Visa alla bilder

Volkswagen Typ1 1/11 Bubbla 1200 — 1955

En av landets finaste orenoverade tidiga Typ 1. Originallack och endast två ägare. Körd 15 100 mil med full dokumentation.

Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Fantastiskt fint yttre skick, lika fin undertill och under mattorna. Har aldrig varit rostig eller skadad."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
240 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16051
BOHUS
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volkswagen Typ1 1/11 Bubbla?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Fantastiskt fint yttre skick, lika fin undertill och under mattorna. Har aldrig varit rostig eller skadad."

Beskrivning

Den har bara haft två ägare sedan den lämnade försäljningshallen i Örebro för snart 69 år sedan. Dessutom är karossen orörd med underbar patina och sätena liksom dörrsidorna har haft överdragsklädsel sedan bilen var ny. Nuvarande ägare är en hängiven Volkswagenentusiast. År 1981 fick ägaren nys om att denna 55:a var till salu. Då hade den gått 9 600 mil och i dag har mätaren slagit om en gång och totalt har bilen rullat 15 100 mil. Ägaren har låtit genomföra en noggrann renovering av originalmotorn på 1192 kubik och den sitter fortfarande på plats. Motorn går mycket fint, men växellådan ger ifrån sig en del transmissionsljud vid belastning, som gamla folkvagnar brukar göra. När det gäller karossen och inredningen har ägaren varit förutseende nog att lämna dem orörda.

Karossen har en underbar genuin patina Lacken är av kulören L-227 Stratosilber och var bland de första metalliclackerna som Volkswagen erbjöd sina kunder. De tidiga metalliclackerna åldrades ganska fort och denna 55:a har förlorat en del av sin forna glans, men har istället fått en oslagbar patina som bara 69 års försiktigt brukande kan skapa. Karossen och bottenplattan har aldrig svetsats eller rostlagats. Bilen är lika fin under mattor och undertill. En del av förklaringen till det är att Sören alltid förvarat bilen i garage och haft sin folka som hobbybil sedan han köpte den för över 40 år sedan. En annan förklaring är att bilens första ägare tog mycket väl hand om den. Exempelvis berättas det att han valde cykeln och lät bilen stå om det regnade när han skulle ta sig ut till sommarstugan. Tidiga 55:or som denna har många detaljer från tidigare modeller som senare försvann. Ett kännetecken är ett enda avgasrör istället för de dubbla avgasutblås som kom därefter. Med bilen följer en omfattande dokumentation. Exempelvis finns det ursprungliga servicehäftet med där det framgår att första oljebytet gjordes när bilen inte ens rullat 50 mil. En fantastisk orörd bil med oslagbar patina och ett fynd för finsmakaren. Köparen får dessutom fira bilens 70-årsdag nästa år.

Tekniska data

  • Årsmodell/modellår
    1955/1955 
  • Första registreringsdatum
    1955-01-01 
  • Avläst mätarställning
    151 230 km 
  • Kw / hk
    22 / 30 
  • Drivmedel
    Bensin 
  • Växellåda
    Manuell 
  • Klädsel
    Textil 
  • Färg
    Blå metallic 

Skickbedömning

  • Skick tekniskt:

    Den är startad efter drygt 10 års stillestånd. Motorn renoverades för drygt 20 år sedan och har gått uppskattningsvis 2 000 mil sedan dess. Enda anmärkningen är ett transmissionsljud från växellådan vid belastning, men påverkar ej funktionen. Bilen levereras nybesiktigad och körklar, men en köpare rekommenderas att göra en service innan bilen börjar att brukas.

  • Skick interiör:

    Nästintill nyskick inuti, allt är orört. Säten och dörrsidor har haft befintlig överdragsklädsel sedan ny. Klädseln i grått ulltyg under är original och i orört fint skick. Innertaket är också ovanligt fint, men med spår av åldrande och de vanliga fuktfläckarna. Likaså mattorna. Fram under reservhjulet ser bilen ut som ny.

  • Skick exteriör:

    Hel och fin kaross. Originallack som är solblekt. Stenskott bättrade framtill.

  • Skick helhet:

    Underbart skick, som bevisar hur man kan sköta en bil på bästa sätt. Vackert åldrad, med värdighet och elegans intakt.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 1996-02-01
Ursprungsbesiktning: 1955-01-01 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1955-01-01
Senast godkända besiktning: 2023-06-21
Besiktningsbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 2

Fakta om modellen

Vägrade lämna lokalen. En spännande historia om den ursprungliga ägaren, är att han stod i kö för att få köpa en Volkswagen, då han vid ett besök hos handlaren i Örebro upptäckte att en annan kund fått gå före i kön. Han vägrade då att lämna försäljningslokalen innan han själv fick med sig en bil. Till slut gav Volkswagenhandlaren upp för den envisa kunden och erbjöd honom att få köpa utställningsbilen, men påpekade noga att den var extrautrustad för 850 kronor vilket motsvarade omkring 20 procent av bilens pris. Handlaren hoppades kanske att den envisa kunden skulle avskräckas av det höga priset, men det fungerade inte.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Bohus

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Peter Sundfeldt
+46 0705-38 80 22
peter@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-07-06.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
  • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
  • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
  • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
  • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
  • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
  • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
  • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
  • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG