Visa alla bilder
Visa film

Rolls-Royce 20/25 hp Barker Saloon (3,7l 6-cyl) — 1934

Klassisk tidig Rolls med fullständig dokumenterad historia sedan ny. Mycket vacker bil i bästa originalskick och fullt körbar. Sällsynt tillfälle för kräsen bilentusiast.

Michael Luft
Värderingsman
Skicka E-post meddelande

"Inga anmärkningar. Bilen är lika fin inuti som utanpå. Synnerligen välvårdad i alla detaljer. Startar lätt och fin att köra."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
400 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
14780
GÖTENE
RESERVATIONSPRIS
Ej uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Michael Luft
Förordnad värderingsman museum och samlare
Skicka E-post meddelande

"Inga anmärkningar. Bilen är lika fin inuti som utanpå. Synnerligen välvårdad i alla detaljer. Startar lätt och fin att köra."

Beskrivning

Denna fina Rolls med Barker kaross kom till Sverige från England 1991 och har här, i många år, tillhört ägaren till ett känt tennsmidesföretag, som paradvagn för högtidliga tillfällen. Med bilen finns noggrant samlad dokumentation ända tillbaka till bilens första ägare. Bilen är i bästa samlarskick. Det vill säga synnerligen välvårdat originalskick med endast en äldre omlackering, fortfarande mycket fin. Inredning samt tekniskt skick är helt original, sparsamt använt och mycket välvårdat. Bilen startar lätt och är trevlig att köra. Lättkörd och rullar stabilt med högsta komfort. Chassinumret ör GAF14 och karossen är från Barker.
Bilens historia: Bilen köptes ny av Major Thomas Fuge, tillhörande dåtidens societet i London. Den kördes och sköttes av chauffören Mr Brown. Bilen användes de första fem åren för att köra familjens närstående och celebriteter såsom Mrs Elinor Roosevelt samt många kända vänner i till familjen, inom musikvärlden. År 1939 åker paret Fuge och Mr Brown till Irland med bilen för att besöka släktingar.  De väljer att stanna i Irland på grund av kriget. Senare under 1939 anslöt även chaufförens fru och dotter. Samtliga stannade i Irland till krigets slut 1945 för att då återvända med bilen till London. Väl där fortsätter Mr Brown att vara chaufför åt paret Fuge. Bilen finns i familjens ägo fram till 1952 då fru Fuge avlider. Mr Brown köper då bilen och startar en verksamhet för uthyrning av bilen. Under denna period hyrs bilen ut med chaufför till filmbolag för körningar av filmstjärnor bland annat. Senare kördes även Drottning Elisabeth i bilen. Första körningen för engelska hovet var dock i samband med hennes kröning 1953 då hennes syster åkte i bilen. Senare blev bilen Mr Brown rekommenderad att även köra drottningen när hon skulle ut och handla.
En del av historien om bilen har berättats av chauffören Browns dotter men samma historia berättas även av andra personer.  Dessa dokument följer med i pärmen om bilen. 1956 kommer Ryska Balsjoj teatern till England och några av dessa berömda dansare körs i bilen.
I mitten av 1960 talet går Mr Brown i pension och bilen som fortfarande är i toppskick säljs till en amerikansk ”Commander Captain” och skeppas till USA. Enligt uppgift ställs den i en finbilssamling i USA fram till 1990 då den på en auktion i Washington säljs till en svensk advokat.
Av dokumentationen framgår att bilen servats och använts sparsamt i Sverige. Här finns också förslag till servicegenomgång av bilen ifrån 1938 och i ett dokument finns också en instruktion för chauffören hur han skulle köra i samband med kröningen av drottning Elisabeth. Bilen finns nu för beskådan i Åkessons bilhall i Götene.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1934/1934 
 • Första registreringsdatum
  1998-08-28 
 • Avläst mätarställning
  saknas 
 • Kw / hk
  60 / 70 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Läder 
 • Färg
  Brun 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Startar lätt och går fint i motor, växellåda och bromsar. Förvånansvärt lättkörd. Motor helt original och servicehistorik finns.

 • Skick interiör:

  Mycket fin inredning. Vi misstänker att säten kan vara omlädda och mattor bytta men det kan också vara ursprunglig klädsel. Mycket fint skick.

 • Skick exteriör:

  Äldre omlack (före 1990) och alltjämt i toppskick. Endast obetydliga smårepor och stenskott finns. Bilen har aldrig varit rostig eller upplagad och alltid förvarats inomhus i torr lokal.

 • Skick helhet:

  En av de finare Rolls vi sett, utan att vara helrenoverad till nyskick. Bilen saknar miles/km räknare men vi bedömer att bilen gått uppskattningsvis runt 20.000 svenska mil utifrån skicket och tillgänglig dokumentation. Bilen är orenoverad men väl underhållen och åtgärdad efterhand för att hålla den i bästa skick.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 1998-08-28 (Konvert)
Ursprungsbesiktning: 1998-08-12 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1998-08-28
Senast godkända besiktning: 1998-08-12
Besiktigad tom: -
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 3

Fakta om modellen

Modellen 20/25 hp byggdes mellan 1929 till 1936 i 3800 exemplar.( Syskonmodell till Bentley 3 1/2litr)e. Dessa modeller hade 3,7 liters 6cyl motor på 70 Hkr. Storebror till dessa modeller var den större Rollsen, den 8-cylindriga Phantom-modellen.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Götene

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Michael Luft
+46 708-20 21 13
michael@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2022-05-19.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG