Visa alla bilder
Visa film

Audi 100 L 5E — 1978

Lågmilad svensksåld Audi 100 L 5 E. En av få kvarvarande i sitt fina ursprungsskick. Klassisk tysk ingenjörskonst i gnistrande diamantgrön kulör.

Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Bilen tillhör det rullande svenska kulturarvet. Få ägare och dessa har tidigt insett bilens kulturhistoriska värde. Alltid väl omhändertagen och med sparad dokumentation från första ägaren. Fullt körklar utan några direkta anmärkningar."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
81 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
17203
KARLSKOGA
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Audi 100 L 5E?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Bilen tillhör det rullande svenska kulturarvet. Få ägare och dessa har tidigt insett bilens kulturhistoriska värde. Alltid väl omhändertagen och med sparad dokumentation från första ägaren. Fullt körklar utan några direkta anmärkningar."

Beskrivning

Denna Audi 100 tillhör andra generationen som presenterades 1976, även kallad C2. Den var både rymligare och hade ett modernare formspråk än sin föregångare. Med sin fint balanserade 5-cylindriga motor och sin omkonstruerade hjulupphängning försökte Audi skjuta fram modellen i marknadsposition närmare BMW och Mercedes. Detta lyckades och Audi 100 C2 blev en stor framgång.

Enligt uppgifter från transportstyrelsen finns i dag endast 162 exemplar av Audi 100 C2 mellan åren 1977-1979 kvar i svenska bilregistret. Hur många av dessa som fortfarande är i trafik vet vi inte. Att ytterst få av dem som är i detta fina skick är vi dock helt säkra på.

Just den här köptes ny 1978 av en dam i Lund. Enligt servicehäftet hade den 4 år senare endast rullat 1700 svenska mil. Hon måste ha varit mycket förtjust i sin Audi då hon behöll vagnen ända fram till 2009, då den såldes till en medelålders herre. Han bytte senare in den välvårdade vagnen på en bilfirma i Helsingborg. Nuvarande ägaren Karl-Erik som bor i Karlskoga var på en semesterresa ner till Skåne och fick av en slump se den hos bilfirman. Han hade renoverat flera veteranbilar åt sig själv tidigare och trodde knappt sina ögon när han fick se den orörda långmilaren. Han föll för den vackert grön-gnistrande vagnen, reserverade den, åkte hem och sålde av en veteranbil som han renoverat till nyskick under flera år. För billig var inte den lågmilade Audi 100'an.

- Men värd varje krona, säger Karl-Erik.

Bilen uppmärksammades av motorjournalisten Carl Legelius som skrev ett stort reportage om den i tidningen Klassiker nr 3, 2013. I dagsläget har bilen rullat 8778 svenska mil, alltså 87782 km. Bilen har rullat cirka 200 mil varje sommar sedan Karl-Erik köpte bilen 2012. Han känner sig nu mogen att överlämna stafettpinnen till nästa Audi-entusiast med förhoppning om att bilen får ett fortsatt gott hem. Till bilen medföljer ett stor antal besiktningsprotokoll så man kan följa mätarställningen, instruktionsbok, servicehäfte och garantibeviset från 1978. Till och med service-plåten i kreditkortsstorlek som lämnades fram vid bilservice medföljer, vilket är ytterst ovanligt och visar att man tidigt insett bilens historiska värde. Kan vi hoppas att de svenska Audi-entusiasterna håller sig framme? Dessa vagnar röner stort intresse i hela Europa. Vi vill flagga för att köparen behöver byta kamaxelrem. Inte på grund av miltal utan p g a ålder.

Tekniska data

  • Årsmodell/modellår
    1978/1978 
  • Första registreringsdatum
    1978-07-17 
  • Avläst mätarställning
    87782 km 
  • Kw / hk
    85 / 116 
  • Drivmedel
    Bensin 
  • Växellåda
    Manuell 
  • Klädsel
     
  • Färg
    Resedagrün DIAMANT Zweischicht 

Skickbedömning

  • Skick tekniskt:

    Rak femcylindrig motor på 2.0L med överliggande kamaxel och mekanisk Bosch K-Jetronic bränsleinsprutning. Effekten uppges till 115hk. Fyrväxlad manuell växellåda. Startar lätt, går stadigt och fint på vägen. Hemtrevlig retro-känsla att köra utan en massa elektroniska system. Allt fungerar. Kamremmen behöver bytas, inte på grund av miltalet utan p g a av remmens ålder.

  • Skick interiör:

    Ovanlig fin och bra inredning för modellen. Här syns endast i mindre omfattning att åren gått. Det finns lite instegsslitage på förarstolens ryggstöd med en liten skada. Passagerarstolens överkant vid nackstödet har mindre skador. Se bilderna. Fin instrumentpanel och snyggt innertak. Alla fyra skyddsmattor i gummi finns och medföljer. Bagageutrymmet är i närmast nyskick. Originalverktygen medföljer. Se bilden där vi testar original verktyget för att demontera navkapslarna,

  • Skick exteriör:

    Originallackering i mycket bra skick. Finns enstaka stenskott. Fantastiskt trevlig grön metallic kulör. Vindrutan är fint skick och sannolikt den som satt i bilen vid nyleverans. Mycket ovanligt. Körinstruktionen sitter kvar och rutan har VW-märkning. Se bilderna. Snyggt krom och blanklister.

  • Skick helhet:

    När man ser bilen så inser man att precis så här fina och fräcka var Audi 100 på 1970-talet.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2012-06-28
Ursprungsbesiktning: 1977-09-28 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1978-07-17
Senast godkända besiktning: 2024-04-19
Besiktigad tom: 2026-04-30
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 4

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Karlskoga

Kontakta besiktningsman/handläggare för att boka en tid för visning:

Mathias Casserlund

mathias.casserlund@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2024-07-04.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
  • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
  • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
  • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
  • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
  • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
  • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
  • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
  • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG