Visa alla bilder
Visa film

Saab 900 Solstad Transport 2,0 L — 1998

En klassisk kombination, Saab och Solstad, vilket betyder en praktisk transportbil med personbilskomfort. Här i ett fint originalskick med en ägare och endast 2.883 mil.

Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"När de här transportvagnarna började dyka upp på våra vägar för drygt 35 år sedan, fick de mycket uppmärksamhet och blev populära. Idag har många av dessa vagnar brukats väl och börjat försvinna från våra vägar. När en sådan "arbetshäst" dyker upp med en fin historik med en och samma beställare/ägare/brukare, som dessutom har skött om vagnen ordentligt och kört sparsamt - är det mer än noterbart. Är det inte en sådan här praktisk resurs vi motor- och hobbyentusiaster, drömmer om att få äga?"

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
316 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
17103
TÄBY
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Saab 900 Solstad Transport?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"När de här transportvagnarna började dyka upp på våra vägar för drygt 35 år sedan, fick de mycket uppmärksamhet och blev populära. Idag har många av dessa vagnar brukats väl och börjat försvinna från våra vägar. När en sådan "arbetshäst" dyker upp med en fin historik med en och samma beställare/ägare/brukare, som dessutom har skött om vagnen ordentligt och kört sparsamt - är det mer än noterbart. Är det inte en sådan här praktisk resurs vi motor- och hobbyentusiaster, drömmer om att få äga?"

Beskrivning

Nuvarande ägare, som lät beställa bilen och fick den levererad av Solstad i november 1998, har i över 60 år varit engagerad inom den motorhistoriska hobbyn. Åtskilliga klassiska fordon har passerat genom åren och han ansåg att det skulle vara praktiskt med ett eget fordon, för att transportera såväl objekt som historiska klenoder. Solstad som byggde bl.a. specialbyggda transportfordon för B-körkort, lastförmåga 1700 - 2000 kg och utan andra fartbegränsningar än det normala för vägarna, anlitades. Med Solstads kontakter med Saab, plockades en Saab 900 av bandet för ändamålet. Han nöjde sig med en "vanlig" 2,0L version med fem växlad låda och sedvanliga specifikationer och stolsvärme. Han hade också speciella önskemål om ett smalare flak, än det som byggts tidigare. Allt för att få ett mer lättmanövrerat fordon och för att kunna köra in och ut i sitt garage, Där har för övrigt bilen har tillbringat sin tid, när den inte har brukats för transportkörningar. Nu är mätarställningen 2.883 Mil. Förutom förvaring i garaget, har bilen aldrig brukats på vintern. Det tillsammans med den entusiastiske ägaren, gör att bilen är i ett väldigt fint Saab/Solstad originalskick. På flaket har körts allt från italienska fullblod till ståtliga brittiska aristokrater. Med följer också en ställning i trä, för att kunna transportera en bredare bil, se foto från ägaren. Andra nyttiga prylar som medföljer är: extra nycklar, sex stålfälgar med bultar, lager till pendelaxlar samt oljefilter.

Med bilen följer dessutom en pärm med hela historiken av beställning, byggnation, korrespondens, kvitton, besiktningsprotokoll etc. Kuriosa är att Saab tog bort chassinumret, när bilen togs av bandet och ägaren fick istället sitt förnamn som chassiidentifikation.

Fordonet är besiktigat och körklart. Godkänd lastvikt 1,870 kg. Måtten: 755 cm lång och 226 cm bred, flaket från vinschlådan och bakåt är 415 cm x 177 cm.

Tekniska data

  • Årsmodell/modellår
    1998/1998 
  • Första registreringsdatum
    1998-11-05 
  • Avläst mätarställning
    28,826 km 
  • Kw / hk
    96 / 131 
  • Drivmedel
    Bensin 
  • Växellåda
    Manuell 
  • Klädsel
    Klädsel och mattor i textil 
  • Färg
    Vit 

Skickbedömning

  • Skick tekniskt:

    Startar lät och gick fint i motor och drivlina. Smidig och välfungerande i styrning, koppling, växellåda och bromsar. Upplevdes lättkörd vid provkörning, trots flaket. Inget skrammel eller annat vid normalkörning i villaområde (med fartgupp). Ägaren, som är industrikonstruktör, teknisk kunnig och händig, har skött om bilen. Den får alltid beröm för underrede vid besiktning. Vinsch och luftfjädring för bakparti/flak (höj/sänkbar) fungerar väl. Flaket, lastskydd och ramper etc. är i välbevarat skick.

  • Skick interiör:

    Inredningen är i fint originalskick, hela och bekväma stolar, dörrsidor, paneler, mattor, innertak, instrumentbräda och ratt samt reglage i välbevarat originalskick. All el och alla funktioner fungerar som de skall. En varningslampa lyser för trasig lampa - har alltid lyst, inget fel på någon lampa. Pioneer radio/kasett-spelare. Skyddsmattor i gummi.

  • Skick exteriör:

    Originallackering i fint och blankt skick med stripes, finns en liten lackspricka några cm på förarsida. Glas, gummi, plast och belysningsdetaljer i fint originalskick, så även det blanka. Fina aluminiumfälgar och nyare däck. Motorutrymmet i fint originalskick.

  • Skick helhet:

    De här vagnarna var uppmärksammade när de byggdes och uppskattades för sin funktionalitet och brukbarhet. Solstads byggen är gedigna. Idag, i det här skicket med en relativt unik ägarhistorik, är den här vagnen både ett brukbart transportfordon och en fin klassiker samt en motorhistoriskt intressant vagn.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2024-05-09
Ursprungsbesiktning: 1998-11-04 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1998-11-05
Senast godkända besiktning: 2023-08-17
Besiktigad tom: 2024-10-31
Årsskatt: 3713 Kr
Körförbud: Nej
Antal ägare: 1

Fakta om modellen

Saab kunde under ägaren General Motors utveckla en helt ny 900-modell som såldes med samma modellbeteckning som den tidigare modellen. Den nya vagnen Generation II eller NG för New Generation, tillverkades 1993-1998. Den skiljde sig en hel del från den första Saab 900-generationen men hade också kvar Saab-attribut i designen och halvkombi versioner med 3 eller 5 dörrar. Senare tillkom även en cabriolet. Plattformen hämtades från Opel Vectra, och det innebar tvärställd motor till skillnad från föregångaren. Den nya vagnen fick mycket ros till en början, en fin vägvagn med bra inredning, förarmiljö och bagageutrymme men trångt i baksäte. Efter ett tag dök det upp en del ris också, för barnsjukdomar. Mycket av dessa rättades till under åren och när man klev in i nästa generation och modell 9-3 blev Saabs mellanklassvagn allt bättre.

Soltstad, med grundaren Robert Solstad startade med att bygga om bilar i ett gammalt mejeri i Röke utanför Hässleholm. Första bilen var en Saab 99, som 1987 byggdes om till biltransport. Det blev så småningom direktkontakt och kontrakt med Saab. Även andra bilmärken kom att användas. Det byggdes ambulanser, tidningsbilar, djurambulanser, biltransporter, begravningsbilar och polisbilar mm. De byggde bl.a. också en Saab 9000 kombi åt Bert Karlsson. Företaget flyttade sedermera till nya lokaler i Högsby. Verksamheten expanderade och växte men mot slutet av 90-talet gjorde olika omständigheter att man fick lägga ner. För några år sedan startade man dock om på ny kula , nu i en mindre omfattning, med Robert och hans söner.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Täby

Kontakta besiktningsman/handläggare för att boka en tid för visning:

Tore Thallaug
+46 705 90 23 65
tore@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2024-06-13.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
  • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
  • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
  • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
  • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
  • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
  • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
  • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
  • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG