Visa alla bilder
Visa film

Ford Falcon Sprint V8 289cui (FIA App K) — 1964

Klassisk Ford Falcon Sprint. Appendix K godkänd och körklar för midnattsolsrallyt 2023.

Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Besiktad och godkänd för trafik på allmän väg. Racefärdig och godkänd enligt FIA International "App K" historisk racing. Bättringsmålning av skärmkanter och trösklar rekommenderas."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
267 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15665
ARVIKA
RESERVATIONSPRIS
Ej uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Besiktad och godkänd för trafik på allmän väg. Racefärdig och godkänd enligt FIA International "App K" historisk racing. Bättringsmålning av skärmkanter och trösklar rekommenderas."

Beskrivning

Ford Falcon Sprint som kom till Sverige 2008. Den har haft 2 brukare i Sverige. Föregående ägare påbörjade bygget för att få bilen godkänd enligt App K, vilket färdigställes av nuvarande ägare under 2021. Bilen deltog i Midnattsolsrallyt 2022. Bilen har gått totalt 2 rallytävlingar & 2 hillclimbs. Bilen är mekaniskt påkostad och helt genomgången.

Vägmätaren går ej att läsa av. Den är registrerad som T71ZO Standardrallybil.

Ägaren avyttrar bilen till förmån för ett annat, pågående rallyprojekt.

Teknisk data

 • Årsmodell/modellår
  1964/1964 
 • Första registreringsdatum
  2009-05-29 
 • Avläst mätarställning
  27320 km  
 • Kw / hk
  121 / 165 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Rallystolar & aluminumdörrsidor. 
 • Färg
  Blå metallic med sliverfält 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Utrustad med 289cui V8-motor, nybyggd 2020-2021 och beräknas ligga på ca 300hk. Borg-Warner T-10 växellåda. Nya 4-kolvs bromsok fram, trummor bak. Brandsläckningssystem i motorrum. Bakaxel limited slip Richmond gear 3.50. Bilsteindämpare runt om. 2 uppsättningar hjul medföljer. Nästan nya Hankook grusdäck på Minilite 15x5,5 tum alufälgar & äldre Michelin WRC vinterdäck med 7mm dubb. Se bilder. Renoverad kylare med extra elfläkt.

  Lättstartad motor. Tekniskt i ett normalt fungerande rallyskick.

  Se bifogad PDF-fil där ägaren presenterar hela det tekniska receptet på motor och drivlina. Klicka här!

 • Skick interiör:

  Inredningen är strictly business, ändamålsenligt för sitt syfte och i totalt avsaknad av ljuddämpning. Aluminium dörrsidor. Störtbåge. Se bilder.

  FIA godkända sexpunktsbälten och stolar.

 • Skick exteriör:

  Äldre lackering med märken, skav, bättringar och någon mindre krackelering. Väl fungerande för sitt ändamål. Se bilder. Krom och blanklister i bra bruksskick. Rak i karossen med normal passform på huv och dörrspalter. Utvändig snabböppning på bagagelucka och motorhuv. Grusblästrade skärmkanter, och i viss mån trösklar, som gett upphov till ytrost. Se bilder.

 • Skick helhet:

  Bilen är i ett normalt skick för sitt användningsområde.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2021-01-18
Ursprungsbesiktning: 2008-06-04 (regbes) (Ombes:20141218)
Datum i trafik första gången: 2009-05-29 (640101)
Senast godkända besiktning: 2021-03-24
Besiktningsbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 5

Ägarens kommentar

Jag byggde bilen för att köra midnattsolsrallyt 2021. Det var en kamp mot klockan att hinna få bilen klar och godkänd av FIA för historisk racing. Tyvärr ställdes rallyt in 2021, så vi fick vänta till 2022. Då kördes bilen med startnummer 16 . Den är godkänd enligt Appendix K, Class CT10 (period F 1962 -1965) för både nationellt och internationellt tävlande i racing, backtävling och rally.

Fakta om modellen

Ford Falcon Sprint var en högpresterande version av Ford Falcon, en bilmodell som tillverkades av Ford Motor Company i USA från 1960 till 1970. Falcon Sprint introducerades 1963 som en del av andra generationens Falcon-modellserie.

Falcon Sprint var en av de första bilarna som kom att bli en del av muskelbilsperioden i USA. Dess högpresterande motor och sportiga utseende lockade många köpare som var ute efter prestanda. Falcon Sprint anses vara en av de mer ikoniska muskelbilarna från 1960-talet.

Under åren som följde fick Falcon Sprint en rad mindre förändringar och uppgraderingar, inklusive nya motoralternativ och stylinguppdateringar. Modellen fortsatte att tillverkas fram till 1970, då den ersattes av Ford Maverick.

Idag är Ford Falcon Sprint en eftertraktad bil för samlare och entusiaster av muskelbilar. Dess höga prestanda och ikoniska design har gjort den till en eftertraktad klassiker på bilmarknaden.

För svenskar intresserade av historisk racing är Ford Falcon Sprint mest förknippad med legendariska Kungens kurir, Bosse Ljungfeldt. Bosse körde en av de 8 fabriksbyggda Falcon Sprint. Med startnummer 49 var han snabbast på samtliga specialsträckor i Monte Carlo-rallyt 1964. Han vann sin klass och blev totalt tvåa i tävlingen. 1964 hade man nämligen uppfunnit en ny regel som innebar att ju större cylindervolym, desto snabbare måste köra man för att vara prickfri. Cylindervolymsregeln gjorde att det bara räckte till en andraplats efter Paddy Hopkirk, i en Mini Cooper S.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Arvik

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Mathias Casserlund

mathias.casserlund@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-03-30.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG