Visa alla bilder
Visa film

Daimler Sovereign 4,2L — 1982

Daimler är en Jaguar för gentlemän. Elegans, värdighet och kraftfull motor. Besiktad och körklar för sommarens resor.

Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Välhållet intakt exemplar som genomgick en renovering på 1990-talet. Körklar för sommarens utflykter."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
40 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16852
KRISTINEHAMN
RESERVATIONSPRIS
Ej uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Daimler Sovereign?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Välhållet intakt exemplar som genomgick en renovering på 1990-talet. Körklar för sommarens utflykter."

Beskrivning

Bilen kom enligt uppgift till Sverige som flyttgods 1989. Enligt samma uppgiftslämnare konverterades bilen under 1990-talet till vänsterstyrning. Samtidigt genomgick den en större renovering, då den fick nya framskärmar och hellackerades. Se separat bild från renoveringen. Bilen har haft 5 brukare i Sverige. Nuvarande ägare köpte bilen som entusiastfordon, körde ca 600 mil med den under sommaren till bilträffar och på semesterresa. Han hade länge drömt om att äga just en Daimler och säger att bilen motsvarade förväntningarna. Han har dock begränsat med garageplats och låter därför bilen gå vidare till nästa entusiast. Skattebefriad veteranbil, godkänd av svensk bilprovning fram till 2024-09-30.

Nuvarande miltal är okänt. Mätaren har någon gång stannat och har stått på samma siffror hos bilprovningen sedan 2015. Till bilen medföljer 4 original aluminiumfälgar som kan bli fina med polering och lack, samt lite servicedelar. Även Jaguar verkstadhandboksbok medföljer.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1982/1982 
 • Första registreringsdatum
  1989-10-17 
 • Avläst mätarställning
  111690 km 
 • Kw / hk
  151 / 205 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Automat 
 • Klädsel
  Läder 
 • Färg
  Mörkröd 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Rak sexcylindrig motor på 4,2 liter med Bosch L-Jetronic insprutning, uppgiven effekt 205hk. Borg Warner automatlåda. När vi plockade fram bilen hade den inte varit ute på hela vintern. Ändå var den mycket lättstartad. Den gick väldigt fint i motor och växellåda. Takluckan har osäker funktion. Vi testade ej. Enligt ägaren fungerar elmotorn, men luckan kärvar lite och behöver översyn.

 • Skick interiör:

  Jaguars omtyckta läderklädsel, här i en ljus kulör. Skinnet är lite nött på förarstolen, se bilder. Finns en liten skada på innertaket vid tackluckan. Inredningen har mindre bruksslitage och är i gott skick för sin ålder. Något mjuk stoppning i förarsitsen. Regleringen till stolens höjdfunktion behöver översyn.

 • Skick exteriör:

  Proffsigt omlackerad på 1990-talet. Lacken har klarat sig bra. Finns normalt med stenskott i fronten och efter trösklar. Samt några få bubblor i lacken, på bagagelucka och vid takluckan. Dock inget som är speciellt utmärkande. Se bilder.

 • Skick helhet:

  Mycket gott bruksskick. Det märks att det varit få och intresserade ägare. En bil som har Jaguar-utstrålningen bevarad.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2023-06-07
Ursprungsbesiktning: 1989-08-22 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1989-10-17
Senast godkända besiktning: 2022-09-12
Besiktigad tom: 2024-09-30
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 5

Fakta om modellen

Daimler Sovereign, vad är det för något? Sovereign betyder regent eller suverän. I bilvärlden handlar det om Daimler och Jaguar. 1960 köpte Jaguar upp brittiska Daimler Motor Company. När Jaguar 1968 presenterade sin nya modell XJ6 så fanns den i olika utrustningsnivåer.

De lite lyxigare hette Sovereign och de riktigt lyxiga såldes under märket Daimler. Förutom utrustningsnivån kan man lätt skilja en Daimler från en Jaguar genom överdelen på kylargrillen samt handtaget på bakluckan – en Daimler har krusiga kanter medan en Jaguar har raka.

Daimler Sovereign följde sedan Jaguar XJ6 genom åren. Serie 2 kom 1973 och innebar en mindre ansiktslyftning av fronten med ny stötfångare p g a lagkrav i USA. Även instrumenteringen ändrades något.

Nästa ansiktslyftning kom i och med serie 3 som introducerades 1979. Då fick bilen en större yttre uppfräschning signerad designhuset Pininfarina. Man lät göra en rad ändringar på karossen, mest utmärkande var att de kromade stötfångarna fått ge vika för nya gummiklädda stötfångare. Samt att ventilationsrutorna i dörrarna nu helt slopades.

Maskinellt fick 4,2-litersmotorn den bränsleinsprutning av typ Bosch L-Jetronic som introducerats året innan på USA-marknaden för att möta hårdare utsläppskrav. Serie 3-motorn hade också nya kolvar som medgav högre kompression och effekten ökade från 172 till 205 hk. Automatlådorna var fortsatt Borg Warner 65/66 för de sexcylindriga modellerna,

men manuell växellåda väljas utan extra kostnad. Totalt tillverkades 177 243 exemplar av XJ serie 3.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Kristinehamn

Kontakta besiktningsman/handläggare för att boka en tid för visning:

Mathias Casserlund
+46 736 12 60 28
mathias.casserlund@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2024-04-04.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG