Visa alla bilder
Visa film

Volvo Amazon 121 B18 — 1962

Rostfri pastellblå norrlandsbil, låg körsträcka på drygt 9 000 mil och försiktigt finrenoverad med många nya och professionellt renoverade delar av de bästa händer och huvuden – dessa var med i konstruktörsarbetet och på linan back in the day at Volvo.

Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Sällsynt fint originalutförande, första årsmodellen med B18-motorn, enfärgad kaross och sista årsmodellen med många av de gamla snygga detaljerna som uppskattas av entusiasterna. Nybilsfeeling i körkänslan."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
148 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16877
BOHUS
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volvo Amazon 121?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Sällsynt fint originalutförande, första årsmodellen med B18-motorn, enfärgad kaross och sista årsmodellen med många av de gamla snygga detaljerna som uppskattas av entusiasterna. Nybilsfeeling i körkänslan."

Beskrivning

Nuvarande ägare, två pensionärer som arbetat som fordonslärare och på Volvo med att bygga PV- och Amazon-bilar har haft som projekt från 2019-2022 att återställa denna fina bil till sin forna glans. Utgångsmaterialet var en särskilt fin och rostfri fyrdörrars originalbil som såldes ny i Luleå och som sedan rullat i Överkalix-trakten till mitten av sjuttiotalet då den ställdes undan till förmån för en ny bil. Bilen togs fram igen 2003 och startades, servades och kördes till besiktningen för att sedan användas några år som sommarbil tills den ställdes undan igen 2008. 2018 fick nuvarande ägare nys om bilen via en Volvoklubb i Luleå och tog den till Göteborg för att snygga till den. Den startades upp och provkördes, innan han bestämde sig för att satsa på en ny lackering i originalkulör kod 67-1, Pastellblå. Som alltid när man gör i ordning en bil så är det svårt att sätta gränser för sina ambitioner. Motorn helrenoverades med bland annat nya lager, ringar, kamaxel, lyftare, drev, koppling och renoverad förgasare. Växellådan gjordes av experterna hos Volvoklubben i Köping och bromsarna fick nya cylindrar och slangar och rör. Ny tank, avgassystem, strålkastare, lampor och gummilister runt rutor och dörrar. Och nya kromlister, förstås. Stötfångarna är original liksom fälgarna med nya däck. Inredningen kommer från VP Autoparts med nytt innertak, ny sätesklädsel i originalutförande och nya kantlister. Sammanlagt är det nedlagt en rejäl summa i nya delar och lackering. Till detta kommer ungefär 400 arbetstimmar, men det har varit ett rent nöje enligt ägarna. För dem är det resan som är nöjet, inte målet, så det får någon annan möjlighet att njuta av nu.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1962/1962 
 • Första registreringsdatum
  1961-01-01 
 • Avläst mätarställning
  9 0131 km  
 • Kw / hk
  55 / 75 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Tyg/vinyl 
 • Färg
  Pastellblå 67-1 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Bilen är tekniskt i nära nyskick med renoverad motor, växellåda, koppling och bromsar. Motorutrymmet utstrålar också till sitt yttre samma nykänsla. Senaste godkända besiktningen och därmed också den sista gjordes 2024-02-21.

 • Skick interiör:

  Hel och fräsch inredning där instrumentpanelen med stoppning och alla detaljer är orörda original, liksom dörrsidorna. Ny klädsel och mattor tillsammans med en i övrigt välskött och välbevarad interiör och en låg körsträcka, då blir det vackert.

 • Skick exteriör:

  Karossen är plåtmässigt orörd, alla paneler/ytor runtom är original utan skador eller lagningar. Skärmkanter, innerskärmar och sandplåtar likaså. Det är bara lacken som naturligtvis är ny.

 • Skick helhet:

  Sällsynt fint exemplar av Jan Wilsgaards mästerverk som av många anses som en av Volvos vackraste bilar. Här dessutom med fyra dörrar i rätt årsmodell och med den då nya pigga B18-motorn och 4-växlad låda. Bilen ger direkt ett påkostat och positivt professionellt helhetsintryck.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2024-03-11
Ursprungsbesiktning: 1961-01-01 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1961-01-01
Senast godkända besiktning: 2024-02-21
Besiktningsbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 4

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Bohus

Kontakta besiktningsman/handläggare för att boka en tid för visning:

Peter Sundfeldt
+46 0705-38 80 22
peter@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2024-04-04.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG