Visa alla bilder
Visa film

SAAB 92 — 1956

Ett objekt som får fantasin att skena. Ovanligt bra Saab 92 med endast en ägare sedan ny. Den har tillbringat de senaste 42 åren okörd i förste ägarens garage. Inget större fel gjorde att den hamnade där förutom att den blivit för omodern i 1981 års trafikbild.

Nisse Brandt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Ett mycket bra objekt med endast en tidigare ägare som måste ha skött den bra."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
59 850SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15891
ENKÖPING
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande SAAB 92?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Nisse Brandt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Ett mycket bra objekt med endast en tidigare ägare som måste ha skött den bra."

Beskrivning

Denna Saab 92 som är byggd sent 1955 och som inte har fått 1956 årsmodells ändringar är ändå registrerad som 1956 årsmodell. Bilen säljes av dödsboet till denne man. Han brukad den ända fram till 1981 då han förmodligen kände att den började bli ålderstigen. Vid ett tillfälle så lär han ha åkt till Saabåterförsäljaren i Uppsala för att slå till på en ny Saab 99. Eftersom denne inte ville byta in den eller erbjöd ett för lågt pris för den gamla Saaben så for ägaren resolut iväg till en närliggande Opelhandlare. De hade vad Saabägaren ansåg en betydligt trevligare attityd även om dessa inte heller bytte in 92:an. Så han slog till på en ny Opel Kadett som för året kommit med framhjulsdrift. Denna fanns fortfarande kvar i dödsboet men är knappt räddningsbar. Samma ägare sedan ny men rosten har gnagt sönder Opeln medan Saaben endast har några mindre rostproblem. Saab var verkligen en produkt sprunget ur flygets kvalitetstänk.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1956/1959 
 • Första registreringsdatum
  1956-01-01 
 • Avläst mätarställning
  37070 km 
 • Kw / hk
  21 / 29 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Vinyl/Textil 
 • Färg
  Ljusgrön 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Motorn går på externt bränsle. Bilen behöver en uppstartservice då den stått still i 42 år.

 • Skick interiör:

  Interiören behöver ses över men är i övrigt i ett slitet skick. Det är framförallt de främre stolarna och förardörrens insida som är skadade

 • Skick exteriör:

  En välskött bil som har fått en naturlig patina. Lackslitage och mindre rostfläckar.

 • Skick helhet:

  Ett mycket bra, omodfierat objekt som stått okörd i garage i 41 år. Nu uppstartad på extern bränsletillförsel.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 1981-09-11
Ursprungsbesiktning: 1956-01-01 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1956-01-01
Senast godkända besiktning: 1981-01-08
Besiktigad tom: 1981-11-30
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Ja
Antal ägare: 1

Fakta om modellen

Dessa tidiga Saabar är fulla med flyg-gener. Eftersom Saab i grunden var ett företag som tillverkade flygplan togs både ingenjörer och idéer flygplanssidan. Med god aerodynamik behövs inte en stor och tung motor med många hästkrafter. Med en liten och lätt motor med färre hästkrafter blev köregenskaperna minst lika bra, om inte till och med bättre. Konceptet visade sig hålla med lite moderniseringar ända fram till 1980. Huvudkonstruktör och drivande kraft bakom projektet var Gunnar Ljungström. Sixten Sason stod för formgivningen. Sason som förövrigt har en diger lista över lyckade designer i sin portfolio.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Enköping

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Nisse Brandt
+46 707 50 89 99
nisse@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-06-08.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG