Visa alla bilder
Visa film

Volkswagen Typ3 Notchback 1500S "Tävlingsbil" — 1964

Perrys fina rallybil som kördes historiska rallyn med på 1990-talet. Registrerad för gatbruk och i ovanligt fint skick.
Nu godkänd 2023-05-23, hos SBP för framtiden, godkänd med dispens för störtbåge mm.

Michael Luft
Värderingsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Pigg motor, bra växellåda och bra bromsar. Körklar, levereras godkänd på bilprovningen. Fin kaross och bra lack."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
90 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15946
ÅMÅL
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volkswagen Typ3 Notchback?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Michael Luft
Förordnad värderingsman museum och samlare
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Pigg motor, bra växellåda och bra bromsar. Körklar, levereras godkänd på bilprovningen. Fin kaross och bra lack."

Beskrivning

Perry Andersson var en känd tävlingsbils-mekaniker på 1960- till 1980-talet för Per Eklund och Björn Waldegård m.fl. Och ännu mer känd genom sin firma, Perrys-Motor, som Porsche-trimmare i Kolbäck. Perry körde många historiska rallyn och denna bil inköptes och gjordes iordning under 1990. VW och Porsche var hans specialitet och denna bil byggde Perry med så mycket nya delar som det gick att få tag på, har han berättat. Motorn är renoverad och lätt trimmad enligt reglementet och inredningen lättad med störtbåge, sportstolar och fyrpunktsbälten mm. Bilen kördes i ett tiotal historiska rallyn i Sverige, Finland, Skottland, och England under 1992 till 1995. Sedan ställdes den undan men togs fram och kördes till bilprovningen hösten 2002 (vid 1223mil) och tio år senare, 2012, (vid 1225 mil). Nuvarande ägare köpte bilen hösten 2012, till sin bilsamling. Den har bland annat stått utställd på Arvika bilmuseum under deras rallybilsutställning.
Skicket är mycket gott. Bilen har aldrig varit rostskadad eller krockad. Vid renoveringen 1990 byttes fram- och bakskärmar och alla slitdelar i chassi samt bromsar. Bilen sänktes och och nya stötdämpare, krängningshämmare, extraljus mm monterades. Motorn trimmades till cika 80 hkr (enl. uppgift, ej styrkt) och växellådan och kopplingen förstärktes. Bilen kördes på ett tiotal rallyn och klarade sig bra, både tekniskt och utseendemässigt. Den är fortfarande lika fin, men stenskott och smårepor finns från körningarna på grusvägar.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1964/1964 
 • Första registreringsdatum
  1964-04-30 
 • Avläst mätarställning
  12253km 
 • Kw / hk
  40 / 54 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  textil 
 • Färg
  Röd 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Startar lätt och går fint i växellåda och bromsar. Bra kraft i motorn, bra acceleration och gott ljud. En fröjd för VW älskare att höra och köra. Frågor samt visning hos Fahlke Classic Cars i Åmål efter tidsbokning på tel 0761022063. Bilen skall köras till bilprovningen före leverans. Ej reggad och besiktigad som tävlingsbil. Tävlingshandlingar och vagnbok saknas.

 • Skick interiör:

  Rensad inredning. Hel och fin så som den är. Inga anmärkningar.

 • Skick exteriör:

  Ovanligt fin kaross och lack. Fin i alla detaljer. Plexiglasrutor på sidorna. Ralydäck sitter på.

 • Skick helhet:

  En rallyklassiker som är lika kul som sommarbil/hobbybil/finbil. Ovaligt bra skick, inga väsentliga anmärkningar, ingen anmärkningsvärd rost, inga skador. Går jättefint men kan behöva en service då den knappt använts de senste 25 åren. Vid renoveringen 1990 nollställdes tripp-mätaren och bilen har nu gått 1226 mil. Vid renoveringen hade bilen körts cirka 15000 mil enligt uppgift.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2003-10-20
Ursprungsbesiktning: 1964-04-30 (regbes)(Ombes:19900424)
Datum i trafik första gången: 1964-04- 30
Senast godkända besiktning: 2023-05-23
Besiktningsbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 9

Fakta om modellen

När produktionen av nya VW modellen,(Typ 3 /1500), startade i augusti 1961 kom den först som sedan modell (Notchback), följd av kombi (Variant) i februari 1962. Coupé-versionen TL (som också kallas för Fastback), anlände i augusti 1965 – samtidigt hade 1600-motorn premiär. Tanken från Volkswagens sida var att coupén skulle ersätta Notchback men på flera marknader gillade man sedanen bättre och samtliga modeller levde tills produktionen lades ner 1973.

Typ 3 fick en facelift 1970 med längre front, större stötfångare och de stora bakljusen.
Bakgrunden till Typ 3 var att man efter framgångarna med Typ 1 ville utveckla modellprogrammet med en något större bil. Grundkonstruktionen med luftkyld boxermotor monterad längst bak behölls, men Typ 3 fick lite större utrymmen och var också mer bekväm att åka i. Precis som Typ 1 konstruerades bilen med en bottenplatta som karossen sedan monterades på, och fjädringen sköttes med torsionsstavar. 1,5-litersmotorn som även fanns i Typ 1 konstruerades delvis om, så att den fick lägre höjd – bland annat genom att kylfläkten flyttades. Det gjorde att man fick plats med ett litet bagageutrymme ovanpå motorn, där Typ 1 bara hade ett stuvfack bakom baksätets ryggstöd. Till skillnad från Typ 1 var motorn och bakvagnen monterade i en hjälpram som i sin tur hade gummibussningar mot karossen, vilket minskade vibrationerna och förbättrade komforten. Två år efter premiären 1961 kom S-modellen med dubbla förgasare.

Typ 3, 1500 S-bilarna blev snart populära i rally och sedermera folkrace – (tack vare son driftssäkerhet, bra viktfördelning och slitstyrka), vilket betyder att det idag finns mycket få exemplar kvar. De flesta dog rallybilsdöden på tävlingsbanorna. Att då hitta en fin rallybil som överlevt är ovanligt och samtidigt historiskt intressant.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Åmål

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Michael Luft
+46 708-20 21 13
michael@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-06-08.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG