Visa alla bilder
Visa film

SAAB 96 V4 — 1967

Välbevarad lågmilar-96:a och dessutom med bara två brukande ägare. En tidig V4:a i ett värdigt och fint representativt skick.

Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Fin lokal och nära proveniens och en SAAB-klassiker att vårda med ansvar."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
95 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15694
TIDADOLM
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Fin lokal och nära proveniens och en SAAB-klassiker att vårda med ansvar."

Beskrivning

Den levererades ny som den första årsmodellen av SAAB 96 med Fords licenstillverkade V4:a till polissekreterare Sonja i Tidaholm i augusti 1967. Hon körde mycket sparsamt och sannolikt sällan på vintern heller. Bilen hade rullat drygt 3 000 mil när hon 1991 överlät 96:an till sin väninnas dotter Gun-Britt, det vill säga den nuvarande ägaren. Hennes man Evert var inte sen med att ta bilen under ett välvårdande och entusiastiskt beskydd. En röd namnskylt under huven visar vem som gärna höll ordning på grejorna. Tillsammans har de brukat bilen under sommarhalvåren, men inte kommit upp i mer än totalt drygt 4 900 mil. En välvårdad 96:a i ett sällsynt trevligt skick med totalt två ägare och med den låga vindrutan som kännetecknade just den första årsmodellen med V4-motorn.

Teknisk data

 • Årsmodell/modellår
  1967/1967 
 • Första registreringsdatum
  1967-08-28 
 • Avläst mätarställning
  49 755 km 
 • Kw / hk
  48 / 65 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Tyg/vinyl 
 • Färg
  Ljusgul 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Motorn känns och låter som om den vore nylevererad. Inga ventiltick och inga lagerljud, bara en klassisk SAAB V4-sång. Man kan dock ana ett litet vattenpumpsljud på tomgång. Frihjulet funkar fint och inga missljud från framvagnen vid cirkelkörning med fulla rattutslag.

 • Skick interiör:

  Välbevarad inredning med tyg och vinyl i ett oslitet och fin skick. Original gummimattor och ett fräscht innertak. Förmodligen är det bränslemätarens jordning som gör att mätarens reservlampa lyser och att nålen hoppar.

 • Skick exteriör:

  Omlackerad i originalkulör på nittiotalet med några överlackeringar av skruv och några färgstänk. I övrigt en fin lack och ett väldigt snyggt och presentabelt yttre. Hål för backljuset på vänster bakskräm syns, den originalmonterade backlampan försvann tyvärr vid lackeringen. En likadan lampa bör inte vara så svår att hitta i SAAB-kretsarna.

 • Skick helhet:

  Mekanisk känsla i nyskick och bortsett från en äldre omlackering är det här en bil med en härligt orörd originalutstrålning.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2022-09-15
Ursprungsbesiktning: 1967-08-28 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1967-08-28
Senast godkända besiktning: 2018-06-13
Besiktningsbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 2

Fakta om modellen

Saab 96 V4 introducerades 1967 som en ersättning för den äldre tvåtaktsmotorn som Saab tidigare hade använt i sina bilar. V4-motorn på 1,5 liter var utvecklad av Ford och var på sin tid kompakt och lätt, och hade en effekt på 65 hästar. Med V4-motorn kunde Saab förbättra 96/95:ans prestanda och bränsleekonomi, samtidigt som den hade en mer lättkörd, modern och därmed trevligare vardagskaraktär än den gamla tvåtaktsmotorn. Under åren genomgick V4:an flera förbättringar och utvecklades till en modernare maskin. Modellen var i produktion ända fram till 1980. Idag är den en eftertraktad klassikerbil och är uppskattad av entusiasterna, kanske främst för sin unika design, teknik och i viss mån fina prestanda. Saab 96 V4 var också en populär bil inom motorsport, mest i rally. Bilen blev känd för sin pålitlighet och vägvinnande egenskaper i rallyskogarna och vann flera framgångar i olika rallytävlingar runt om i världen. De mest kända Saab 96 V4-förarna var Stig Blomqvist och Per Eklund.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Tidadolm

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Peter Sundfeldt
+46 0705-38 80 22
peter@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-03-30.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG