Visa alla bilder
Visa film

Volvo PV-445 Duett B4B — 1953

Volvo Duett 1953 nummer 84 från starten. Kan vara Sveriges äldsta rullande Duett. Genuin värmlandsbil som köptes ny av Herbertsson Handelsträdgård i Sunne.

Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"En sällan skådad möjlighet att förvärva en av Sveriges absolut äldsta duetter. Med tillverkningsnummer 84 kan den mycket väl vara äldsta rullande exemplaret. Ett projekt med potential."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
55 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
17237
DEJE
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volvo PV-445 Duett?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"En sällan skådad möjlighet att förvärva en av Sveriges absolut äldsta duetter. Med tillverkningsnummer 84 kan den mycket väl vara äldsta rullande exemplaret. Ett projekt med potential."

Beskrivning

Den här Duetten har inte lämnat Värmlands län sedan den först inregistrerades den 15 oktober 1953. (Typgodkänd 18/9-1953.) Första ägare var Evert Herbertsson med den långa titeln handelsträdgårdsmästare. En spännande detalj är att Duetten ursprungligen registrerades som lastbil. Den tilldelades länsnummer S 1206. Ett år senare lät man registrera om Duetten till personbil. Den erhöll nu länsnummer S 26101. 1956 köptes bilen av en branschkollega och fick en dragkrok monterad. Avgiften för att väga om bilen uppgick till 680 kronor. Dessa uppgifter och mer därtill går att få fram genom registerforskning. Se bifogade bilder på gamla regbevisen. Enligt bilregistret har bilen haft 5 ägare, granskar man de gamla regbevisen är det något fler inklusive bilhandlare. Helt klart är att bilen besiktades av bilprovningen 1980 och sedan 1983 stått avställd. I dagsläget är det en fantastiskt spännade projektbill där chassie är iordninggjort och karossen upplagad. Detta brukar annars vara de tråkigaste bitarna vid en renovering.

Nuvarande ägare köpte bilen av en släkting i detta påbörjade skick. Tanken var att göra klart renoveringen för att kunna njuta av en fin Volvo Duett. Tyvärr har annat kommit emellan och ägaren låter nu avyttra bilen.

Värt att tänka på är att bilen saknar delar och måste kompletteras under renoveringens gång. Se noga på alla bilder för att bilda dig en uppfattning om skick och vad som saknas.

2024-07-09 Uppdatering:

Efter kontroll med Volvo Heritage i Göteborg så har vi fått uppgift om att cirka 30 Duetter först gick ut som provbilar innan serietillverkningen startade och att denna (nummer 84) troligen är den äldsta kvarvarande av de serietillverkade bilarna som såldes till allmänheten.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1953/1953 
 • Första registreringsdatum
  1953-10-13 
 • Avläst mätarställning
  91564 km 
 • Kw / hk
  32 / 44 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
   
 • Färg
   

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  B4B-motor med angiven effekt på 44hk. 3-växlad låda. Enligt uppgift är motorn genomgången av förra ägaren. Drivlinan verkar komplett, alla sidoaggregat sitter på motorn. Kylaren har fått nytt cellpaket. Ej startad av nuvarande ägare.

 • Skick interiör:

  Original gummimattor något slitna men hela och i användbart skick medföljer. Medföljer baksäte i sämre skick samt stommar till framstolarna. Dörrsidor i slitet skick medföljer som mall. Träribbor i gott skick till lastutrymme medföljer. Hastighetsmätare i gott skick medföljer. Vi vet inte exakt vad som saknas. Behöver kompletteras. Se bilderna.

 • Skick exteriör:

  Karossen är plåtlagad och grundmålad. Ser rak och fin ut i karossen och verkar i princip vara klar att lämna in till lackeringsfirma för återstående underarbete och lackering.

  Golvet i lastutrymmet är lagat enligt äldre standard, där man kapat ut mindre bitar för utbyte. Vänster bakre hjulhus har lagats från undersidan, något som syns vid granskning utan sidopanel. Syna bilderna noga för bedömning av karossen. Alla rutor ser ut att medfölja. Grill och strålkastare finns, samt nya baklampor. Bakre stötfångare finns utan bärjärn. Främre stötfångare saknas. Vi vet inte exakt vad som saknas. Behöver kompletteras, se bilderna.

 • Skick helhet:

  Ett bra projekt med känd historik som stått avställd sedan 1980-talet. Karossen är upplagad, grundmålad och med återstående underarbete före lackering. Kräver komplettering med de saker som fattas. Vissa delar medföljer.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 1982-04-30
Ursprungsbesiktning: 1953-10-13 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1953-10-13
Senast godkända besiktning: 1980-07-02
Besiktigad tom: 1982-07-31
Årsskatt: Skattebefriad
Körförbud: Ja
Antal ägare: 5

Fakta om modellen

953 lanserades den berömda Volvo Duett (variant DH), baserad på PV445, byggd på samma chassi som PV444. Duetten blev legendarisk och är anfadern till dagens exklusiva, bekväma, säkra och effektstarka kombibilar från Volvo.

Från 1949 till 1953 utgjorde PV445 basen för pickuper, skåpbilar, herrgårdsvagnar och några få vackra cabrioleter. Ingen av dessa byggdes emellertid av Volvo. De byggdes i stället av oberoende karossfirmor.

P210 Duett var en fortsättning av PV445. Modellbeteckningen ändrades hösten 1960 då bilen fick samma välvda vindruta och en ny instrumentbräda som hade använts i PV544 sedan augusti 1958.

Produktionen av Duett-chassit för specialversioner upphörde 1962. Med tiden hade människors intresse av att bygga specialversioner minskat och kostnaderna hade samtidigt skjutit i höjden. P210 kunde dock fortfarande köpas som skåpbil eller en mer flexibel herrgårdsvagn.

P210 Duett var en bil som huvudsakligen såldes på de nordiska marknaderna. Den sista bilen i serien byggdes i februari 1969.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Deje

Kontakta besiktningsman/handläggare för att boka en tid för visning:

Mathias Casserlund

mathias.casserlund@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2024-07-25.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG