Visa alla bilder

Volvo Amazon 121 B20 — 1970

Sista årsmodellen av Amazonen här i ett originalskick som kräver lite jobb för att bli riktigt fin. En brukare och avställd 1991.

Ted Gryth
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Ett bra objekt som som behöver en renovering både mekaniskt och utseendemässigt."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
30 MAR 10:40
46 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15685
SJÖBO
BEDÖMT VÄRDE
RESERVATIONSPRIS
55 - 65 000 SEK
Ej uppnått
LÄGG DITT BUD (MINST 47 000 SEK)
Budgivningen sker inklusive, avdragbar moms.
SEK
Inropsavgift tillkommer med 5% (inkl moms)
BUDHISTORIK
25338
25 MAR 06:08
46 000 SEK
2733
23 MAR 19:29
45 000 SEK
13217
23 MAR 16:56
40 000 SEK
24873
23 MAR 16:40
27 000 SEK
1375
23 MAR 16:15
26 000 SEK
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Ted Gryth
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Ett bra objekt som som behöver en renovering både mekaniskt och utseendemässigt."

Beskrivning

Bil Bengtsson är ett framgångsrikt företag som funnits i mer än 90 år. De har genom åren samlat en del bilar som varit värda att spara för framtiden. Då man nu gör en genomgång av samlingen som behöver minskas på grund av utrymmesskäl så säljes ett antal intressanta fordon. De flesta har stått en längre tid och behöver uppstartservice samt översyn av bromsar.

Denna Amazon har haft en brukare och kom till samlingen 1991 då den ställdes av och har varit så sedan dess.

Teknisk data

 • Årsmodell/modellår
  1970/1970 
 • Första registreringsdatum
  1969-10-01 
 • Avläst mätarställning
  36 934 Km 
 • Regnr
  DZD886 
 • Chassinummer
  340337 
 • Kw / hk
  60 / 82 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Galon 
 • Färg
  Röd 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Behöver en mekanisk genomgång av bromsar och dylikt, är uppstartad men ej körd.

 • Skick interiör:

  Originalinredning i bra bruksskick behöver rekond och nya mattor. Hål i förarsätets ryggstöd samt i innertak.

 • Skick exteriör:

  Karossen har en del rost, på vänstersidan finns småbucklor. Framskärmarna bör bytas . Kromet har angrepp på stötfångarna.

 • Skick helhet:

  En Amazon som är väl värd att göra iordning då det är den eftertraktade sista årsmodellen.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 1991-05-29
Ursprungsbesiktning: 1969-10-01 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1969-10-01
Senast godkända besiktning: 1990-06-27
Besiktigad tom: 1991-10-31
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Ja
Antal ägare: 3

Fakta om modellen

Med Amazon-modellen inledde Volvo Personvagnar AB en ny era där man utmanande de övriga biltillverkare med en vacker kaross, hög säkerhet och trygga vägegenskaper. Debuten skedde 1956 och modellen kom att leva i hela 14 år, sista Amazon tillverkades 1970. Modellserien kompletterade både den äldre PV som den nyare 140-serien under sin levnad. 1969 var Amazonens näst sista produktionsår och bilen ansågs fortfarande attraktiv för Volvokunder genom sin höga förlitlighet och robusta konstruktion. 

121, tvådörrarsversionen, anser många som den mest vackra Amazon-varianten. Med närmast italienskt linjespel – designchefen Jan Wilsgaard lät sig inspireras av dåtidens italienska bilar när han formgav Amazon under tidigt 1950-tal – och i svart lack blir Amazon både sober som elegant på samma gång. Enligt Wilsgaard var även amerikanska bilar och framförallt Kaiser en källa till inspiration.

Den välbeprövade B18-drivlinan med fyrväxlad manuell låda är lätt att serva och underhålla och det finns fortfarande gott om delar till Amazon, även som nyproducerade. 

De första åtta åren tillverkades Amazon på Volvos ursprungliga fabrik Lundbyverken men i och med Torslandaverkens invigning 1964 fasades även Amazon-produktionen över till den helt nya anläggningen. Amazon byggdes även i belgiska Gent och modellen sattes även samman i Halifax (Kanada), Durban (Sydafrika) samt Arica (Chile). 1969 slopade Volvo den tidigare B18-motorn i Amazon till förmån för den nyare och större B20 vilket skänkte extra kraft till en redan stark Volvomodell. Den sista Volvo Amazon tillverkades den 3 juli 1970.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: SJÖBO

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Ted Gryth
+46 705-65 67 27
ted@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-04-13.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG