiker som direkt är redo att köras. Jag skulle absolut inte tveka på att kliva in i den här bilen och sedan direkt ge mig iväg på en rejäl långresa.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2023-02-20
Ursprungsbesiktning: 2023-01-31 (regbes)
Datum i trafik första gången: 2023-02-20 (690514)
Senast godkända besiktning: 2023-01-31
Besiktningsbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 1

Fakta om modellen

Volvo Amazon 122S var en populär bil som tillverkades mellan 1956 och 1970. Den var en medelstor familjebil som utvecklades av den svenska biltillverkaren Volvo. Amazon 122S hade en fyrcylindrig motor med en effekt på 85 hästkrafter och en topphastighet på cirka 100 mph.

Bilen fick sitt namn "Amazon" från en intern tävling som hölls på Volvo, där den vann på grund av dess fantastiska prestanda. 122S var en av de första bilarna som hade säkerhetsbälten som standard, vilket gjorde den till en mycket säker bil för sin tid.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Sandared

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Classic Car Depot
Shaun Major
+46 709 724007
shaun@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-04-13.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG