Visa alla bilder
Visa film

Mercury Montclair Turnpike V8 6.3 — 1958

Amerikansk lyx från det klassiska bilåret 1958, då inget sparades på när det gäller design, kulörer, krom, glas och spännande lösningar.

Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"En härlig amerikanare som inte lämnar någon oberörd. Vagnen är i ett fint bruksskick men som nu behöver omvårdnad och service, för att återigen kunna bli den stolta glidarbil den är."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
100 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15649
HÄLLEFORSNÄS
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Mercury Montclair Turnpike?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"En härlig amerikanare som inte lämnar någon oberörd. Vagnen är i ett fint bruksskick men som nu behöver omvårdnad och service, för att återigen kunna bli den stolta glidarbil den är."

Beskrivning

Våren 2014 importerades vagnen till Sverige. Det var en drömvagn för ägaren. Mycket tid och energi lades på att få vagnen i det skick han önskade. Bl.a. gjordes en motorrenovering.

Senaste besiktning skedde i juli 2016. När bilen kom till Sverige stod mätaren på 53.008 Miles, nu är mätarställning 53.174 Miles. Vilket betyder att vagnen endast kördes ca 270 Mil efter att den kom hit. Därefter har bilen tyvärr blivit stående i garage.

Bilen är utrustad med dragkrok och luftfjädring (Air-Lift) i bak.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1958/1958 
 • Första registreringsdatum
  2014-06-16 
 • Avläst mätarställning
  53174 miles 
 • Kw / hk
  243 / 330 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Automat 
 • Klädsel
  Vinylklädsel med tygmattor 
 • Färg
  Ljusblå 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Vårvintern 2017 gjordes en motorrenovering av Custom Racing i Örebro. Dåvarande ägare gjorde också en hel del eget arbete med bl.a. genomgång och målning av underrede. Bilen gick inte att starta vid besiktning men motorn gick runt. Ny ägare bör göra en genomgång och service, då bilen har stått en tid.

  Både vad gäller tidigare ägares insatser, information samt av det som kunde ses vid besiktning, förefaller kaross och underrede vara i ett fint skick men med anledning av bilens ålder och delvis okända historik kan inga garantier ges.

  Vid besiktning kunde viss elektrisk utrustning provas och allt förefaller fungera men behöver översyn och service.

 • Skick interiör:

  Hel soffa fram och bak, vilka förefaller vara omklädda. Dörrsidor och tak troligen i originalskick. Tygmattor på golv. Instrumentbräda och instrument samt olika reglage är i original men olika mätare och utrustning har eftermonterats.

 • Skick exteriör:

  Fin ljusblå kulör med benvit randning och mycket krom. Förmodligen är vagnen renoverad och lackerad för en del år sedan, i vilken omfattning är svår att bedöma. Såväl lackering som krom och glas är i fint skick men har mindre repor, bulor och visst slitage. Senare skada på vänster framskärm mot dörr. Däcken ser bra ut och samtliga navkapslar finns. Många spännande detaljer och ett fyrverkeri i designlösningar från 50-talets sista år. Bagage och motorrum i rent och snyggt skick.

 • Skick helhet:

  En mycket trevlig och påkostad vagn för sin tid. Den har blivit stående sedan 2017 och är verkligen värd att få komma ut på vägarna igen. I grunden en väl omhändertagen klassiker som med genomgång och service kommer att glädja ny ägare och alla andra som ser den komma glidande.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2014-06-16
Ursprungsbesiktning: 2014-05-21 (regbes) (Ombes:20160517)
Datum i trafik första gången: 2014-06-16 (580101)
Senast godkända besiktning: 2016-07-08
Besiktningsbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 2

Fakta om modellen

Mercury blev ett nytt märke hos Ford 1938. De ville ha en vagn mellan Ford och Lincoln, som kunde konkurrera med Buick och Oldsmobile som ju fanns mellan Chevrolet och Cadillac, hos huvudkonkurrenten GM.

Mot slutet av 50-talet när Ford hade sin nya Edsel på G, beslöt man sig för att knuffa Mercury uppåt i värdekedjan närmare Lincoln. Till 1957 tog de så fram en ny modell Turnpike. Det var en uppgradering av Montclairversionen och fanns som två- och fyrdörrars hardtop samt cabriolet. Motorer erbjöds med 6,0 - 7,0L. De var utrustade med Merc-O-Matic automatisk växellåda och dåtidens elektriska lyxutrustning. Elektriska fönsterhissar och t.o.m. en bakruta som kunde fällas ner, kallad Breezeway samt tryckknappsautomat etc.

Mycket av design och olika detaljer andades den "rymd- och raketålder" världen var inne i då. Vagnarna var och mycket riktigt rikligt utrustade med mycket krom och ljusarrangemang. Det blev bara två årsmodeller. Mot slutet av 50-talet blev det ju sisådär för Ford, bl.a. med den nya modellen Edsel som floppade. Samtidigt hade krom och fenhysterin nått vägens ände och relativt snabbt ställdes bilproduktionen om till en mer avskalad och kompakt design. En Mercury Montclair Turnpike är en av den tidens verkliga designklassiker med extra allt.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Hälleforsnäs

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Tore Thallaug
+46 705 90 23 65
tore@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-03-16.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG