Visa alla bilder

Svalan/NSU 251 OSL — 1952

En trevlig och mycket intressant mc i fint skick och näst intill i originalutförande.

Nisse Brandt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Välbevarat exemplar av NSU 251 OSL."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
33 500SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16360
GÄVLE
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Svalan/NSU 251 OSL?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Nisse Brandt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Välbevarat exemplar av NSU 251 OSL."

Beskrivning

Detta exemplar av Svalan modell 25 är i princip en NSU 251 OSL som plockades ihop av fabriken Svalan i Falun -51 som -52 års modell. Den 4 jan 1952 blev den här motorcykeln registrerad och såldes till en man som var skogsarbetare i Arjeplog. På grund av väder och väglag i Norrbotten så blev det inte mycket åkande med motorcykeln men mannen fick ihop runt 2000 mil fram till 1959 då cykeln ställdes av. Nuvarande ägare köpte motorcykeln för cirka 20 år sedan. Han hämtade hem den och en renovering påbörjades omgående. Motorn lämnades till Stigs Motor som gjorde vad som behövdes med denna. Hela motorcykeln var penselmålad med svart färg, till och med fälgarna och tanken. Planen då var att montera ned motorcykeln och lackera om den men efter ett tips om ett bra färgborttagningsmedel så lyckades ägaren, med några veckors arbete få bort all den målade färgen och originallacken tittade fram. Till ägarens förvåning inklusive några Svalanexperter, så visade det sig att just detta exemplar var randat på fälgar och tank med Faluns egen röda kulör. Detta exemplar är i originalutförande förutom baklyset som inte fanns vid inköpet. Svalan dekalerna på tanken monterades som den hade vid leverans 1952. Cykeln har brukats cirka 200 mil sedan nuvarande ägare renoverat motorcykeln men de sista åren har den stått still så en uppstartservice är att rekommendera innan den tas i bruk igen.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1952/1952 
 • Första registreringsdatum
  2009-05-01 
 • Avläst mätarställning
  20848 km 
 • Kw / hk
  11 / 15 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
   
 • Färg
  Svart 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Enligt ägaren fungerar allt på Svalan. Motorn går bra men en uppstartsservice kan vara bra med tanke på att den stått stilla ett tag.

 • Skick exteriör:

  Originallack i något slitet skick. Motorcykeln behöver en upputsning efter lång tids förvaring.

 • Skick helhet:

  Ett trevligt och tämligen orört objekt i ett bra skick.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2017-04-09
Ursprungsbesiktning: 2009-04-03 (regbes)
Datum i trafik första gången: 2009-05-01
Senast godkända besiktning: 2015-05-02
Besiktigad tom: 2017-05-31
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Ja
Antal ägare: 1

Fakta om modellen

Redan 1924 började fabrikören John Eriksson, bördig från Österfärnebo, att sälja cyklar med namnet Svalan i Falun. Till en början köpte han delar och det var mest sammansättning av dessa man sysslade med men under 1930-talet började man tillverka både cyklar och lättviktare helt i egen regi.

På 50-talet fanns det cirka 80 anställda vid fabriken och man tillverkade nu också en egen moped. Den hette Svalette och den hade bensintanken inbyggd i ramen. Detta framhölls i reklamen som en stor fördel jämfört med en lös tank.

Motorcykelepoken i Falun blev cirka 20 år lång och varade från 1939 och fram till slutet av 50-talet.

Det finns fortfarande ett antal Svalanmotorcyklar som än idag rullar på vägarna. Många av dessa upprustade av entusiaster som vårdar dem ömt.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Gävle

Kontakta besiktningsman/handläggare för att boka en tid för visning:

Nisse Brandt
+46 707 50 89 99
nisse@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2024-03-21.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG