Visa alla bilder
Visa film

SAAB 900S Toppola — 1992

Ett härligt brukbart ekipage för motor- och friluftsentusiasten. Såväl bil som campingtillsatsen, är i fint originalskick.

Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Här förenas två svenska intressen, bil och fritid, i två välbevarade enheter. Tillsammans skapar de en härlig nostalgikänsla och möjlighet till fina upplevelser."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
141 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15855
NORRKÖPING
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande SAAB 900S Toppola?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Här förenas två svenska intressen, bil och fritid, i två välbevarade enheter. Tillsammans skapar de en härlig nostalgikänsla och möjlighet till fina upplevelser."

Beskrivning

Nuvarande ägare är såväl en hängiven Saabentusiast som Topponaut, dvs en lika hängiven campare - i sin Toppola.

Bilen har han ägt sedan 2014 och är den speciella lågtrycksturbon med 16 ventiler om 145 hkr, som passar fint ihop med Toppolan. Bensinförbrukning vid landsväg ca 0,85 L/mil. Bilen är fem växlad, utrustad med Saab Touchgard fungerade larm, centrallås. Medföljer två nycklar och två larmdosor. Dragkrok, släpvagnsvikt 1500 kg. Motorvärmare. Baklucka medföljer så också instruktionsbok, servicehäfte samt diverse dokument. Besiktigad och skattefri.

Denna Toppola är ägd i familjen sedan 2009 och är en av tolv i den första generationen, byggd tidigt 1982. Tio av dem såldes i Sverige och två till Norge.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1992/1992 
 • Första registreringsdatum
  1992-03-09 
 • Avläst mätarställning
  243 500 km 
 • Kw / hk
  107 / 145 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Tygklädsel med tygmattor 
 • Färg
  Röd 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Startar lätt och går fint i motor. Växling, koppling och bromsar förefaller fungera väl och chassi och kaross är i bra skick. Visst oljedropp förekommer, vid årlig kontroll kan några dl växellådsolja behöva fyllas på.

 • Skick interiör:

  Fin inredning i originalskick, stolar i fint skick med bra komfort, dörrsidor och mattor i fint skick. Innertak har fått "nålas" på vissa ställen. Fläktforceringsvred ur funktion. Temperaturvred fungerar, värme ok. Luftfördelningsvred saknar vacum, defrosterflöde och två hastigheter med inluft i kupén fungerar.

  Toppolan, är komplett och i originalskick, led-belysning i sovutrymme.

 • Skick exteriör:

  Fin originallackering, vänster bakdörr är omlackerad. Finns antydan till rost i dörrkant i framdörrar mot framskärm. Någon repa och stenskott. Svarta lister och glas i fint skick. Så även motor- och bagageutrymme. Fina fälgar och däck.

  Toppolan är i väl omhändertaget originalskick.

 • Skick helhet:

  Såväl bilen som Toppolan är i fint originalskick och är var för sig intressanta ur samlarhänseende. Tillsammans blir de en fin klassikerkombination som både är praktisk och som väcker berättigad uppmärksamhet. Helt enkelt ett stycke svensk motor- och campinghistorik.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2023-05-01
Ursprungsbesiktning: 1992-03-02 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1992-03-09
Senast godkända besiktning: 2022-06-02
Besiktigad tom: 2024-06-30
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 7

Fakta om modellen

Saab kämpade på och sålde relativt bra under 70-talet. Modellerna började bli lite till åren, inte minst gällde det 96:an. Hursom i maj 1978 debuterade den nya modellen 900, som var en vidareutveckling av 99.an men med en helt annan aura. I och med den stretchade karossen upplevdes den annorlunda och fann många nya köpare världen över. Under modellåren 1979-1994, tillverkades en mängd olika versioner med 2-, 3-, 4- och 5- dörrars karosser. Allt från flärdfulla cabrioletbilar till praktiska familjebilar med fina utrymmen. Till årsmodell 1990 lanserades modell 900 S, en lättrycksturbo med 16 ventiler och 145 hkr DIN. Under de här åren bjöd SAAB på en mängd tekniska innovationer och säregna lösningar, vilket många gånger blev ett ställningstagande och gav en image hos köparna. SAAB-föraren var inte en mainstream person, de var Saab-folk och över hela härligheten svävande en Turbo-ande. Starkt jobbat av en liten fabrikant uppe i det kalla norden.

Toppola var en campingtillsats, ursprungligen för Saab 99 Combi Coupé. Namnet kom från en kombination av Top och namnet på designern Arwo Pullola. Man tog helt sonika bort bakluckan och monterade sedan på campingdelen. Den satt med tre takräcksbågar i biltaket och med en bult i bagaget. Ståhöjden inne var två meter och sängmåttet över biltaket var 170x200 cm. De flesta hade el via sladd/kontakt och då tex. möjlighet till uppvärmning för vinterbruk. Diskho och diverse olika utrustning kunde erhållas. Viktförändring blev, minus baklucka och med Toppolan ca. 115 kg. Förutom Saab 99, fanns den till 900, 9000 och 9-3 samt till Ford Sierra och Scorpio. Ca 300 enheter tillverkades. åren 1982-1996.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Norrköping

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Tore Thallaug
+46 705 90 23 65
tore@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-06-08.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG