Visa alla bilder
Visa film

Studebaker Silver Hawk — 1957

En fint renoverad 50-tals ikon, med känd svensk historik och lågt miltal.

Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"En härlig vagn från perioden med fenor, krom, glas och potenta motorer. Just dessa vagnar med design Raymond Loewy är mycket eftertraktade."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
241 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15873
TÄBY
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Studebaker Silver Hawk?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"En härlig vagn från perioden med fenor, krom, glas och potenta motorer. Just dessa vagnar med design Raymond Loewy är mycket eftertraktade."

Beskrivning

Den här vagnen såldes ny av Bilfirman Automobil AB Lindahl Co i Göteborg i augusti 1957, till en kvinna ifrån Uddevalla och har levt ett lugnt liv med få ägare sedan dess. Komplett ägarlängd finns. Nuvarande ägare, som köpte bilen i oktober 2017 är barnbarn till Göteborgsfirmans ägare. Namn och företagets emblem sitter fortfarande på tanklocket, såsom när den såldes ny.

Vintern 2005 totalrenoverades chassi, kaross och inredning och den är idag i ett utsökt skick. Maskinellt i originalskick med en V8.a om 289 cui, 4,7 Liter och 210 hkr. Tre växlad manuell låda med overdrive och twin traction differentialbakaxel.

Original instruktionsbok och mycket dokumentation medföljer bilen.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1957/1957 
 • Första registreringsdatum
  1957-08-05 
 • Avläst mätarställning
  90 350 km 
 • Kw / hk
  154 / 209 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Vinyl och tygmattor 
 • Färg
  Vit/Svart 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Den startar lätt och går lugnt och fint i motor. Rattväxlad, som fungerar smidigt. Vid en kortare provkörning kändes allt tight och bra. Allt förefaller fungera som det skall men tankmätaren är inte helt pålitlig. Ej kontrollerad på lyft inunder men såväl besiktningar, som nuvarande ägare och det som kunde ses, styrker att den är i mycket fint skick.

 • Skick interiör:

  Omstoppad och nysydd klädsel för snart 20 år sedan, som är i mycket fint skick. Så även dörrsidor, mattor och innertak.

 • Skick exteriör:

  Omlackerad för snart 20 år sedan och den är fortfarande i mycket fint och blankt skick. Likaså krom, glas, fälgar och däck. Fälgarna är i original utseende men är nyare med fina original turbinnavkapslar. Äldre däck. Motor- och bagagerum i mycket prydligt och fint skick.

 • Skick helhet:

  Silverhökens design och mullrande V8:a är en fin och historiskt intressant kombination, som väcker uppmärksamhet och känslor. Här i ett mycket fint renoverat skick med gedigen och svensk historik. En nyservad, "turnkey" körklar och väl fungerande klassiker.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2000-05-09
Ursprungsbesiktning: 1957-08-05 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1957-08-05
Senast godkända besiktning: 2016-06-13
Besiktningsbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 13

Fakta om modellen

Verksamheten startades av bröderna Clem och Henry Studebaker 1852, de var tillsammans med ytterligare tre bröder framgångsrika smeder och vagnmakare. Som många andra företag vid sekelskiftet 18/1900 tog de också upp nymodigheten automobiler. År 1902 byggde de sin första bil, en elbil, två år senare satte de igång produktion av en bensinbil. De gjorde elbilar fram tom 1912. Verksamheten drevs i South Bend, Indiana. De hade en kortare tid två märken till på sin meritlista, Erskine och Rockne och köpte även Lyxbilsmärket Pierce-Arrow men dessa märken blev kortvariga. Under 30-talet byggdes imposanta vagnar med namn som Commander och Dictator, modellnamn som mot slutet av 30-talet klingade lite illa. Hela 30-talet blev en guppig färd för biltillverkarna, så också för Studebaker. År 1939 knöt de dock den kände industridesignern Raymond Loewy till sig. När andra världskriget äntligen tog slut var det dags för en nystart världen över. Studebaker var tidigt i startgroparna med ny design och 1946 presenterades de nya efterkrigsvagnarna med helt ny och spektakulär design. De var mjukt strömlinjeformade och hade bl.a. fönsterrutor bak som gick runt hörnen, samt liknande design fram och bak. något som bl.a. Panhard i Frankrike senare härmade.

Länge höll Studebaker fast vid sex-cylindriga motorer men år 1951 lanserade de också V8-motorer. Under 50-talet började det bli en del problem med ekonomi och annat och 1954 gick de ihop med Packard, vilket blev sisådär. Mot slutet av 50-talet lanserades bl.a. modellerna Silver Hawk och Golden Hawk (med kompressor), som blev omskrivna för sina vackra fenor, som ju var på modet vid den tiden. Som de andra märkena i USA, tog de fram en kompakt modell i skarven av 50/60-tal, Lark. De blev också en riktig raritet i modellen Avanti, en sport coupé med plastkaross. Än en gång Loewy bakom ritstiftet. Tyvärr räckte detta inte och år 1966 vara historien Studebaker över, även om oberoende tillverkare fortsatte att bygga Avantis med bl.a. Chevroletmotorer.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Täby

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Tore Thallaug
+46 705 90 23 65
tore@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-06-08.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG