Visa alla bilder
Visa film

Jaguar Mk VIII 3,4L — 1958

Svensksåld Jaguar med potential och ratten på rätt sida för svensk trafik.

Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Perfekt objekt för entusiasten som önskar renovera en svensksåld 1950-tals Jaguar. En rimlig start på arbetet är att montera en styrväxel för enklare hantering. I ett nästa steg kan man välja att göra översyn och startservice på motorn, eller göra klart för lackering."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
70 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15852
KARLSTAD
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Jaguar Mk VIII?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Perfekt objekt för entusiasten som önskar renovera en svensksåld 1950-tals Jaguar. En rimlig start på arbetet är att montera en styrväxel för enklare hantering. I ett nästa steg kan man välja att göra översyn och startservice på motorn, eller göra klart för lackering."

Beskrivning

Jaguar Mark VIII med svensk proveniens. Nysåld 1958 av Jaguars generalagent Fredlunds Automobil i Stockholm. Bilen tilldelades registreringsnummer A 53147. Första ägaren var möbelhandlare. Vid denna tid rådde vänstertrafik i Sverige. Trots detta levererades det här exemplaret med ratten på vänster sida, till glädje för nutida chaufförer.

Den har haft 7 registrerade ägare sedan ny. Sedan 1978 har den dock endast haft 1 brukare. Den senaste besiktningen hos Svensk Bilprovning utfördes 1980. Vagnen ställdes av 1987 och har därefter inte varit i trafik. Den ägare som köpte bilen 1987 påbörjade en renovering. Bilen verkar inte ha varit speciellt dålig och de få rostskador som fanns åtgärdades. En nedslipning av bilens lackering inleddes. Sedan stannade renoveringen av. Bilen har därefter förvarats i torrt och välventilerat garage.

Nuvarande ägare förvärvade den tillsammans med en annan engelsk vagn 2022. Han hinner inte renovera båda bilarna och låter MK 8'an gå vidare.

Certifikat från Jaguar Hertige Trust med bilens bygguppgifter från fabriken medföljer. Klicka på länken för att öppna PDF. Mätaren står på i dag 4962 mil, vi vet inte om det stämmer. Däremot vet vi att mätaren stod på 3500 mil 1977. En av bilderna visar hur bilen såg ut 1977. Kopia på första regbeviset finns. Se bild.

Enligt Transportstyrelsens uppgifter finns det 11 stycken exemplar av Jaguar Mark VIII, 1956 - 1958 registrerade i Sverige.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1958/1958 
 • Första registreringsdatum
  1958-09-29 
 • Avläst mätarställning
  49620 km 
 • Kw / hk
  154 / 209 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Röd skinninredning  
 • Färg
  Cornish Grey/ Mist Grey. Tvåfärgad 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  6-cylindrig radmotor på 3,4L med dubbla överliggande kamaxlar, utrustad med dubbla SU-förgasare. Motorn har en uppgiven effekt på 210hk. 4-växlad manuell låda. Motorn går att vrida runt, men är inte startad på många år. Nya kylarslangar och tändkablar medföljer. Styrväxel saknas. Utrustad med trumbromsar runt om. Original kilometergraderad hastighetsmätare. Utrustad med dubbla bränsletankar, varav den ena medföljer löst.

 • Skick interiör:

  Skinninredning som är hel, men torr efter 40 års vila. Enligt sakkunnig bör inredningen gå att rengöra och smörja upp, se filmen. Helt och fint innertak. Utrustad med taklucka. Förardörrens klädsel medföljer löst. Demonterad instrumentbräda som blir fin med slipning och lackering. Golvmattan är rengjord och medföljer löst.

 • Skick exteriör:

  Karossens sidor har slipats plåtrena. Finns några mindre plåtlagningar i bakre innerskärmar. Framskärmarna har fått plåt utbytt. Bra passform på karosspanelerna, med jämna dörrspringor. Fin främre stötfångare och dubbla kylarmaskeringar medföljer. Bakre stötfångare saknas. Fram och bakruta medföljer.

 • Skick helhet:

  Trevligt renoveringsobjekt med svensk proveniens som kan bli riktigt fin med rimlig arbetsinsats.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 1987-02-27
Ursprungsbesiktning: 1958-09-29 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1958-09-29
Senast godkända besiktning: 1980-09-25
Besiktigad tom: 1981-11-30
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Ja
Antal ägare: 7

Ägarens kommentar

Den här bilen ingick när jag övertog några klassiska engelska vagnar. Jag hinner tyvärr inte renovera den. En mängd delar medföljer, i vissa fall finns även dubbletter från en donatorbil. Min bedömning är att den är i det närmaste komplett, förutom styrväxel och bakre stötfångare. Blanklister, dörrhandtag, kylarmaskering, med mera, är polerade och ligger i plastemballage klara för montering.

Fakta om modellen

Jaguar Mark VIII är en lyxig fyrdörrarsbil som introducerades av Jaguar på London Motor Show 1956. Den var en uppgradering av föregångaren Mark VII som hade introducerats 6 år tidigare. Med Mark VIII byggde Jaguar vidare på ett vinnande koncept som innebar hög prestanda, god väghållning, gott om utrymme för fem personer i en mycket elegant och lyxig kaross. Det hade visat sig vara en mycket attraktiv kombination som även lockade välbärgade amerikaner med känsla för stil och tradition. Ändringarna på Mark VIII jämfört mot föregångaren var ännu starkare motor, nu på 210 hästkrafter, hel framruta och detaljförändringar i kylarmaskeringen.

Mark VIII tillverkades i 6227 exemplar fram till 1958 då den ersattes av Jaguar Mark IX.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Karlstad

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Mathias Casserlund

mathias.casserlund@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-05-25.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG