Visa alla bilder
Visa film

Austin Vanden Plas Princess Mk II 3.0 — 1963

En sober brittisk aristokrat i originalskick, med få ägare, få mil och känd historik.

Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"En doft av genuin brittisk bilbyggarkonst, som i stora delar är i originalskick och väl omhändertagen genom åren. Alla dokument tyder på att den endast har 8765 lugna mil bakom sig, varav merparten i Hälsingland."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
51 009SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15556
HUDDINGE
RESERVATIONSPRIS
Ej uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Austin Vanden Plas Princess Mk II?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"En doft av genuin brittisk bilbyggarkonst, som i stora delar är i originalskick och väl omhändertagen genom åren. Alla dokument tyder på att den endast har 8765 lugna mil bakom sig, varav merparten i Hälsingland."

Beskrivning

Sedan nuvarande ägare förvärvade bilen 2021 har han gjort ett antal uppdateringar: Renoverat träinredning. Framsätena är omstoppade för bättre komfort, för att förhindra sprickbildning i skinn och sömmar. Säkerhetsbälten fram monterade

Motorrum allmänt uppsnyggat. Topplock renoverat med inslipade ventiler, Ny kopplingslamell och nytt avgassystem. Ny bensinpump och elektronisk tändning Växelströmsgenerator (med originalutseende). Bromsar helrenoverade (med renoverade ok) fram. Kopplingshydraulik renoverad, huvudcylinder och slavcylinder.

Dessutom, nytt reservdäck, ny matta i bagagerum, ny hastighetsmätarvajer.

Enligt dokument byggdes 7.901 Mk II 1961-1963, varav 467 LHD. Färgkombinationen Black med Champagne Beige inredning och manuell växellåda byggdes i 23 exemplar - osäkert fördelning RHD/LHD men det är ingen dussinbil.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1963/1963 
 • Första registreringsdatum
  1963-07-02 
 • Avläst mätarställning
  87647 km 
 • Kw / hk
  88 / 120 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Skinn 
 • Färg
  Svart 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Startar lätt och har en fin och jämn gång. Alla oljlor, vätskor och filter är nyligen bytta. Treväxlad med överväxel på tvåan och trean. Funktionen är i original en version med varvtalskännare och kickdownfunktion som kräver viss tillvänjning och teknik. Funktionen har nu förenklats för modern trafik med en manuell manövrering av överväxelfunktionen. Alla originaldelar finns kvar och medföljer.

  I övrigt framstår bilen som väl fungerande och mycket är ju åtgärdat. Fin undertill och inga tecken på rostskador. Underredet dock inte ordentligt kontrollerat vid denna besiktning.

 • Skick interiör:

  En härlig sober interiör, Champagne beige, med fint trä, välbevarat skinn, tjocka mattor, trevlig belysning och picknickbord. Innertak i likaledes fint skick Självklart spår av användande i 60 år men ett stillsamt och värdigt sådant. Ventilations rutor fram och bak.

 • Skick exteriör:

  Solid svart lackering som förefaller vara i originalutförande. Även krom och glas förefaller vara original. Det finns repor, någon buckla på stötfångarhorn och navkapsel. Det går inte heller att utesluta någon lagning under dess 60-åriga historia men det är inget som är påtagligt eller syns.

 • Skick helhet:

  En trivsam klassiker i ett brittiskt sobert utförande med lyxambitioner, som bjuder på en återhållsam lugn och stabil färd. Det här exemplaret har en fin färgkombination, har levt ett stillsamt liv och fått en rejäl genomgång och uppdatering de senaste åren. Nu dags för ny ägare att glida fram i en härlig 60-talare med genuin svensk historik.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2020-03-26
Ursprungsbesiktning: 1963-07-02 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1963-07-02
Senast godkända besiktning: 2018-05-19
Besiktningsbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 4

Fakta om modellen

Modellen baserade sig på Austin A88 och senare A110, och karossen var ritad av Pinin Farina (senare kallad Pininfarina) och såldes även till Fiat, Lancia och Peugeot. Britterna använde denna karossform för modellerna från Austin, Morris, MG, Riley och Wolseley, och dessa modeller hade olika motorer, teknik och utrustning, vilket kännetecknade den klassiska 60-talsstilen.

Vår modell och version presenterades ursprungligen 1959 som Austin Princess 3 Litre, men från 1960 under eget namn, Vanden Plas 3 Litre. Skillnaden mellan denna och en standard Austin A99 var att Vanden Plas-versionen hade en mycket lyxigare inredning med rikligt med trä, skinn, tjockare mattor och picknickbord i baksätet. Exteriört hade den även en annan grill och mer krom.

Som en kuriosa kan nämnas att H.M. Queen Elisabeth II ägde en av endast sju tillverkade Estate-modeller, en trevlig herrgårdsvagn med bland annat plats för hennes Corgi-hundar. Modellen tillverkades mellan 1959-1964 i 12 700 exemplar. År 1964 kom en uppdaterad version, Vanden Plas 4 Litre, med en motor från Rolls Royce och modifierad bakdel utan fenor. Den tillverkades fram till 1968.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Huddinge

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Tore Thallaug
+46 705 90 23 65
tore@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-03-16.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG