Visa alla bilder
Visa film

SAAB 99L 2,0 — 1974

Lågmilad, ovanligt välbevarad och välskött 99:a från en tidig årgång med det som anses vara fabrikens egen tvålitersmaskin. Dessutom i en lite ovanligare konfiguration. Hela bilen, alltså.

Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Snygg, omsorgsfullt välvårdad och en påtagligt representativ 99:a."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
72 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15693
LIDKÖPING
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande SAAB 99L?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Snygg, omsorgsfullt välvårdad och en påtagligt representativ 99:a."

Beskrivning

Den levererades ny i april 1974 till en mycket medveten man i Alingsåstrakten. Han lät rostskydda bilen så noggrant att den nuvarande ägaren har fått sanera bagageutrymmet för att överhuvudtaget kunna använda det. I tillägg var bilen inte ens utsatt för regn och i synnerhet inte vinterväglag av den här förstaägaren, som vi idag har att tacka för bevarandet av en representativ och lite ovanligare 99:a med både automatlåda och fyra dörrar. Han sålde den i juni 1999 till en man utan samma ordningssinne och medvetenhet. Denne brukade bilen lite tuffare i några månader under en sommar och höst – därav ett par småskador – och den nuvarande ägaren lyckades lyckligtvis och av en tillfällighet helt enkelt snabbt rädda bilen från en förmodad snar undergång. Sedan dess har den vårdats enligt den första ägarens modell med endast sparsamt brukande under sommarhalvåret. Bilen har en "avvikande miltalshistorik" enligt databasen, men det rör sig om en felaktig enhetsnotering vid ett besiktningstillfälle då det blev mil istället för kilometer. Den verifierade och riktiga körsträckan är idag 4 917 mil.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1974/1974 
 • Första registreringsdatum
  1974-04-11 
 • Avläst mätarställning
  49 171 km 
 • Kw / hk
  70 / 95 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Automat 
 • Klädsel
  Tyg 
 • Färg
  Mörkblå 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Motor, låda och bromsar känns homogena i sin funktion tillsammans och det typiska motorljudet för modellen är tydligt närvarande. Nyrenoverade bromsar och nya bromsdetaljer med originaldelar från SAAB-klubbens lager.

 • Skick interiör:

  Fin och väldigt blå originalklädsel tillsammans med original gummimattor och snygg blå golvmatta. Innertaket är nytt och monterat med urtagna rutor. Bilglasfirman gjorde helt enkelt ett garage-hembesök när det var dags att montera innertaket. Fin service.

 • Skick exteriör:

  Originallack i ett fint och välputsat skick. Ett liten skada på bakluckan och en repa på vänster bakskärm finns som en hälsning från en tidigare ägare. Nya Hankook-däck på fina originalfälgar.

 • Skick helhet:

  Ovanligt välbevarad Trollhätte-klassiker med en fin historik i ett fantastiskt skick, och dessutom med en uppseendeväckande låg körsträcka, men ändå med tillräckligt många motionsmil varje år för att bilen ska må bra.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2022-06-03
Ursprungsbesiktning: 1974-04-04 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1974-04-11
Senast godkända besiktning: 2022-06-09
Besiktningsbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 3

Fakta om modellen

SAAB 99 tillverkades mellan 1968 och 1984 och fick 1972 en vidarekonstruerad och starkare tvålitersmaskin som ersättning till den – får man ändå säga – inlånade Triumphmotorn som suttit i se'n introduktionen. 1974 förbättrades säkerhetsutrustningen med bland annat de nya stötfångarna som egentligen dikterades av amerikanska säkerhetskrav. Trots att SAAB 99 var en populär bil i Sverige och resten av Europa, lyckades den inte riktigt slå igenom på den amerikanska marknaden. Den var oavsett en milstolpe för SAAB, och den banade vägen för många av företagets senare modeller, inklusive SAAB 900 som blev en större succé. SAAB 99 var en symbol för svensk kvalitet och innovation och dess betydelse för svensk bilindustri kan inte överskattas.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Lidköping

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Peter Sundfeldt
+46 0705-38 80 22
peter@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-03-30.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG