Visa alla bilder

Armstrong Siddeley Sapphire — 1953

Försiktig och noggrant påbörjad renovering med en fin svensk historik från nyleverans och dessutom lär bilen vara det äldst bevarade Sapphire -exemplaret enligt uppgifter från den engelska märkesklubben.

Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Vettigt och bra objekt med fina materiella förutsättningar för att lyckas med renoveringen."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
10 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15735
ÅSTORP
RESERVATIONSPRIS
Ej uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Vettigt och bra objekt med fina materiella förutsättningar för att lyckas med renoveringen."

Beskrivning

Den levererades ny av Kindwalls i Stockholm på våren 1953. Historiken går att följa med hjälp av gamla registreringsbevis och med noteringar i bilens dokumentation (bild). Den har registrerats in igen på sjuttiotalet och sedan avregistrerats på åttiotalet. Har haft kontakt med föregående ägare Björn (som är författare till den nedskrivna historiken publicerad här som en bild) som i sin tur köpte bilen av Birger på dåvarande Smålands Jaguarservice i Virserum. Och det var den senare som gjorde registreringen på sjuttiotalet. Oavsett finns det mer än tillräckligt med dokumentation för en godkänd ursprungskontroll och även för en registrering i till exempel England, bilens tillverkningsland. Den nuvarande ägaren har haft bilen i över tjugo år och långsamt framskridit med renoveringen, men väljer nu att sälja på grund av sjukdom. Bilen är komplett med alla delar.

Teknisk data

 • Årsmodell/modellår
  1953 
 • Första registreringsdatum
   
 • Avläst mätarställning
   
 • Kw / hk
   
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Skinn 
 • Färg
  Svart/grå 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Många nya motordelar, bland annat vevaxel och kolvar. Blocket bearbetat och borrat. Bilderna visar inte allt i detalj, men alla delar till motorn finns.

 • Skick interiör:

  Renoverad skinninredning och alla inredningsdetaljer finns. Dörrsidorna är i ett fint originalskick.

 • Skick exteriör:

  Karossdelarna är blästrade, grundlackerade och klara, även golvplåtarna. Viss rost finns på skärmarna bak.

 • Skick helhet:

  Komplett och påbörjat renoveringsobjekt i ett fint grundskick och med en dokumenterad svensk historik.

Fakta om modellen

Armstrong Siddeley var ett engelskt, aristokratiskt bilmärke under drygt 40 år, 1919 - 1960. Förutom biltillverkning var företaget känt för högklassiga flygplansmotorer och även flygplan tillverkade av de Havilland i vilken koncern även Armstrong Siddeley ingick. Armstrong Siddeley köptes 1959 av Rolls-Royce, som redan ett år senare lade ner biltillverkningen. Flygmotorer tillverkas dock fortfarande, i samma fabrik, under namnet Rolls-Royce. Sapphire-modellen var tillgänglig i flera olika karossversioner och byggde på en X-ram med en karosstomme av ask. Huvar och dörrar är av aluminium. Inget större bekymmer med rost, alltså. Den hade en sexcylindrig 2-liters toppventilsmotor på 70 hästar, konstruerad för att leverera en jämn och tyst gång. Under 1950-talet konkurrerade Armstrong Siddeley Sapphire med andra lyxbilar från märken som Rolls-Royce och Bentley. Men trots att bilen var känd för sin höga kvalitet och prestanda, såldes den aldrig i lika stor utsträckning som sina konkurrenter. Den höga prislappen på bilen gjorde den oåtkomlig för de flesta köpare.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Åstorp

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Peter Sundfeldt
+46 0705-38 80 22
peter@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-04-13.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG